‘Öğretmenlerin aile kurması hayal oldu’

‘Öğretmenlerin aile kurması hayal oldu’

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esergül Balcı hazırladığı rapor için öğretmen adaylarıyla anket yaptı. Ankete katılan eğitimciler “Sistem evli olanlarımızın aile bütünlüğünü bozuyor. Bekarlar evlilik planı bile yapamıyor” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Balcı, Türkiye'deki eğitimcilerin sözleşmeli öğretmenliğe bakışını araştırdı. Balcı ve ekibi 487 öğretmen adayıyla anket yaptı ve sonuçlarını raporlaştırdı.

AK Parti Hükümeti'nin gençlere “evlenin, en az 3 çocuk yapın” tavsiyesine rağmen, eğitim sisteminde uyguladığı bu politikanın yarattığı çelişkiye dikkat çekilen raporda “Sözleşmeli öğretmenlerin” karşılaştığı sorunlar tespit edildi.

Profesör Balcı acı tespitlerin bulunduğu raporun detaylarını Sözcü’ye anlattı.

‘TAYİN İSTEME HAKKI YOK’

Rapora göre öğretmen adaylarının yüzde 53'ü sözleşmeli öğretmenlik sisteminin “Evlenmeye engel bir durum” olduğunu söylüyor. Öğretmen adaylarının yüzde 76'sı da 4 yıl boyunca hiçbir koşulda tayin isteme hakkı verilmemesini şöyle  eleştiriyor: “Evli olanlar eşi ve çocuklarından ayrı kalıyor bu da aile bütünlüğümüze zarar veriyor.” Aynı raporda evlilik hazırlığı yapan öğretmen  adayları evleneceği kişiyle ayrı şehirlerde yaşamanın sıkıntılarından bahsediyor. Yine ankete katılan adayların yüzde 76'sı “Bu yüzden evliliğimizi 4-5 yıl gibi uzun bir zamana erteliyoruz” ifadelerini kullanıyor. Raporda şu tespit yapıldı: “Gençleri erken yaşta evlenmeye ve en az üç çocuk sahibi olmaya teşvik eden ve bu konuda destekleyici politikalar ve çalışmalar yürüten hükümetin, bu uygulaması ile bir çelişki yarattığı ve sözleşmeli öğretmenlere yönelik bir hak ihlaline ve eşitsizliğe neden olduğu açıkça görülmektedir.”

Sözcü

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.