Genel Liselerin Açıköğretim Çilesi

Genel Liselerin Açıköğretim Çilesi

Genel Liselerin Açıköğretim Çilesi

Açıköğretim kayıtları Halk Eğitim Merkezleri tarafından yapılmaktaydı. 2011 yılından itibaren bir genelge ile genel liselere devredildi. Yeni teşkilat yasasıyla kurulan Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı olan ve yaygın eğitim kurumu olan Halk Eğitim Merkezlerinin bu işlemleri yapması gerekmekte iken Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı bulunan genel liselere devredilmesi birçok sorunu da beraberinde getirdi.

  1. Genel liselerdeki yöneticilerin büyük çoğunluğu herhangi bir eğitime tabi olmadan sorumluluk altına alındı.
  2. Açık Meslek Liselerine, yüz yüze eğitim de göz önünde bulundurularak bir müdür yardımcısı kadrosu verilirken Genel Liselerde zaten yetersiz olan idarecilere ek iş yükü olarak Açık lise işleri verildi.
  3. Okuldan atılan veya sınıfta kalan öğrenciler Açık lise işlemleri  sebebiyle -kaydı için kayıt yenilemesi, kitap alınması vb.- bu öğrencilerin tekrar okullara giriş ve çıkışı beraberinde güvenlik problemlerini doğurdu.
  4. Okullara bilmedikleri işlemlerle ilgili yardımcı olacak irtibat telefonları bile verilmemiş olup öğrenci irtibat telefonu olan  444 83 83 ten okul idarecileri de 15 kişi sıra bekleyerek sorularını sormakta ve ciddi bir zaman kaybı olmaktadır. Bununla birlikte birçok defa da sorulan sorular cevaplanamamakta ve değişik sıkıntılara yol açmaktadır.
  5. İşlemlerle ilgili sürekli takvim değişmesi ve uzatılan süreler problem oluşturdu. Okullar hem kendi kayıtlarını hem açıköğretim kayıtlarını yapmak durumunda bırakıldı.

Bu sorunlarla ilgili elbette çözüm yolları da mevcuttur. Önemli olan ortak akılla buna bir çare aramaktır. Halk Eğitimlere devir, İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine formatörlükler açılması veya ilçedeki genel liselerden birine bir müdür yardımcılığı kadrosu verilerek işlemlerle ilgili kurslara katılımlarını sağlayıp açıköğretim liselerinin işlemlerini başka iş yoğunluğu olmayan bu kişilerin yapmasını sağlamak akla ilk gelen çözümlerdir. Bu şekilde hem okullar hem görevliler hem de kayıt olmak isteyen öğrenciler için kolaylık sağlanmış olur.

M. DİLEK / TurkiyeEgitim.Com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum