''NATO yine sivilleri hedef aldı''

''NATO yine sivilleri hedef aldı''

Afganistan'ın Nuristan İli Valisi Cemaluddin Badar, NATO güçlerinin 25 Mayıs'taki hava saldırısında 20 Afgan polisi ve 18 sivil ile 30 kadar Taliban militanının öldüğünü öne sürdü.

AFP'ye açıklama yapan Badar, hava saldırısının olduğu ülkenin kuzeydoğusunda aynı gün Afgan ve NATO güçleri ile Nuristan'ın bir bölgesini ele geçirmeye çalışan Taliban militanları arasında yoğun çatışmalar çıktığını söyledi.

 

Afgan polislerinin "dost ateşinde" öldüğünü belirten Badar, "Siviller de sivil giyimli olan ve yeterli mühimmatı olmadığı için evlere sığınan Taliban militanlarına karıştıkları için öldürüldüler" dedi.

Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) sözcülerinden Tim James ise siviller ve polisler arasında ölümler olduğuna ilişkin haberler üzerine bölgeye bir soruşturma ekibi gönderildiğini söyledi. Sözcü, "Aldığımız ilk bilgiler bu hava saldırısı sırasında sivil kayıp olmadığı yönünde" dedi.

Söz konusu bölgeden 25 Mayıs'ta gelen haberlerde, Taliban güçlerinin bir kamu binasını ele geçirdiği ve çatışmalarda en az 3 polis memurunun öldürüldüğü bildirilmişti.

Vali Badar, o gün yaptığı açıklamada, saldırının Pakistan sınırına yakın Nuristan ilinin Duab kasabasında düzenlendiğini söylemişti.

Sivil kayıpları önlemeye çalışan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, dün yaptığı açıklamada, savunma bakanına, özel operasyonlar ve gece saldırılarının sadece Afgan güçlerince düzenlenmesi yönünde talimat verdiğini bildirmişti.

Güneybatıdaki Helmand'da ISAF'a bağlı helikopterlerin saldırıya uğrayan bir NATO üssünü korumak için dün düzenlediği bir hava saldırısında da 14 sivilin öldüğü, 6'sının yaralandığı bildirilmişti.

NATO'nun bir süre önce 4 sivilin ölümüne neden olan saldırısından sonra kuzeydoğudaki Talokan'da düzenlenen protesto eylemleri sırasında çıkan şiddet olaylarında da 17 kişi ölmüştü.

http://www.stargazete.com/dunya/-nato-yine-sivilleri-hedef-aldi--haber-355010.htm

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.