Öğretmeni değerli kılmayan yaklaşımlar başarı getirmez
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kolukısa, eğitimin, yöneticisi, öğretmeni, şefi, memuru, hizmetlisi; müfredatı, öğrencisi, velisi, sınav sistemiyle bir bütün olduğunu belirterek...
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kolukısa, eğitimin, yöneticisi, öğretmeni, şefi, memuru, hizmetlisi; müfredatı, öğrencisi, velisi, sınav sistemiyle bir bütün olduğunu belirterek, “Herkesi ve geleceğimizi yakından ilgilendiren eğitim gibi bir alana ilişkin çalışmalar yapılırken, bu bütünlük göz önünde bulundurulmalı, farklı kesimlerin eleştirileri, paydaşların görüş ve önerileri dikkate alınmalıdır. Aksi takdirde hiçbir sistem ve uygulama beklenen faydayı vermez, kalıcı olmaz. İstişareye yaslanmayan adımlar atmak, eğitim çalışanlarının beklentilerini karşılamaktan uzak uygulamalarda ısrar etmek, gerilime, huzursuzluğa, strese davetiye çıkarmak, moral ve motivasyonu bozmaktır. Eğitim çalışanlarını tedirgin eden uygulamalar, öğretmeni değerli kılmayan yaklaşımlar başarı getirmez” dedi.
Şükrü Kolukısa, Antalya Şubesi’nin il divan toplantısına katıldıktan sonra Genç Memur-Sen tarafından projelendirilen ‘7 Bölgede 7 Güzel Adam Kütüphanesi’nin açılışını gerçekleştirdi.
Sendikal çalışmalara ilişkin istişarelerin edildiği, gündemdeki konuların değerlendirildiği toplantıda konuşan Kolukısa, “Teşkilat eğitimlerimizle, istişareye verdiğimiz önemle, eğitimin sorunlarına çözüm önerilerimizle, ses getiren çalışmalarımızla, kazandırdıklarımızla sendikal alanda fark oluşturduk, sendikacılığa yeni bir soluk getirdik. Haksızlıklara hiçbir zaman sessiz kalmadık, örgütlü gücümüzü hakkımız olanı almak için seferber ettik, hep mağdur ve mazlumun yanında olduk; sorunları dile getirdik, önerilerimizle çözümün yolunu gösterdik, vesayetin sona ermesi, yasakların tarih olması için emek verdik. Zorluklarla karşılaştık ama pes etmedik, direndik, önümüze konulan bariyerleri mücadelemizle aştık. Çok çalıştık, yoğun çaba harcadık ve eğitim-öğretim ve bilim hizmet kolunun yetkili sendikası olduk. En çok üyeye sahip olmak, hiçbir zaman nihai hedefimiz olmadı, olamaz da. Yetkili sendika olmak amaç değil, araçtır bizim için. Amacımız, şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz nitelikli işlere yenilerini eklemek, mevcut ve ortaya çıkan yeni sorunların çözümünü sağlamak, eğitim çalışanları adına kazanımlar elde etmek, daha adil bir dünyanın kurulmasına katkıda bulunmaktır” şeklinde konuştu.
Mülakatla istihdam hatasından dönülmelidir
Konuşmasında, eğitim çalışanlarını rahatsız eden bazı hususlara da değinen Kolukısa, geçmişte denenip olumsuz tarafları görülen ve vazgeçilen uygulamalardan ders çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Eğitime ilişkin reformların kalıcı hale gelmesi, derslerin boş geçmemesine, sınıflarda sadece kadrolu öğretmenlerin bulunmasına bağlıdır. Sözleşmeli öğretmenlik, uzun vadede sürdürülebilir olmadığı gibi, soruna da çare değildir. Bu nedenle sözleşmeli öğretmenlik uygulamasından vazgeçilmeli, yaklaşık 100 bin olan öğretmen ihtiyacı kadrolu atamalarla giderilmelidir.”
