Müslüman gençler katledildi, ABD sustu

Müslüman gençler katledildi, ABD sustu

ABD'de aynı aileden 3 Müslüman öğrenci evlerinde öldürüldü. Saldırgan teslim oldu. Ancak cinayetlerin tam nedeni açıklanmadı. Ülke basını katliama sessiz kalınca sosyal medyada öfke yağdı

ABD'nin Kuzey Carolina eyaletinde bulunan Chapel Hill kasabası dün korkunç cinayetlerle sarsıldı. Aynı aileden 3 Müslüman öğrenci, evlerinde uğradıkları saldırı sonucu hayatını kaybetti. Kurbanların kimlikleri Deah Shaddy Barakat (23), eşi Yusor Abu-Salha (21) ve baldızı Razan Abu-Salha (19) olarak açıklandı. Kurbanların bölge sakinleri tarafından çok sevilen kişiler olduğu belirtildi. Barakat ve Salha'nın 6 hafta önce evlendikleri öğrenildi. Tüm dünyada büyük tepki çeken katliamı Craig Stephen Hicks isimli saldırgan işledi. 46 yaşındaki Hicks'in polise teslim olduğu açıklandı. Yetkililer saldırganın neden böyle bir eylem yaptığı konusunda resmi bir açıklama yapmazken, olaydan saatler sonra konuşan polis, katliamının nedeninin "otopark tartışması" olduğunu ileri sürdü. Ancak internette yayılan ve Hicks'e ait olduğu belirtilen mesajda "Ateistim. "Hakarete gelince; o işi senin dinin başlattı ben değil. Eğer senin dinin koca ağzını kaparsa, ben de kaparım" yazdığı görüldü. Bazı haber kaynaklarında Hicks'in psikolojik sorunları olduğu belirtildi. Katliamın ardından sosyal medyada genç kurbanlar için destek kampanyası başlatıldı. "İnfaz şeklinde cinayet" mesajları yağdıran öfkeliler, "ABD'nin Charlie Hebdo'su" yorumlarını yaptı ve Fransa'daki gösteriler gibi halkın bu kez Müslüman katliamını kınamak için sokaklara dökülmesi gerektiğini dile getirdi. Sosyal medyada ayrıca ABD'de polislerin siyahi gençleri öldürmesinden sonra slogan haline gelen "#SiyahîHayatlarDeğerlidir" etiketi "MüslümanHayatlarDeğerlidir" şeklinde yeniden paylaşıldı. Prof. Dr. Halid Beydun "Müslümanlar, ancak tetiği çektiklerinde haberlere çıkıyorlar, vurulduklarında değil. Chapel Hill cinayetlerinin medyada yer almaması da bunu ispatlıyor" dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu da 3 gencin katledilmesine karşı duyarsızlığa tepki gösterdi. Davutoğlu, "Ümit ederiz ki bu üç gencin öldürülmesinde ırkçı bir saik yoktur. İslamofobi karşısında ortak tavır görmek, hakkımız" dedi. 

TÜRKİYE'DEKİ KAMPLAR İÇİN YARDIM TOPLUYORDU
Kuzey Carolina Üniversitesi'nde diş hekimliği öğrencisi olan Deah Shaddy Barakat'ın gönüllü olarak Filistinli çocuklara sağlık hizmetleri sunduğu ortaya çıktı. Barakat'ın ayrıca Türkiye'de bulunan kamplarda kalan Suriyeli çocuklar için de yardımlar topladığı kaydedildi. Amerikan futbolu tutkunu olan Barakat'ın sosyal medya hesaplarından da sık sık dini hoşgörü çağrıları yaptığı belirtildi. Üç kurbanın son fotoğraflarını baldız Razan'ın mezuniyet töreninde çektirdiği görüldü. Razan'ın bloğunda sanat ve fotoğrafçılık ile yakından ilgilendiği öğrenildi. 

CNN, NBC, NYT SESSİZ
CNN, New York Times (NYT), NBC, ABC ve Washington Post gibi ABD'nin büyük medya kuruluşları, 3 Müslüman gencin cinayet haberini, gün boyunca ana sayfalarına taşımadı. Sosyal medyada her yönüyle incelenen haberin, ülkenin en etkili basın ve yayın kuruluşlarında yer almaması tepki gördü. CNN International'ın Twitter hesabından paylaştığı "3 Müslüman öğrenci Chapel Hill'de öldürüldü. İnançları, öldürülmelerinde bir rol oynadı mı?" mesajı ise, kullanıcıların sert tepkisini çekti. 

SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum