"Öğrenciler eğitim gördüğü yerde oy kullansın"

"Öğrenciler eğitim gördüğü yerde oy kullansın"

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık üniversite öğrencilerinin eğitim gördükleri yerde oy kullanabilmeleri için kanun teklifi verdi.

TBMM Başkanlığı'na sunulan 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 22'nci Maddesinde Değişiklik öngören kanun teklifinin gerekçesinde, Türk Medeni Kanunu'nda ilki 1938 yılında olmak üzere 15 kez değişiklik yapıldığı, 1988 ve 1990'da çıkarılan yasalarla da 6 maddesinin yürürlükten kaldırıldığı kaydedildi.

Medeni Kanun'da ifadesini bulan ve toplum fertlerinin tüm resmi işlemlerinde referans kabul edilen ikametgah algısının da sorgulanır hale geldiği vurgulanan gerekçede verilen kanun teklifiyle, özellikle üniversite öğrencilerinin eğitim-öğretim dönemlerinde bulundukları yerleşim yerlerindeikametgahlarını düzenleyerek mahalli ya da genel seçimlerde ikamet ettikleri yerleşim yerlerinde oy kullanabilmelerine olanak tanınmasının amaçlandığı belirtildi.

"Gençlerin istismar edilmesine yol açıyor"

Medeni Kanunun 22'ci maddesinde "Bir öğretim kurumuna devam etmek için bir yerde bulunma ya da eğitim, sağlık, bakım veya ceza kurumuna konulma, yeni yerleşim yeri edinme sonucunu doğurmaz" denildiği kaydedilen gerekçede şu ifadelere yer verildi:

"Gerek genel seçimlerde gerekse ara seçimlerde ve referandum oylamalarında söz konusu öğrencilerin ikametgahlarının bulundukları illere, yani memleketlerine seyahatleri gerekmektedir. Bu seyahatlerin getireceği fiziksel yorgunluk ve zaman kaybının yanında öğrencilerimizin veya ailelerinin mali durumlarının zayıflığı da göz önüne alındığında, birçok öğrencimizin en önemli vatandaşlık hakkı olan seçme hakkını ifadan mahrum kaldığı yakından bilinmektedir.

Hele bir de seçimle öğrencilerin sınav dönemlerinin çakıştığı durumlarda, üniversite öğrencilerinin seçimlere katılım oranı büyük ölçüde düşmektedir. Bu durum eğitimli ve genç nüfusumuzun ülke yönetimi ve siyasete kayıtsız kalmalarına neden olmaktadır. Öte yandan özellikle yerel seçimlerde seçilme hakkını kullanan adaylar tarafından öğrencilerimizin yol giderleri karşılanarak memleketlerine ulaşımı sağlanmaktadır. Bu genel yaklaşım, hem gençlerimizin gururunu rencide etmekte hem de istismar edilmelerine yol açmaktadır.

Kanun maddesinde yapılacak değişiklikle, öğrencilerimizin eğitim süresi boyunca eğitim ve öğrenim gördükleri bölgelerde oy kullanmaları sağlanarak hem bu konudaki maddi külfetler ortadan kaldırılacak hem de üniversitelilerin siyasete katılımının önü açılacaktır." Kanun teklifinde ise ön lisans veya lisansüstü düzeyinde eğitim gören öğrencilerin eğitim gördükleri yerin, eğitim süresi boyunca öğrencilerin geçici ikametgahı olarak kabul edilmesi öngörülüyor.
cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.