Mülakatla öğretmen alımına da karşı olduklarının altını çizen Kolukısa, adayların kazanma ya da kaybetme nedeninin nesnel bir şekilde izah edilememesinin adalet duygusunun zedelenmesine neden olduğunu söyledi. Kamuya az sayıda personel alımında uygulanan mülakat ve üç katı kuralının, millî eğitim gibi, tek bir atama döneminde binlerce adayın atamasının yapıldığı bir kurumda sağlıklı bir şekilde uygulanmasının mümkün olmadığını dile getiren Şükrü Kolukısa, “Bakanlık, yeni personel alımında, mülakat uygulaması yerine liyakat ölçülerine göre bir istihdamı gündemine almalıdır. Hakkaniyet kıstasları tartışmaya açık olan sözleşmeli öğretmenlik istihdamından da, bunun yolu olan mülakatla öğretmen alımından da vazgeçilmelidir” diye konuştu.
Yeni sistem, eksiklikler tamamlanarak hayata geçirilmelidir
Bir süre önce açıklanan yeni ortaöğretime geçiş sistemiyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Kolukısa, yeni sistemde geliştirilmesi gereken bazı konuların bulunduğunu kaydetti.
Fen ve sosyal bilimler liselerine ek olarak bazı Anadolu liseleri, meslek liseleri ve imam hatip liselerinin de merkezi sınavla öğrenci alması gerektiğini ifade eden Kolukısa, “Merkezi sınav için öngörülen 60 sorunun kapsam geçerliliği düşük olacaktır. Bundan dolayı soru sayısı artırılmalı, sınavın kapsamı 8. sınıf konularıyla sınırlandırılmalıdır. Yerleşmeyle ilgili işlemler, Millî Eğitim Bakanlığı’nın koordinesinde il ve ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından yürütülmeli, öğrenci ve ailelerin tercih ettiği okul türüne göre ikametlerine en yakın okula yerleştirilmeleri için yerel imkânların maksimize edilmesi amaçlanmalıdır. Çünkü hangi nerede hangi okul türüne ne kadar talep olduğu önceden bilinmediği için, yaz başında netleştirilecek talepler doğrultusunda il ve ilçe millî eğitim müdürlükleri söz konusu taleplere uygun bir arz oluşturmalıdır” dedi.
Adrese dayalı yeni sistemin, il ve ilçelerdeki okul kapasitelerini ortaya çıkarmak gibi bir boyutunun olacağını kaydeden Kolukısa, “Yeni sistemle, bugüne kadar yapılan yatırımların ne kadar isabetli ya da ne kadar çarpık olduğu ortaya çıkacaktır. İl ve ilçelerdeki okul yatırımlarının bundan sonra öğrenci yoğunluğuna göre planlanması, sistemin uzun vadede işleyişi açısından gereklidir” ifadelerini kullandı.
Alo 147 cezalandırma aracı hâline getirilmemelidir
Kolukısa, Alo 147 şikâyet mekanizmasının öğretmenler üzerinde oluşturduğu baskıya işaret ederek, “Okullarda disiplinin bozulma sebeplerinden biri haline gelen Alo 147 hattına yapılan her ihbarın, şikâyetin soruşturma konusu edilip öğretmeni yıldırma, cezalandırma aracı haline getirilmesinin önüne geçilmelidir. Bakanlık, inceleme veya soruşturma konusu edilebilecek ihbarlar-şikâyetlerle bu sonucu doğuracak ihbar-şikâyetler için gerekli şekli şartları yazılı bir esasa bağlayarak bu soruna çözüm bulmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.Eğitim-Bir-Sen Antalya Şube Başkanı Mustafa Çoban, açılışta yaptığı konuşmada, faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Çoban, ilk günkü heyecanla sendikal çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. Memur-Sen Genel Başkan Danışmanı Serdar Bülent Yılmaz ise, ‘Teşkilat Kültürü’ konulu bir sunum yaptı.
‘7 Bölgede 7 Güzel Adam Kütüphanesi’ hizmete açıldı
Şükrü Kolukısa, Genç Memur-Sen’in projelerinden biri olan ‘7 Bölgede 7 Güzel Adam Kütüphanesi’ni hizmete açtı. Burada kısa bir konuşma yapan Kolukısa, ücret sendikacılığının yanı sıra hizmet sendikacılığı, akademik ve kültürel sendikacılık da yaptıklarını dile getirerek, “Okuyan bir gençlik hedefliyor ve bu yolda atılan adımlara destek oluyor, gençlerimizin kütüphanelerden daha çok yararlanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.