Öğrenciye iş verenin yüzünü gülecek

Öğrenciye iş verenin yüzünü gülecek

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen 'İstihdam ve Mesleki Eğitim Eylem Planı'nı hayata geçiriyor.

Eylem planının uygulanması halinde kademeli olarak 10 yıl içinde meslekli liseli 80 bin öğrenci iş sahibi olacak. Meslek liselilere kapılarını açan iş piyasasına prim desteği yapılacak, vergi kolaylığı getirilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan eylem planının Bakanlar Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından uygulama için YÖK görevlendirildi. YÖK, plan kapsamında hükümetin desteğiyle organize sanayi bölgeleri başta olmak üzere meslek liseli öğrencileri istihdam edecek. Staj eğitimine iş sahalarında başlayacak öğrenciler hükümetin, iş yerlerine vergi kolaylığı ve teşvik primleri ile birlikte staj bitiminde de yerlerinde kalacak. Planın iş piyasası ve devlet tarafından karşılıklı uygulanması halinde 80 bin öğrencinin 10 yıl içinde doğrudan iş sahibi olması planlanıyor. Meslek liselerindeki tüm bölümler farklık gözetilmeksizin plana dâhil edilecek. Her öğrenci kendi alanının uygulamasını iş piyasasında yapacak.
Öğrenci kadar vergi indirimi
Eylem planıyla teknik eğitim iş gücü piyasasının ihtiyaçları da giderilmiş olacak. 5 öğrenciye istihdam yolunu açan KOBı'lere yüzde 50 vergi indirimi düşünülürken, prim desteği de yapılacak. Büyük işletmelere ise ne kadar öğrenci alırsa öğrenci adedi kadar vergi indirimi öngörülüyor. Protokole göre planın ana şartı ise öğrencileri 10 yıl içinde işletmeden ayırmamak, stajlarını kesintiye uğratmamak olacak. Çok daireli ve çok işletmeli şirketlerde bu protokol ayrı ayrı uygulanacak. Şirketler, "Diğer şirketimiz işe aldı. Vergi indiriminden biz de faydalanacağız" diyemeyecek. Vergilerin yüksekliğinden şikayet eden iş piyasası hem rahatlayacak hem de istihdam planına destek olacak.
İş dünyası plana destek veriyor
TOBB, TESK, TÜRK-İŞ, DİSK, HAK-İŞ, TİSK, TÜSİAD, MÜSİAD, TUSKON, TÜRKONFED ve ASKON gibi iş piyasası temsilcileri eğitim-istihdam planına destek veriyor
bugün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.