Okul öncesi eğitim sayesinde başbakan

Okul öncesi eğitim sayesinde başbakan

Danimarka'nın ilk kadın Başbakanı Helen Thorning-Schmidt annelikle siyaseti bir arada yürütübilmesini ücretsiz ve kaliteli okul öncesi eğitime borçlu olduğunu açıkladı

Danimarka’da ekim ayında başbakanlık koltuğuna oturan ve ülkenin ilk kadın lideri olan sosyal demokrat politikacı Helen Thorning-Schmidt iki çocuk annesi olarak siyasette yükselişinin sırrının kreşler olduğunu söyledi. Thorning’in siyasi zaferi, meclisin yüzde 40’ını kadınların oluşturduğu Danimarka’da şaşırtıcı kabul edilmezken dünyanın geri kalanında merak uyandırmıştı. İngiliz?The Times gazetesi Thorning’e anneliği ve siyaseti nasıl bir arada yürüttüğünü sordu.

1 yaşından beri kreşteler
Thorning’e göre Danimarkalı kadınların ailelerine ve işlerine gereken vakti ayırmalarını sağlayan ‘mucizenin’ kaynağı devletin kaliteli bir okul öncesi eğitim ve okul saatleri dışında etüd saatlerini vatandaşlarına sosyal devlet hizmeti çerçevesinde ücretsiz olarak sağlaması... Kızları 1 yaşından itibaren kreşe giden Thorning “En değerli varlıklarınız için kaliteli ve iyi eğitimli eğitmenlerin verdiği çocuk bakımına ihtiyacınız var. Devletin sağladığı bakım hizmetleri olmasa asla seçimlere giremezdim, şu an olduğum yerde olamazdım” diyor. Thorning devletin kreşlerinde sınıf farklılıklarının getirdiği sosyal gerilimlerin de ortadan kalktığını gözlemlemiş.  Thorning, Times’a hiçbir zaman iş yükü yüzünden çocuklarına karşı vicdan azabı duymadığını da vurguladı.
Görevinin tüm ağırlığına rağmen anneliğini de ihmal etmeyen Başbakan hafta sonlarını çocukları için boş bırakıyor. Torning “Çocuklarım beni evde yemek yaparken görüyor. İşimin çok faknda değiller. Ben bundan memnunum. Çünkü hep başbakan olmayacağım ama ömür boyu anne olacağım” vurgusunu yapıyor.

Kadınların çalışmaması israf
“Bir kadının iyi bir üniversiteden hukuk derecesi aldıktan sora evde çocuk bakması toplum için gerçek bir israf. Kadınların yüzde 50’si çalışmıyorsa bu gerçek bir kayıp. Daha iyi bir ekonomiye sahip olmak isteyen bütün ülkeler bu konuya odaklanmalı” ifadeleriyle Başbakan, iş hayatında kadınların aktif katılımına gereken önemi vermeyen bütün dünya liderlerine seslendi.

 


 Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.