Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) Kapsamında görev yapan Araştırma görevlilerinin "Yabancı Dil" mağduriyeti

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) Kapsamında görev yapan Araştırma görevlilerinin "Yabancı Dil" mağduriyeti

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) Kapsamında görev yapan Araştırma görevlilerinin “Yabancı Dil” mağduriyeti

Konu hakkında sitemize gelen yazıyı aynen yayınlıyoruz...

Sayın Turkiyeegitim.com Yetkilisi,

Ben Iğdır Üniversitesi'nde Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında araştırma görevlisiyim. Ve size sayısını belirleyemediğimiz 100'lerce araştırma görevlisinin yabancı dille ilgili mağduriyetlerini bildirmek istiyorum.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), 2010 yılının son döneminde, özellikle yabancı dil şartı aramaksızın Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında 2000 kadar araştırma görevlisini, yeni açılan 41 üniversiteye dağıtmak üzere kadrolu olarak işe aldı.
 
Atamamız yapılırken yürürlükte olan 26.03. 2010 tarihli yönetmelikte, ilişik kesme ile ilgili herhangi bir tehdit unsuru içeren, cezai işlem gerektiren madde bulunmamaktaydı. Yabancı dil ile ilgili en olumsuz madde şu idi : ‘Yabancı Dil eğitim programlarının başlama tarihinden en geç 1 yıl sonra, yapılacak ilk Yabancı Dil Sınavından 65 ve üzeri puan alamayan ÖYP araştırma görevlileri ÖYP Programı kapsamında yapılan desteklerden faydalanamazlar.’
 
Daha sonra yürütme kurulu, bu yönetmeliğin üzerine 20.10.2010 tarihinde 2010.34.6334 nolu birkaç karar daha aldı. Buna göre, açılan 6 aylık yabancı dil kurslarına katılıp üds, kpds veya eşdeğerliği kabul edilen herhangi bir sınavdan, kurs başlangıç tarihinden itibaren bir yıl içerisinde 65 üzeri alanlar ÖYP’de devam ederken, 50-65 arası alanlar ÖYP kapsamından çıkarılıp kendi üniversitelerinde normal araştırma görevlisi oluyorlardı. 50 altı alanların ise kadrolarıyla ilişikleri kesiliyordu. Fakat bizim atamamız yapılırken ilişik kesilmesiyle ilgili yönetmelikte herhangi bir madde yoktu.
 
13.10.2011 tarihinde alınan 2011.29.7857 nolu karara göre ise; öyp araştırma görevlilerinin yabancı dili 65’in altında olanlar için, atandıkları tarihten itibaren 3 yıl içerisinde 65’i geçmeleri, aksi taktirde ilişkilerinin kesilmesi uygun görüldü. 65’i geçmiş olanların da 1 yıl içerisinde YÖK’ün belirlemiş olduğu kontenjanlarda yüksek lisans/ doktora eğitimine başlamalarına, aksi taktirde ilişkilerinin kesilmesine karar verildi. Halbuki 50-65 arasında alan arkadaşlarımız kendi üniversitelerinin isteği ve YÖK’ün izniyle, YÖK’ün belirlediği kontenjanların dışında, ÖYP kapsamında olmaksızın yüksek lisans ve doktoraya başladılar.
 
En son alınan 03.11.2011 tarihli ve 2011.31.8366 nolu kararlara göre ise; yabancı dille ilgili olarak, 50 ve üzerinde alan öyp araştırma görevlilerinin, atanma sürelerinin 2 yıl olarak değerlendirilmesine, atandıkları tarihten itibaren 1 yıl içerisinde 50’yi geçemeyen öyp araştırma görevlilerinin kadrolarıyla ilişkilerinin kesilmesine karar verildi.
 
Sonuç olarak şuan itibariyle YÖK’ün kararlarına göre bizim konumumuzdaki tüm öyp araştırma görevlilerin kadrolarıyla ilişikleri kesilmesi söz konusudur. Ve ilişkisi kesilen birkaç ÖYP araştırma görevlisi arkadaşımız bulunmaktadır.
 
Bu durumda hukuki olarak bize haksızlık yapıldığını ve YÖK’ün ilişkimizi kestiği anda İdari Mahkemelere yürütmeyi durdurma istemli dava açmak için başvurmayı düşünüyoruz.
 
Eğitimciler olarak sizin ve arkadaşlarınızın acil desteğini beklemekteyiz.

İlginize şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar dileriz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum