Müdür Yardımcıları Görevlerine Niçin Başlatılmıyor?

Müdür Yardımcıları Görevlerine Niçin Başlatılmıyor?

Bilindiği üzere tüm ülke genelinde Valilikler (İl Milli Eğitim Müdürlükleri) yetkileri dâhilindeki Müdür Yardımcılığı atamalarını gerçekleştirmişlerdir. İllerimizin çoğunluğunda atanmış olan idareciler yeni görevlerine başlamış olmakla beraber, az da olsa

Bu duruma gerekçe olarak ise kolayca tahmin edileceği üzere büyük olasılıkla eğitim öğretimin olumsuz etkilenmesi gösterilmiş olabilir. Yani bir başka ifade ile yeni atanmış olan müdür yardımcılarının sınıflarını terk etmesi eğitimin aksamasına neden olur mantığından hareketle böyle bir uygulamaya girişilmiş olabilir. Ancak bu mantığın kısmen doğruluk payı olmakla beraber hepten doğru olduğunu düşünmek Milli Eğitim Bakanlığı'nın atama ve yer değiştirme sistemini hiç bilmemek anlamına gelir. Zira herkes çok iyi biliyor ki Bakanlıktaki atamalar ve yer değiştirmeler yaz, kış, dönem ortası, dönem sonu, her zaman pekâlâ yapılabilmektedir. Her ne kadar bu konuda yeni Bakan Sayın Nimet ÇUBUKÇU bundan böyle atamaların tatil dönemlerinde yapılması yönünde planlama yapılmakta olduğunu söylemiş olsa da bunun henüz uygulamaya geçmediğini görmekteyiz. Çünkü henüz müdür yardımcılığı atamalarından birkaç ay önce müdür atamaları da pek ala dönem ortasında yapıldı ve görevlerine başlatıldı. Onlar zaten sınıf dışında yani müdür yardımcısı idiler gibi bir mantık yürütülebilir ancak binlerce müdür yetkili öğretmenin de hiç müdür yardımcılığı yapmadan transit geçişle kısa yoldan müdür olduğunu da unutmamak lazım. Kısaca yeni atanmış olan müdür yardımcılarının göreve başlatılmalarından dolayı sadece birinci kademe öğrencilerin öğretmenleri değişeceği için olumsuz etkileneceğini söylemek mümkündür. Bunun dışında bir olumsuzluğunu düşünmek gerçekten anlamsızdır. Çünkü yeni atanan müdür yardımcılarının koltuklarında şu an oturmakta olan geçici görevlendirme olarak çalışan öğretmenler sınıflarına dönecekleri için her hangi bir öğretmen açığından söz etmek de mümkün değildir. Sadece bir yer değişikliği söz konusudur. Söz gelimi Ahmet koltuğa Mehmet de sınıfa olacak şekilde bir sirkülâsyondur bu. Dolayısıyla sınıflar boş kalmayacağı için eğitimi olumsuz etkilemez. Bu nedenle atanmış olan müdür yardımcılarının görevlerine başlatılmamalarının ciddi bir mantığı ve gerekçesi bulunmamaktadır. Kaldı ki geçici görevlendirmeler ya da sübjektif atamalar söz konusu olduğunda aynı hassasiyet gösterilmemekte ve hatta hafta sonu hazırlanan listelerle dönemin tam da ortasında birkaç gün içinde işler hal yoluna koyulup apar topar görevlerine başlatılmışlardı. Bu nedenle yukarıdakilerin pek hazzetmediği türden objektif sınavla ve hem de onların inisiyatifleri dışında yapılmış olan bu atamalara karşı maksatlı bir tavır sergilenmiyorsa eğitimin aksatılması gibi pek de inandırıcı olmayan mazeret hiçbir şekilde yeterli bir gerekçe olamaz.

Bu nedenle yeni müdür yardımcılığına atanmış olanları görevine başlatmayan illerin Valileri ve İl Milli Eğitim Müdürleri bu kararlarını bir kez daha gözden geçirmelidir. Her ne kadar 657 Sayılı kanunun 62. maddesi Valilere bu yetkiyi tanıyarak atanmış olan memurların eski görevlerine devamına lüzum görülmesi halinde Valinin belirleyeceği bir tarihe kadar çalışmalarına devam edeceklerini hükme bağlamış olsa da, Valiler dolayısıyla da İl Milli Eğitim Müdürleri bu yetkilerini kullanırken konuyu tüm detayları ile düşünerek ve en önemlisi yeni görevine başlatılmayan müdür yardımcılarının uğrayacakları telafisi mümkün olmayan zararları düşünerek kararlarını vermeli ve tercihlerini personelin zarara uğratılmaması yönünde kullanmalıdırlar.

Öğretmenlerimizin görevlerine başlatılmadıkları takdirde uğrayacakları hak kayıplarını ve telafisi mümkün olmayan zararları tek tek sıralamak gerekirse:

1)Müdürlük atamaları sınav + Ek-2 formülüne göre yapılmakta olup, Ek-2'de idarecilikte geçen hizmet süresine puan verildiği için ilerde Müdürlük atamalarında aynı tarihte atandıkları adaylara göre zarara uğrayacaklardır.

2) Müdür Başyardımcılığı atamaları tamamen Ek-2'ye göre yapılmakta olup, Ek-2'de idarecilikte geçen hizmet süresine puan verildiği için ilerde Müdür Başyardımcılığı atamalarında aynı tarihte atandıkları adaylara göre zarara uğrayacaklardır

3) Üç yıl çalışmış olmak kaydıyla il dışı; iki yıl çalışmış olmak kaydıyla da il içi yer değiştirme atamaları yapıldığı için özellikle il dışı atamalarında aynı tarihte atandığı halde kendisinden önce yani normal zamanda göreve başlayanlara göre zararlı duruma düşecekler ve belki de sırf bu yüzden dolayı üç yıllık süreden dolayı tayin isteyemeyip dördüncü yılı da çalışmak zorunda kalacaklardır. Ayrıca yine il dışı ve il içi atamaları da yine Ek-2'ye göre yapıldığı için puanlamada da yine kayba uğrayacaklardır.

4) Ücretler konusunda da yine maddi kayıplar yaşayacaklardır. Özellikle sınıf öğretmeni olup da müdür yardımcısı olarak atanmış olan ve göreve başlatılmamış olanlar bariz bir maddi kayba uğramaktadırlar. Örneğin sınıf öğretmeni 12 saat ekders 3 saat de planlama olmak üzere haftada 15 saat almakta iken müdür yardımcısı haftada 18 saat almaktadır. Bu durumda haftada 3 saat, ayda ise 12 saat kayıp olup, ayda 80 TL, göreve başlatılmadıkları üç ayda ise 240 TL civarında bir maddi kayıp söz konusudur. Branş öğretmenleri açısından ise ful ekders alan bir branş öğretmeni kayba uğramazken hiç ekders alamayan yalnızca maaş karşılığını dolduran –ki çok sayıda bu durumda branş öğretmeni vardır- branş öğretmenleri ayda 450 TL olmak üzere 3 ayda 1350 civarı bir maddi kayba uğrayacaklardır. Buna karşılık sınıfta olması gerekirken hak etmediği halde geçici görevle müdür yardımcısı koltuğunda oturan kişiler ise ful ekders almaya devam etmektedirler. Valiliğin yeni atananları göreve başlatmaması ile de bu haksız durum pekiştirilmiş olmuştur.

Yeni atanıp da görevine başlatılmayan müdür yardımcılarının uğramış oldukları bu tür zararları gözeterek Valiliklerin, daha doğrusu İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin 657/62. maddesinde yetkilerini kullanırken tercihlerini personelin zarara uğratılmaması yönünde kullanarak personelini biran önce yeni atandıkları görevlerine başlatmalarını diliyor ve bekliyoruz.

Not: Valiliklerin bu kararlarında ısrar etmeleri halinde yeni görevlerine başlatılmayan eğitimcilerimiz için hazırladığımız dilekçe örneği aşağıdadır.





İsteyen okuyucularımız okullarına aşağıda yayımladığımız dilekçeyi sunabilirler.





GÖREVİ: Öğretmen

ÜNVANI: Öğretmen

ADI VE SOYADI:

BABA ADI:

DOĞUM YERİ VE TARİHİ:

MEMURİYETE BAŞLAMA TARİHİ:

KURUMDA GÖREVE BAŞLAMA TARİHİ:

SİCİL NO:

EMEKLİ SİCİL NO:

T.C.KİMLİK NO:

……………………………………… OKULU MÜDÜRLÜĞÜ'NE



…………… tarihinden beri okulunuz …………. öğretmeni olarak görev yapmaktayım. ……. Valiliğinin ……… tarihinde gerçekleştirdiği Müdür Yardımcılığı atama işlemleriyle ilimiz ………. Okuluna Müdür Yardımcısı olarak atandım. Bugüne kadar müdürlüğünüzce ilişiğim kesilmiş değildir. İlişiğim kesilmediği takdirde atanmış olduğum ………… Okulu Müdür Yardımcılığı görevine de başlayamamaktayım.



13.08.2009 tarih ve 27318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değişikliğine İlişkin Yönetmelik” incelendiğinde uğrayacağım zararlar ortadadır.(tek tek sayılabilir) Ayrıca 657 sayılı DMK nın 62. maddesi açıktır ve “Atamalarda Görev Yerine Hareket ve İşe Başlama Süresi” ni düzenlemektedir.

Yukarıda izah etmeye çalıştığım nedenlerden ve yasal düzenlemelerden dolayı ilişiğimin kesilerek atanmış olduğum ……. Okulu Müdür Yardımcılığı görevine başlatılmamın sağlanmasını ayrıca ilişiğimin kesilmemesi halinde ileride doğabilecek hak kayıplarında işbu dilekçe tarihi itibariyle hukuki açıdan idarenizin sorumluluğu olacağını bildirir; gereğinin ivedilikle yapılmasını arz ederim.



…/03/2010

Adres: ……………….

memurlar.biz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.