Müdür Yetkililik Görevlendirmedir

Müdür Yetkililik Görevlendirmedir

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik'te en çok tartışılan ve kabul görmeyen unsurlardan biri de müdür yetkili öğretmenlik' de geçen sürelerin C tipi kurum müdürlüğünde geçen sürelerden

Herşeyden önce müdür yetkili öğretmenliğin bir kadro olmadığı, bir görevlendirme şekli olduğu ilgili yönetmeliklerde geçen tanımlardan net bir şekilde anlaşılmaktadır. Tanımlar o kadar açık ki fazla söze bile gerek bırakmıyor. Asıl işi öğretmenlik olanlara bir takım idari görevler de görevlendirme yoluyla verilmektedir. Öğretmenler de bu görevlendirme için ek ders ücreti almaktadır.


Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik
RESMÎ GAZETE : 13.8.2009/27318


ğ) Müdür Yetkili Öğretmen: Müdür normu bulunmayan ilköğretim okullarında sınıf öğretmenliği görevi yanında yönetim hizmetlerini de yürütmek üzere görevlendirilen öğretmeni,


Millî Eğitim Bakanlığı
Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar
Resmî Gazete : 16.12.2006/26378

h) Müdür yetkili öğretmen: Bağımsız müdürlüğü bulunmayan ilköğretim okullarında sınıf öğretmenliği görevi yanında yönetim hizmetlerini de yürüten öğretmeni,

Aylık karşılığı ders görevi
MADDE 5- (1) Kapsama dâhil örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli;
a) Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları haftada 6 saat,
b) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri haftada 18 saat,
c) Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri haftada 15 saat,
ç) Atölye ve laboratuvar öğretmenleri haftada 20 saat,
ders okutmakla yükümlüdürler. Bu yükümlülük öncelikle alanlarında, alanlarında ders bulunmayanlara ise ihtiyaç hâlinde ve istekleri üzerine alanları dışında ders görevi verilmek suretiyle yerine getirilir.

Görüldüğü üzere müdür yetkili öğretmenlerin aylık karşılığı okutmakla yükümlü olduğu dersler yönetici bölümünde yer almamaktadır. Zaten mantıklı olanı da budur. Müdür yetkili öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenlerin aylık karşılığı okutmakla yükümlü olduğu dersler sınıf öğretmeni kapsamında değerlendirilmiştir.

Ek ders görevi
MADDE 6
(2) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri ile okuma-yazma kurs öğretmenlerinin aylık karşılığı okutmak zorunda oldukları ders saati dışında ilgili mevzuatına göre fiilen okuttukları her ders saati zorunlu ek ders görevi sayılır.
Müdür yetkili öğretmen olarak görevlendirilen sınıf öğretmenlerinin asıl görevleri zaten sınıf öğretmeni olduğu için sınıf öğretmeninin ek ders ücretinden tam olarak faydalanırlar.

Ders niteliğinde yönetim görevi
MADDE 10
7) Diğer örgün ve yaygın eğitim kurumları ile azınlık okulları müdür yardımcılarının haftada 18 saati,
ç) Müdür yetkili öğretmenlerin yarıyıl ve yaz tatillerinde haftada 12 saati, ders yılı içerisinde ise haftada 3 saati,

Ders niteliğinde yönetim görevinde ise durum aynıdır. Vekalet ve görevlendirme yoluyla eğitim kurumlarında yöneticilik yapan öğretmenler ders niteliğinde yönetim görevi olarak, vekalet edilen ya da görevlendirilen makamla ilişkili olarak ücretinin tamamını asil yöneticiler gibi alırken, müdür yetkili öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenler sadece yıl içerisinde sadece 3 saatlik ek ders ücretini ders niteliğinde yönetim görevi olarak alırlar.
Asaleten görev yapılan makamların sorumluluğuna sahip olan, vekalet ve görevlendirme yoluyla görevlendirilen öğretmenlerin yaptıkları yönetim görevi, yönetim kademelerinde geçen hizmet sürelerinden sayılmamaktadır. İlgili Danıştay kararlarıyla bu durum netleşmiştir.

Asıl işi öğretmenlik olan ve asıl işine göre aylık karşılığı derse girme yükümlülüğünü tamamlayan ve asıl işi karşılığında ek ders ücretinin çoğunu alan müdür yetkili öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenlerin bu görevlendirmelerinin yönetim kademelerinde geçen asıl sürelerden sayılması büyük bir haksızlık içermektedir.

Müdür yetkili öğretmen olarak görevlendirmeyle geçen sürelerin 1 yıl olarak değerlendirilmesi de ayrı bir sorunu oluşturmaktadır. Müdür yetkili öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenlerin %90'ı yarı yıl ve yaz tatillerinde okullarında görev yapmamışlardır. Bu öğretmenler okullar yerine yaz tatili ve yarı yıl tatillerini memleketlerinde ve evlerinde geçirmişlerdir. Memleketlerinde ve evlerinde yılın 3-4 ayını geçiren öğretmenlerin bu sürelerininde yöneticikte geçen sürelerden sayılması ise açıklanamaz bir durumdur.

Bu olumsuz durumunda tespit edilmesi amacı ile müdür yetkili öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenlerin yarı yıl ve yaz tatillerinde ilçelerde tutulan puantajlarından tespit edilmesi ve belgelendirilmesi gerekmektedir. Bu belgelerin tamamı ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde bulunmaktadır.


Örneklendirmek gerekirse 100-200-1000-2000 öğrencilik okullarda yönetici olarak görevlendirilen ve asıl yöneticiliğin tüm yetki ve sorumluluğuna sahip bir yöneticinin bu görevi, yönetim kademelerinde geçen sürelerden sayılmaz iken 2-12-20-50 km uzakta köyde görev yapan ve asıl işi sınıf öğretmeni olan, müdür yetkili öğretmen olarak görevlendirilen sınıf öğretmeninin bu hizmeti asıl olarak yönetim kademelerindeki geçen sürelerden sayılmaktadır.
Eğer o köyde çalışan 2-3 öğretmen varsa da, hangisinin müdür yetkili öğretmen olarak görevlendirileceğinin de objektif bir yapıda belirleneceğine ilişkin bir ibare de bulunmamaktadır.

Müdür yetkili öğretmen olarak görev yapan bir eğitimci bu durumu dile getirmemize kızacaktır. Fakat bu durumun ne resmi bir temeli ne de mantıklı bir açıklaması yoktur.

Şu an yürürlükte olan yönetmelik sendikaların desteği ile hazırlanmış son yıllardaki en başarlı yönetmelikdir.Fakat yönetici atama yönetmeliğinin önemli eksiklerinden biri olan müdür yetkili öğretmen olarak yapılan görevlendirmelerin asıl hizmet süresinden sayılmasını içeren kısımları, açılan ve açılacak davalar neticesinde iptal edilmesi yüksek olasılık olarak görünüyor.

Hasan KUTAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
32 Yorum