"Öğretmenlikte Kariyer Basamakları Kalksın" Teklifi Meclise Geliyor!

"Öğretmenlikte Kariyer Basamakları Kalksın" Teklifi Meclise Geliyor!

CHP, “öğretmen, uzman öğretmen, başöğretmen” şeklindeki kariyer basamaklarının kaldırılması, tüm öğretmenlerin uzman öğretmen kabul edilerek, uzman öğretmenlere ödenen ücretin bütün öğretmenlere ödenmesi için kanun teklifi hazırladı.

CHP “öğretmen, uzman öğretmen, başöğretmen” şeklindeki kariyer basamaklarının kaldırılması, tüm öğretmenlerin uzman öğretmen kabul edilerek, uzman öğretmenlere ödenen ücretin bütün öğretmenlere ödenmesi için kanun teklifi hazırladı. 

Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından hazırlanan “Milli Eğitim Temel Kanunu ve Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklif ile” öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen” şeklindeki kariyer basamaklarının kaldırılması, eğitim-öğretim hizmetleri tazminatlarının arttırılarak, öğretmen maaşlarında iyileştirme öngörülüyor. Teklif ile ayrıca, tüm öğretmenlerin uzman öğretmen kabul edilerek, uzman öğretmenlere ödenen ücretin bütün öğretmenlere ödenmesi öneriliyor.  Teklifin gerekçesinde şu değerlendirmelere yer verildi:

KARİYER SİSTEMİ İŞLEMEDİ

“30.06.2004 tarih ve 5204 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile öğretmenlik mesleği; adaylık döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılmıştır. Söz konusu Kanunla toplam serbest öğretmen kadro sayısı içinde başöğretmen oranı yüzde 10, uzman öğretmen oranı ise yüzde 20 olarak belirlenmiştir. Öğretmenler, Uzman Öğretmenlerden yaklaşık 315 TL, Başöğretmenlerden ise yaklaşık 635 TL daha düşük ücret almaktadır. Sistem kapsamında,  2006 yılında 83 bin 350 uzman öğretmen ve 100 başöğretmen unvanı, sınav sonucuna göre toplamda 83 bin 450 öğretmene verilmiştir. Sonraki süreçte ikinci bir sınav yapılmamıştır.

ÖĞRETMENLİK UZMANLIK MESLEĞİDİR

Türkiye’nin de imzaladığı ILO-UNESCO ortak belgesi olan “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi Belgesi”nde öğretmenliğin “uzmanlık isteyen bir meslek olduğu” tanımlanmıştır. Türkiye, söz konusu tavsiye kararı ile uluslararası konferanslarda kabul edilen ilkeler doğrultusunda 14.06.1973 tarih ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’yla öğretmenliğin özel bir uzmanlık mesleği olduğunu yasallaştırmıştır. Kanun’un 43’üncü maddesinde öğretmenlik, “...Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir uzmanlık mesleği...” olarak tanımlanmıştır.  Devlet, öğretmenliğin gerektirdiği nitelikleri taşıdıklarını (eğitim ve öğretim alanında uzmanlık düzeyinde yetiştirildiklerini) saptadıklarını öğretmen olarak atamıştır. Bu duruma göre, şu anda görevde bulunan tüm öğretmenlerin ‘uzman’ olduklarının kabul edilmesinde yasal zorunluluk vardır. Bunun anlamı, ‘uzmanlığın’ tüm öğretmenler için ‘kazanılmış hak’ olmasıdır. 

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET

Öğretmenliği kademelendirmek, ‘kazanılmış hakların’ ortadan kaldırılması sonucunu da beraberinde getirmektedir. Öğretmenlik mesleğinin ‘aday öğretmen, öğretmen, uzman öğretmen, başöğretmen’ şeklinde kariyer basamaklarına ayrılması ve bu kadrolarda bulunan öğretmenlere farklı ücret ödenmesi ‘eşit işe eşit ücret’ politikasına da aykırılık içermektedir. Teklif ile eşitsizliğin ortadan kaldırılarak eşit işe eşit ücret ödenmesi, tüm öğretmenlerin uzman öğretmen kabul edilmesi ve uzman öğretmenlere ödenen ücretin bütün öğretmenlere ödenmesi sağlanacaktır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum