Öğrenciler okula değil, çapaya götürülüyor

Öğrenciler okula değil, çapaya götürülüyor

Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı Koruyaka köyünde geçimini göçer işçilikle sağlayan aileler, pamuk toplama ve pancar çapası dönemlerinde çocuklarını da yanlarında götürdükleri için 50 öğrencinin okula devam edemediği bildirildi.

Koruyaka Köyü Muhtarı Yahya Yıldırım, köyde yaşayan 20 ailenin pamuk toplamaya Antalya'ya ya da pancar çapası için Ankara'ya gittiğini ve bu dönemlerde çocuklarını da yanlarında götürdükleri için, çocuklarının eğitimine devam edemediğini belirtti.

Koruyaka İlköğretim Okulu'nda 200 öğrenci bulunduğunu, bunlardan 50'sinin eğitim öğretim yılının başından itibaren derslere giremediğini söyleyen Yıldırım, ''Bu sorunun giderilmesini istiyoruz. Ya çocuklarımıza yatılı okul ayarlanmalı ya da bu ailelere sürekli gelir getirici bir imkan yaratılmalı'' diye konuştu.

ÖĞRENCİLER ARKADAŞLARINI İSTİYOR

Koruyaka İlköğretim Okulu 7'nci sınıf öğrencisi Büşra Karaçelik, sınıf mevcudunun 25 olduğunu ancak 10 kişinin okullar açıldığından itibaren derslere katılmadığını belirtti.

Okula gelmeyen arkadaşlarının da bu durumu istemediklerini söyleyen Karaçelik, ''Onlar da okula gelmek istiyorlar ama ekonomik nedenlerle aileleriyle birlikte gidiyorlar. Bizler de arkadaşlarımızı yanımızda görmek istiyoruz'' dedi.

Okulun 8'inci sınıf öğrencisi Ayşegül Karademir de, sınıf mevcudunun 21 olduğunu ama okula gelen öğrenci sayısının 10 olduğunu anlattı. Kendisinin de bir dönem çapaya veya pamuk toplamaya götürüldüğünü söyleyen Karademir, okula gelmediği dönemlerde derslerinden geri kaldığını belirtti.
Polis olmak isteyen Karademir, çocuklarını çapaya ya da pamuk toplamaya götüren ailelere, çocuklarını okutmaları yönünde çağrıda bulundu.

ISPARTA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ YILMAZ

Isparta Milli Eğitim Müdürü Tacettin Yılmaz ise konu hakkında bilgisinin olmadığını belirtti. Okul müdürünün kendilerine bu konuda bilgilendirmesi durumunda çözüm bulunabileceğini aktaran Yılmaz, şunları söyledi:

''Isparta, yatılı eğitim konusunda yeterli imkanlara sahip. Pamuk toplamaya ya da çapaya giden ailelerin çocuklarını Isparta'daki okullarda yatılı olarak eğitimlerini devam ettirebiliriz ya da gittikleri illerdeki okullarda eğitim görebilirler. Bu konuda ailenin de bizleri bilgilendirmesi gerekiyor. Bilgimiz olmadığı için bugüne kadar herhangi bir şey yapılamamış. Kurban Bayramı'ndan sonra konuyla ilgileneceğiz. Okula devam etmeyen öğrencileri belirleyip, aileleriyle de görüşerek ya burada yatılı okulda ya da gittikleri illerdeki bir okulda eğitimlerini görmelerini sağlayacağız.''

Çocukların eğitimlerinden mahrum kalmasının hoş bir davranış olmadığını vurgulayan Yılmaz, ailelerin maddi imkansızlıklar nedeniyle başka illere gitmek zorunda kaldıklarını ancak çocuklarının geleceklerini ise düşünmeleri gerektiğini bildirdi.
sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.