Öğretmenlerin ek ders ücreti adaletsizliği!
Öğretmenlerin ek ders ücreti adaletsizliği!
Öğretmenlerin okutacakları derslerin ne kadarının maaş, ne kadarının ek ders olacağı ‘Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın’ 5. maddesinde belirtilmiştir. Buna göre; “Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları haftada 6 saat; okul öncesi ve sınıf öğretmenleri 18 saat; genel bilgi ve meslek dersleri (branş) öğretmenleri haftada 15 saat; atölye ve laboratuar öğretmenleri ise haftada 20 saat ders okutmakla yükümlüdür.
Eğitim kurumlarındaki öğretmenler bundan fazla derse girdiklerinde fazladan ek ders ücreti almaktadır. Ayrıca öğretmenler mezun oldukları alana göre 2 saat sınıf öğretmenliği ve 3 saat ders dışı hazırlık olmak üzere ek ders alabilmektedirler.
Öğretmenlerin ek derslerindeki düzenlemede adaletsizlik nerededir? Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri haftada 30 saat derse girmektedir. Yine bir genel bilgi ve meslek (branş) dersi öğretmeni de haftada 30 saat derse girmektedir. Okul öncesi ve sınıf öğretmeni haftada girdiği 30 saat dersin 18 saatini maaş karşılığı geri kalan 12 saatini ek ders karşılığı girmiş olmaktadır. Genel bilgi ve meslek (branş) dersi öğretmeni ise girdiği 30 saat dersin 15 saatini maaş karşılığı 15 saatini ek ders karşılığı olarak almaktadır.
İki öğretmen de haftada 30 saat derse girmesine karşılık genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni; okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinden bir ayda 4 hafta olduğunu düşünür isek 12 saat fazla ek ders ücreti almaktadır.
***
2012 yılı toplu sözleşmesi ile hükümet ve yetkili sendika arasında mutabık kalınan konulardan biri de;
“1/9/2012 tarihinden geçerli olmak üzere, 2006/11350 sayılı Kararın 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca örgün ve yaygın eğitim kurumlarındaki yöneticilere ödenmekte olan ek ders ücreti, ikili öğretim yapan örgün eğitim kurumlarındaki yöneticilere ders yılı süresince haftada 2 saat artırımlı ödenir.” şeklindedir.
Fakat uygulamalarda bazı il ve ilçelerde farklılıklar olduğu gözlenmektedir. Hatta aynı büyükşehrin farklı ilçelerinden bazılarında ikili eğitim yapan okul yöneticilerine ek derslerin 2 saat artırımlı bazılarında ise eskisi gibi arttırılmadan ödendiği görülmektedir. Bu durumdaki okul yöneticilerinin eksik ek derslerini bağlı bulundukları kuruma başvurarak düzeltmeleri sağlanmalıdır.
***
Öğretmenlerin son yıllarda genellikle maddi yetersizlikler dolayısı ile gündeme gelmesi hoş bir durum değil. Fakat bu kamuoyuna yansıdığı şekli ile öğretmenlerden kaynaklanan bir durum değil; her ortamda öğretmenliğin kutsal bir meslek olduğunun vurgulanıp, iş ücrete geldiğinde aynı duyarlılığın gösterilmemesinden kaynaklanan bir durumdur.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.