Öğretmenler Yılsonu Seminerlerini Tatillerini Geçirecekleri Mahalde Yapabilmelidir

Öğretmenler Yılsonu Seminerlerini Tatillerini Geçirecekleri Mahalde Yapabilmelidir

Öğretmenler Yılsonu Seminerlerini Tatillerini Geçirecekleri Mahalde Yapabilmelidir

 

222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nda, ilköğretim okulu öğretmenleri için iki aylık yaz tatili, meslekle ilgili çalışmalarının bu iki aylık izin sürelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yapılması öngörülmüştür. İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde de derslerin kesiminden Temmuz ayının ilk iş gününe, Eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıcına kadar, yıl içinde ise yıllık çalışma programında belirtilen sürelerde meslekî çalışma yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

Anılan hükümlere rağmen Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nün 28.05.2012 tarih ve 16453 sayılı yazısında, meslekle ilgili yılsonu çalışmalarının bir haftasının okul öncesi ve sınıf öğretmenlerine yönelik uzaktan eğitim yaklaşımıyla, iki haftasının ise okul öncesi ve ilköğretim okullarında görevli tüm öğretmenlere yönelik yüz yüze eğitim yaklaşımıyla mahalli olarak gerçekleştirileceği duyurulmuştur.

Söz konusu yazı, yukarıda mezkûr kanun ve yönetmelik hükümlerine aykırı olduğu gibi, öğretmenlerin dönem başında ve sonunda katılacakları seminerleri görevli oldukları okul ve kurumlarda yapacaklarına ya da yaz tatillerinde ikamet ettikleri yerlerde veya memleketlerinde yapamayacaklarına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamasına karşın uygulamada, görevli oldukları okul ve kurumlarda katılmaları zorunluluğunun getirilme nedeni izaha muhtaçtır. Yine Van ili özelinde, bu ilde depremden bu yana son derece zor şartlarda çalışmaya devam eden, psikolojik destek ve moral için memleketlerine ya da ailelerinin yanına dönmeyi arzu eden öğretmenlere, hiç değilse seminer dönemleri için bu imkânın sağlanması gerekmektedir. Köylerde görevli öğretmenlerin de açılacak mahalli seminere bağlı oldukları ilçe merkezinde katılmalarının beraberinde bazı sıkıntıları getireceği muhakkaktır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki terör olayları nedeniyle öğretmenlerin köyden günübirlik gidiş geliş yapmaları da tehlikeli olmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı’na başvuruda bulunarak, öğretmenlerin, eğitim-öğretim yılı dönem başında ve sonunda yapmış oldukları seminer çalışmalarını, görevli oldukları okul ve kurumlarda yapma zorunluluğunun kaldırılmasını, Van’da görev yapan öğretmenlerin, eğitim-öğretim yılı dönem başında ve sonunda yapmış oldukları seminer çalışmalarını yaz tatillerini geçirdikleri adreslerde ya da memleketlerinde yapabilmelerine imkân sağlanmasını ve birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okullarında görevli öğretmenlerin eğitim-öğretim yılı dönem başında ve sonunda yapmış oldukları seminer çalışmalarını, taleplerine göre yaz tatillerini geçirdikleri adreslerde, bulundukları okula en yakın hizmetiçi eğitimin verildiği mahalde ya da memleketlerinde yapabilmelerine imkân sağlanmasını istedik. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.