Okul servisleri sadece ulaşım aracı mıdır?

Okul servisleri sadece ulaşım aracı mıdır?

Okul servisleri sadece ulaşım aracı mıdır?

Hükümetin ilan etmiş olduğu 9 maddelik eylem planlarından 5'incisini oluşturan "Enerji verimliliği" eylem planında, 2014-2018 döneminde, şehirlerin raylı toplu taşıma sistemlerinin yer aldığı güzergâhlarda, okul ve üniversite servislerinin kaldırılması planı yer alıyor.
 Bakan Ali Babacan ise, yaptığı açıklamada, okul servislerinin kaldırılmasının 'asla' söz konusu olmadığını söyledi. Babacan, "Servislerin kaldırılması öğrenciler söz konusu olduğunda asla söz konusu değil" dedi. Babacan yaptığı açıklamada;
 "Bir şehirde A noktasından B noktasına milyarlarca yatırım yapmışız. Aynı hattan servis geçiyor. Artık o servise ihtiyaç var mı? Metroyla gitmek mümkün. Aynı alanda servis çalıştıracaksınız. Metronun ulaşamadığı yerler var. O noktalarda servis devam eder. Hele hele öğrencilerin servisleri konusunda taviz vermeyiz. Türkiye büyüyor. Öğrencilerin sayısı çoğalıyor. Kamu personel alıyor. Özel sektör çalışanı artıyor. Bütün yeni çalışanların servis ihtiyacı var. Servisçilik büyüyecek. Ne servisçiler ne de okula giden yavrularımız mağdur olacak. Hat, hat mahalle, mahalle analiz edilip bu çalışma yapılacak." dedi.

Öğrenci ve aileler için okul servisleri en az seçilen okul kadar önemli bir konudur. Öğrenci velileri çocuklarını okula kayıt yaptırırken ilk sorulan sorulardan biridir servisin olup olmadığı ve hangi firmanın bu işi yaptığı sorusu…

Veliler için servis niçin bu kadar önemlidir sorusunu sorduğumuzda ise ilk karşımıza çıkan özellikle büyük şehirlerde 7-15 yaş arasındaki çocukların veliler tarafından birine emanet edilmek istenmesidir. Özellikle anne ve babanın çalıştığı durumda hem işe gitme telaşı hem de çoçukların güvenli bir şekilde okula ulaştırılması önem arz etmektedir. Bu durumda okul servisleri aileler için ulaşım aracından çok bir çözüm ortağıdır.

Birçok veli ilkokula giden 7-8 yaşlarındaki çocuklarını kendi başlarına okula göndermek istememektedir. Çünkü bu durun yaratacağı sıkıntılardan ve olumsuzluklardan çekinmektedirler.

Ayrıca uyuşturucu ve bonzai kullanımı bu kadar yaygınlaşmışken bu çocukları kendi başlarına bırakmak ileride telafisi mümkün olmayan sıkıntılara neden olabilir. Zaten düşük olan uyuşturucu kullanım yaşının daha da aşağılara inme ihtimali vardır. Çocuklar şu anda servis ile okulun kapısına kadar gitmekte ders bitiminde okulun kapısından servise binerek evlerine dönmektedirler. Bu imkân ortadan kalktığında çocukların istismarcılarla temasının daha kolay olması söz konusudur.

 Ayrıca okul güvenliği bugünlerde yapılacak olan Milli Eğitim Şurasının önemli gündem maddelerindendir. Bu kadar öğrencinin servisler olmaksızın raylı toplu taşıma ile taşınması bu öğrencilerin güvenliği açısından riskleri arttırmaktadır. Servisçilere emanet edilmiş olan 7-8 yaşlarındaki bu çocukların emaneti kimde olacaktır?

Kısacası okul servisleri sadece bir ulaşım aracı olmaktan öte bir şeydir. Çocuklarımızın Sabah trafiğinin keşmekeşi içerisinde evden alınıp okulla sağ salim ulaştırılması, Ders bittikten hemen sonra dışarıda vakit kaybetmeden bir an önce güvenli şekilde eve kadar ulaştırılması görevleri arasındadır. Raylı toplu taşıma araçları, bu görevleri de yerine getirebilecekler midir?

Fatih Öztürk

MemurPostasi.Com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.