Muhalefet de tatmin olmadı

Muhalefet de tatmin olmadı

Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa Değişikliği Paketi'ne ilişkin kısmi iptal kararı, CHP'de kafaların karışmasına yol açtı

Kılıç'ın açıklaması öncesinde “karar 6'ya 5, iptal yok” bilgisinin ulaşması CHP'lilerde hayal kırıklığına yol açtı. Daha önce “hassasiyetimize dikkat edilmemiş. Bizi tatmin etmedi” diyen İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, maddelerin referanduma gitmeyeceği görüşünün televizyonlara yansıması üzerine “Maddeler gitmeyecekse bizim istediğimiz oluyor. O zaman kalan maddeler için referanduma destek veririz” dedi. Ancak ilerleyen saatlerde hukukçular ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in maddelerin referanduma götürüleceği değerlendirmeleri ağırlık kazanınca CHP'deki değerlendirmeler de yön değiştirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da dün İstanbul'da sorular üzerine, bugün genel merkezde bir değerlendirme yapılacağını söyledi. CHP'den gelen ilk tepkiler şöyle:
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce: Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına saygılıyız. Hukuki bir inceleme yapmıştır, haklı bulur, bulmaz. Beni şahıs olarak tatmin etmedi ama halkımızı tatmin edecektir. Bu iki madde referanduma gitmeyecekse hayırlı uğurlu olsun.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi: Açtığımız davada hukuk devleti ilkesi çerçevesinde dile getirdiğimiz endişeleri karşılayan, onu gideren bir karar değil. Bu karar bizi tatmin etmedi.
CHP Konya Milletvekili Atila Kart: HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısını düzenleyen maddelerin referanduma götürülüp götürülmeyeceği kararını YSK verecek. Karar bürokratik ve eyyamcı.
CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç: HSYK ile AYM'ye ilişkin iki madde düştü, referanduma gitmez. Meclis'in yeniden düzenleme yapması gerekir.
CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin: Anayasa Mahkemesi, bir orta yol bulmaya çalışmış. Pratikte çok sağlıklı bir sonuç çıkaracağını zannetmiyorum. Karar beni tatmin etmedi.

MHP değişikliğe hepten karşı
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Duruşumuz açık ve net. Uzlaşma olmadan çıkan bir Anayasa değişikliği söz konusu. Biz buna karşıyız. İnşallah millet tamamını iptal eder.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır: İş millete kalmıştır. Gereğini millet yapacaktır, hiç endişe etmeye gerek yok.
BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata: Kararla ilgili şaibeler var, tartışılıyor. Siyasi parti olarak bu karar bizi tatmin etmedi.
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan: Referandum sürecini etkileyecek bir karar değil. Hukuki bir karar da değil. Bunu AİHM'e taşıyacağım. Anayasa Mahkemesi'ni de hükümet savunmak zorunda kalacak.

'Mahkeme 'senato' gibi'
Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş; Anayasa Mahkemesi'nin anayasa değişikliği paketi hakkında verdiği kararı “Anayasa Mahkemesi bir kere daha kendisinin TBMM üzerinde, senato gibi görev yaptığını tescilledi” diye konuştu.

Kurtulmuş, SP'nin 11 Temmuz'da yapılacak kongresi öncesinde, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile Rixos Otel'deki öğlen yemeğinde buluştu. Kurtulmuş, Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan'ın SP üzerinde vesayetinin olmadığını ve kendisine hiç bir telkinde bulunmadığını dile getirdi. Kurtulmuş, “Anayasa Mahkemesi, bir kere daha kendisinin TBMM üzerinde, senato gibi görev yaptığını tescilledi. Tekliften cımbızla ifade çekerek yeni bir yasa yaptı” diye konuştu.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.