Okul yolu virüs dolu!

Okul yolu virüs dolu!

Okul çağı çocuklarında görülen döküntülü hastalıklardan kızamık, kızamıkçık ve kabakulak; rutin aşılama takvimindeki aşılarla önlenebiliyor

Havanın yavaş yavaş soğumaya başlaması ve buna bağlı olarak kalabalık ortamlarda yoğunlaşan bulaşıcı hastalıklar en çok öğrencileri tehdit ediyor. Kreş ya da okula başlayana kadar evdeki hijyenik ortamda pek hastalanmayan çocuklar, okulların açılması ile yataklara düşüyor. Uzmanlar, bulaşıcı hastalıklardan korunmak için öncelikle el temizliğine dikkat etmek gerektiğini bildiriyorlar.

Okulda görülen rahatsızlıkların başında soğuk algınlığına neden olan gribal enfeksiyonların geldiğini söyleyen Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Gönen "Okullarda sık rastlanan bulaşıcı hastalıklar, hepatitler,döküntülü hastalıklar ve parazit enfeksiyonları olarak karşımıza çıkıyor. Bu hastalıkların bazıları aşının tam olarak uygulanması ile önlenebiliyor. Bazı hastalıklardan korunmak için ise hijyen şartlarına dikkat edilmesi gerekir" diyor.

MİKROPLAR ELDEN BULAŞIR

Okulda en sık görülen gribal enfeksiyonların sadece solunum ve hava yoluyla değil, elle de bulaştığına dikkat çeken Dr. Gönen, "Bu yüzden el temizliğine dikkat etmek büyük önem taşıyor. Bunun yanında çocuklarda, tuvalet ve el temizliğine yeterince dikkat edilmediği durumlarda bağırsak parazitleri de görülebiliyor. Bağırsak solucanı olan çocuklarda burun kaşıntısı, ağızdan yastığa su akması, makatta kaşıntı, zaman zaman karın ağrısı, kilo alamama gibi belirtiler görülebilir. Koruyucu önlemlerin başında tuvaletten sonra sabunla el yıkanması, açıkta satılan gıdaların yenilmemesi, sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması gelir" diye hatırlatıyor.

HASTA ÇOCUĞU OKULA GÖNDERMEYİN

Bulaşıcı hastalık tanısı konan çocukların doktorun önerdiği süre boyunca okula gönderilmemesi gerektiğini belirten Dr. Gönen, "Bazı aileler başka çareleri olmadığı için çocuklarını hasta da olsa okula göndermektedirler. Bu durum hem çocuğun iyileşme sürecini uzatıyor hem de hastalığın başka çocuklara bulaşmasına sebep olarak kısır bir döngü ile çocuk ilerleyen haftalarda yine hastalanıyor" dedi.

ÇOCUKLARINIZA GRİP AŞISI YAPTIRIN

Solunum yoluyla bulaşan, öksürük, ateş, halsizlik, nezle ile seyreden bir hastalık olan gribin tedavisinin bol dinlenme ile taze sebze ve mevyelerle çocuğun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi olduğunu belirten Dr. Gönen, ihmal edilen gribin sinüzit ve orta kulak enfeksiyonu gibi hastalıklara zemin hazırladığını belirtti. Gripten korunmak için aşılamanın şart olduğunu ifade eden Dr. Gönen, "6 aydan büyük tüm çocuklara mevsimsel grip aşısı yapılması öneriliyor. Bu güne kadar grip aşısı yaptırmamış olan 8 yaş ve altındaki çocuklarda 4 hafta arayla iki doz şeklinde, 9 yaş ve büyüklere tek doz şeklinde grip aşısı yapılmalıdır" diye konuştu.

MENENJİT ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİR

Ülkemizde nadir görülen hastalıklardan olan menenjit de kalabalık ortamlarda solunum yoluyla bulaşıyor. Yüzde 50 oranında öldürücü olan hastalıktan aşı ile korunmak mümkün.

Ziyneti Kocabıyık

Türkiye

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.