OKUL AİLE BİRLİKLERİNİ KAPATALIM

OKUL AİLE BİRLİKLERİNİ KAPATALIM

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer DİNÇER, tüm illere resmi bir yazı göndererek bütün okulların okul aile birliği hesaplarının 30 Eylül tarihine kadar incelenmesini istedi. Okul aile birliği hesaplarına bağış alan okul müdürleri görevden alınabilir. Bu bağış

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer DİNÇER, illere resmi bir yazı göndererek okul aile birliği hesaplarının 30 Eylül tarihine kadar incelenmesini ve sonuçların bildirilmesini istedi.
Bunun yanında 444 83 83 numaralı MEB şikayet hattına şikayet edilen okulların listeleri müfettişlere verildi ve incelemeler başladı. İstanbul ili şikayette başı çekerken, İzmir, Ankara, Bursa gibi illerde de şikayet yoğun. Ankara ilinde 20 üzerinde ve İstanbul ilinde 100 üzerinde okul müfettişler tarafından incelemeye alındı.
Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer DİNÇER’in 2011/40 sayılı genelgesinde öğrenci velilerinin kesinlikle bağış yapmaya zorlanmayacağı açık bir şekilde belirtilmiştir. MEB çıkarmış olduğu bu genelge de kısmen de olsa haklıdır. Çünkü bir çok ilimizde bir çok okulumuz 1000-2000 TL ile kayıt parası ile kapıyı açmaktadır. Bu tip okulların banka listelerinin incelenmesi sonucu ne demek istediğimiz daha iyi anlaşılacaktır.
Ancak bunun yanında 30-50-100 Tl gibi okulun ihtiyaçlarının karşılanması için velilerin banka hesaplarına yatırdığı gönüllü bağışlar var , İşte Bakanlığın ve inceleme yapan müfettişlerin bu noktada sapla samanı ayırt etmesi gerekmektedir.

Oysa şikayet üzerine okullara gelen bir çok müfettiş, okul aile birliği hesap ekstresini istedikten sonra anlamsız bir şekilde, 2011 /40 sayılı genelgeye rağmen okul aile birliğinde neden para bulunduğunu ve buraya velilerin neden para yatırdığını sorgulamakta ve bu hesaplara para yatırılması durumunda okul müdürlerinin idarecilik görevlerinin üzerlerinden alınacağını inceleme sırasında dile getirmektedir.

Allah aşkına Türkiye’de ki 32 bin ilköğretim okulunun banka hesap ekstrelerini inceleyin, okul aile birliğinde parası olmayan kaç tane okul bulacaksınız. Okul aile birliğine velilerin para yatırmasından ötürü okul müdürleri görevden alınacak olursa, ülkemizde okul müdürü kalmaz.

Burada İnceleme yapacak Eğitim müfettişleri, teftiş kurulu başkanları ve il müdürlerinin kesinlikle okulların banka hesap özetlerini incelemesinden yanayız. Ancak okulların temizlik ve diğer sahir giderleri için velilerin okul aile birliği hesaplarına yatırdıkları 20-50-100 Tl gibi okullardan ziyade; 1000-2000-3000 TL bağış ile kayıt yapan okulların mercek altına alınması ve gerekli yasal işlemlerin yapılması kesinlikle doğrudur.

Sonuç olarak inceleme yapacak müfettişlerin öncelikle 2011/40 sayılı genelgeyi iyi anlaması ve yorumlaması gerekmektedir. Kaldı ki son dönemlerde okullara inceleme için gelen müfettişlerin okul aile birliği hesabına veliler tarafından para yatırılamayacağını söylemesi tamamen saçmalıktır.
Okul aile birliği hesaplarına veliler para yatıramayacaksa, Bakanlığın okul aile birliği yönetmeliğini bir an önce ortadan kaldırması gerekmektedir.

Okul aile birliği yönetmeliğini Bakanlığın yürürlükten kaldırması okul idarecilerini de rahatlatacaktır. Kaldı ki çocuklarının temiz bir ortamda eğitim görmesi, çocuklarının ihtiyaçlarının karşılanması için çocukların velilerinden yalvar yakar para isteyen ve bunu velilerin çocukları için harcayan okul müdürlerimiz artık çıkmaza düşmüştür.

Sayın DİNÇER’in , okullarda kangren halini alan ve bu yüzden artık okul müdürlerinin eğitimden çok işletmecilik görevi üstlendiği sorunu çözmesi tüm eğitim camiasının ve eğitim yöneticilerinin ortak beklentisidir.
Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Haber Kaynağı: www.kamudanhaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum