Oda parasıyla tatil saltanatı

Oda parasıyla tatil saltanatı

Sanayi Bakanlığı, esnaf örgütlerinin yıllık 400 milyon lirayı bulan gelirlerine neşter vurmaya hazırlanırken, Maliye de oda yönetimlerinin keyfi harcamalarını ortaya çıkardı.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nı (İSMMMO) inceleyen bakanlığa bağlı merkezi denetim birimleri üyelerden toplanan paraların amacı dışında kullanıldığını tespit etti. Maliye'nin suç duyurusunda bulunacağı 31 Mart 2008 ve 11 Temmuz 2009 tarihli raporlardaki tespitlere göre İSMMMO'nun düzenlediği forum, eğitsel tatil, sempozyum gibi aktivitelerin 110 bin TL'yi geçen masrafları kanuna aykırı bir şekilde oda bütçesinden karşılanmış. Bu ücretin tüm üyelere ait olan oda bütçesinden karşılanmaması gerekiyor.

Dünya Muhasebe Kongresi'ne katılan TÜRMOB delegelerinin 116 bin lira tutarındaki katılım ücreti de yine oda tarafından ödenmiş. Raporda yer alan tespitlerden bir diğeri ise bazı üyelerinin sağlık hizmetinin oda bütçesinden karşılanması. Örneğin C.K. isimli şahsın 24 bin TL, S.A.'nın ise 10 bin liralık sağlık gideri bütçeden ödenmesine rağmen 'faaliyet temsil giderleri' kaleminde gösterilmeye çalışılmış. Bu kişilerin oda başkanı ve yönetim kurulunun yakınları olduğu belirtiliyor. Bu işlem de zimmet ve görevi kötüye kullanma kapsamında değerlendiriliyor. Yahya Arıkan'ın başkanı olduğu İSMMMO hakkında yapılan denetim raporu üyelerden toplanan aidatların amacı dışında kullanıldığını gözler önüne seriyor. Raporda yer alan tespitlerden birine göre odaya intikal eden ihbar ve şikayetler hakkında, yönetim kurulu kararı olmaksızın, yönetim kurulu üyesi ve oda sekreteri Y.A. tarafından, "kovuşturmaya gerek yoktur notu" düşülerek bazı dosyalar kapatılmış. İSMMMO'ya üye bazı mali müşavirlerin ticari faaliyet icra ettiği tespit edilmesine rağmen, aynı şekilde keyfi muamele yapılarak disiplin soruşturmasına gerek duyulmamış. Kanunen bir mali müşavirin ticari faaliyette bulunması cezai işlem gerektiriyor. Mali müşavirlerin ticaret yaptığı alanlar arasında ise servis taşımacılığı, inşaat, lokantacılık gibi sektörler bulunuyor.

SEÇİMLİ GENEL KURUL 15 - 16 MAYIS'TA

İSMMMO'nun gelir ve harcamalarını mercek altına alan Maliye'nin tespitlerine göre 18. kuruluş yıldönümü için düzenlenen balonun geliri ile gideri muhasebe hilesi ile aynı gösterilmiş. Bu miktar yaklaşık 90 bin lira. Gerçekte elde edilen gelir ise 35 bin lira. Aradaki 55 bin TL civarındaki fark zarar olarak tespit edilirken, bazı katılımcıların masrafları protokol gideri olarak gösterilmeye çalışılmış. Yine denetim birimlerinin tespitlerine göre oda başkanı ve yönetim kurulu, yönetmelikte hüküm bulunmamasına, Genel Kurul'da yetki almamalarına rağmen H.U., C.K., T.Y., A.E.D., M.N.T., İ.D. gibi isimlerin borçlarını silmiş. Merkezi denetim birimleri tarafından düzenlenen rapora göre Maliye Bakanlığı'ndan odaya intikal eden raporlar hakkında gerekli işlem yapılmamış. Örneğin, A.K., Z.Ö., H.K. gibi kişiler hakkında disiplin cezasının önerilmesi, sorumlu sıfatıyla kınama cezası verilmesi, geçici olarak faaliyetten men cezaları istenilmesine rağmen oda yönetimi bu talebi reddetmiş. İSMMMO'dan yapılan açıklamada ise odada önceki yıllarda yapılan denetimlerle ilgili bilgilerin çarpıtıldığı bildirildi.

Bu arada İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın 21. Olağan Genel Kurulu 15-16 Mayıs 2010 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Genel kurulda Meslekte Birlik Grubu adına Adem Çalışkan ve Çağdaş Demokrat Muhasebeciler Birliği (ÇDMB) adına Yahya Arıkan'ın listeleri yarışacak. ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.