Nükleerde 'yetki' kavgası

Nükleerde 'yetki' kavgası

Nükleer ihalesinde, şimdi de 'yetki gaspı' tartışması yaşanıyor. Komisyonun, teklifteki elektrik satış fiyatını pahalı bulan kararında Bakanlar Kurulu'na ait yetkiyi kullandığı savunuluyor

Türkiye' nin, sonucunu merakla beklediği nükleer santral ihalesinde, 'yetki gaspı' tartışması patlak verdi. Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ) Nükleer Santral İhale Komisyonu'nun, "Rus-Türk ortaklığının devlete satacağı birim elektrik fiyatına ilişkin teklifini pahalı bulan" kararında yetkisini aştığı, Bakanlar Kurulu'na ait bir 'yetkiyi gasp' ettiği savunuluyor. Komisyonun, yeni bir karar alması gündeme geldi.

YETKİ TARTIŞMASI
Nükleer santralde, tüm dünyanın dört gözle beklediği karar için TETAŞ, çalışmalarını yoğunlaştırdı. TETAŞ'ın, bu hafta sonuna kadar ihaleyle ilgili değerlendirmesini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na sunabileceği belirtiliyor. TETAŞ Nükleer Santral İhale Komisyonu'nun, teklifi pahalı bulan kararının yeniden gözden geçirilmesi de gündeme geldi. Enerji Bakanlığı ve TETAŞ yetkilileri, TETAŞ İhale Komisyonu'nun elektrik fiyatıyla ilgili 'pahalı' ya da 'ucuz' deme yetkisi olmadığına dikkat çekiyor. İhaleye ilişkin mevzuatta komisyonun görev ve yetkilerinin net olarak çizildiğini kaydeden yetkililer, "Komisyon, mevzuattan almadığı bir yetkiyi kullanarak, fiyatın pahalı olduğuna karar veriyor. Komisyona, bu alanda tanınan yetki bellidir. Komisyonun, en düşük teklifi, TETAŞ Yönetim Kurulu'na sunması gerekiyor" diye konuştu.

TEK TEKLİF GELMİŞTİ
Nükleer santral için açılan ihaleye, yalnızca Atomstroyexport-Inter Rao-Park Teknik ortak girişim grubu teklif verdi. Ortaklık, kurulacak nükleer santralde üretilecek her birim elektriği devlete, ortalama 21.16 sentten satma teklifinde bulunmuştu. Ortaklık, daha sonra teklifi 15.3 sente çekmişti.

Sabah


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.