Öğretmenlere göre; "AB Demokrasiyi geliştirir"

Öğretmenlere göre; "AB Demokrasiyi geliştirir"

Öğretmenlerin yüzde 75'i AB üyeliğinin Türkiye'de demokrasinin gelişimine yararlı olacağını düşünüyor. Yüzde 60'ı ise AB'nin Türkiye'yi kabul etme niyetinin olmadığı, oyaladığı görüşünde

YAŞAR ÖZAY

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi ve Öğretmen Akademisi Vakfı ortaklığı ile yürütülen, Avrupa Komisyonu tarafından da desteklenen Jean Monnet Mükemmeliyet Merkezi "Okulda Avrupa Değerleri" projesini hayata geçirdi. 20 Şubat'ta proje bir basın toplantısıyla açıklandı. Proje kapsamında gerçekleştirilen "Okulda Avrupa Değerleri" Projesi Avrupa Birliği Öğretmen Bilgi Araştırması'nın sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, ilköğretim ve lise öğretmenlerinin yüzde 75'i "AB üyeliğinin Türkiye'ye demokrasinin gelişiminde ve halkın yönetime katılımının yaygınlaşmasında yararlı olacağını" düşünüyor. Araştırma sonuçlarını paylaşan İstanbul Bilgi Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ayhan Kaya, araştırmaya 469 öğretmenin katıldığını, katılımcıların yüzde 83'ünün 45 yaşından genç öğretmenlerden oluştuğunu kaydetti. Araştırma sonuçları özetle şöyle: 
 Katılımcıların yüzde 69'u AB üyeliğine "iyi bir şey" diyor. 
 Bugün halk oylaması yapılsa katılımcıların yüzde 82'si katılıma 'evet' diyecek. 
 Katılımcıların yüzde 75'i genel olarak AB üyeliğinin kendilerine kişisel fayda sağlayacağını söylüyor. 
 Katılımcıların yüzde 60'ı AB'nin Türkiye'yi kabul etmeyeceğini sadece oyaladığını" düşünüyor. 
 Katılımcılar, "Toplumun geleneklerinin korunması" ve "Gençlerin ahlaklı şekilde yetiştirilmesi" değerlerine Türkiye'de, bunlar dışındaki tüm alanlara AB ülkelerinde daha fazla önem verildiğini belirtiyorlar. En büyük farklar ise "çevre ve doğaya saygı", "insan haklarına saygı", "bütün vatandaşlara eşit ve adil davranılması", "özgürce yayın yapılabilmesi", "özgürce yaşam" ve "ülkenin demokrasiyle yönetilebilmesi". 
 AB üyeliğinin Türkiye'ye olası yararları konusunda katılımcıların yüzde 75'i en büyük yararın "demokrasinin gelişiminde ve halkın yönetime katılımının yaygınlaşmasında" gözlemleneceğini belirtiyor. 

MEB, 2012'de yapılan Özürlü Memur Seçme Sınavı'na katılan adaylar arasından puan üstünlüğüne göre 200 engelli öğretmen alımı yapacak. Adaylar, başvurularını http://mebbis. meb.gov.tr veya http://ikgm. meb.gov.tr adreslerinde yer alan Elektronik Başvuru Formunu doldurarak 3-7 Mart 2014 arasında yapacak. Adaylar başvuru formunun çıktısını da istenilen belgeler ile birlikte il milli eğitim müdürlüklerine onaylattıracak. Adaylardan diploma, pedagojik formasyon ve 2012 yılı ÖMS sonuç belgesi ile özürlü sağlık kurulu raporu istenecek. 

YILDIZ: DERS KİTAPLARINA GİRMESİ ÖNEMLİ
"Okulda Avrupa Değerleri" projesi hakkında bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, öğretmen ve öğrencilere Avrupa Birliği ile özdeşleşen değerler, AB entegrasyonu hakkında eğitimler verileceğini, çalıştaylar düzenlenerek kalıcı eğitim metodolojileri geliştirileceğini söyledi. Yıldız, "Öğrencilerin farklı düşünceleri ifade etmeleri bizim için kazançtır ve değerlidir. Avrupa Birliği konusunun ders kitaplarına girmiş olmasını önemsiyoruz. Ancak yönteminin belirlenmesi lazım. İşte İstanbul Bilgi Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü bunu yapıyor" dedi.

 

SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.