Müdür Atamalarına İptal Davası

Müdür Atamalarına İptal Davası

Koltuğunu Nimet Çubukçu'ya devrederken, başarısını anlatmak için "Milli Eğitim'i otomatik pilota bağladık" diyen Hüseyin Çelik'in İstanbul'da devirden 3 gün önce atadığı 158 müdürün atamasının iptali için dava açıldı.

İSTANBULDA İPTAL İSTEMİ

Koltuğunu Nimet Çubukçu'ya devrederken, başarısını anlatmak için "Milli Eğitim'i otomatik pilota bağladık" diyen Hüseyin Çelik'in İstanbul'da devirden 3 gün önce atadığı 158 müdürün atamasının iptali için dava açıldı. Yurt genelinde aynı durumda 500 müdür bulunuyor.


ESKİ Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in bakanlığının son döneminde yaptığı atamalar mahkemelik oldu. İstanbul'da müdür ataması ilan edilmeden, "Bakan onayı" ve "Makam oluru" ile yapılan 158 atamanın iptali için, Eğitim-İş Sendikası dava açtı.

"OLUR" OLMAZ

İstanbul 1. İdare Mahkemesi, başvuruyu kabul etti. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 76. maddesine dayanılarak "bakan oluru" ile yapılan atamaların hukuka aykırı olduğu vurgulanan dilekçede, "Bakan Oluru" ifadesinin 76. madde de istisnai durumlar için kullanıldığını ancak ülke genelinde yüzlerce kişi için uygulanan bu atama şeklinin istisna olmaktan çıktığı kaydedildi.

Müdür olmak isteyen eğitimcilerin, müdür açığı bulunan listelerin Bakanlıkça ilan edilmesinin beklendiği bir dönemde, listeler halinde atama yapıldığının altı çizilerek, eski Bakan Çelik'i, sınırsız yetki kullanıp vekil müdürleri son dakikada asaleten atama yöntemiyle kadrolaşmakla suçladılar.

Bakanlığın, mahkeme kararları nedeniyle okullara uzunca bir zamandır yönetici ataması yapamadıkları ve atamaları bu nedenle hızlandırdıkları Hüseyin Çelik yönündeki savunmasının gerçekleri yansıtmadığını savunan davacılar, "Okullarda vekâleten görev yapan kişiler değil, farklı ilçe veya bölümlerde görevli vekiller okullara asaleten atanmıştır" dedi. MEB Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun'un 76. maddesine göre, yönetim görevlerine atamalarda; puan, kariyer ve liyakatin esas alınması gerektiği belirtilerek, puan üstünlüğünün dikkate alınmak zorunluluğu hatırlatıldı.

DANIŞTAY KARARI VAR

Hukuka uygun atama yapılabilmesi için, atama yapılacak kadroların önceden ilan edilmesi, bu kadrolara atanmak isteyenlerin taleplerinin toplanması ve puan esasına göre şeffaf bir atama yapılmasının yasal zorunluluk olduğu kaydedilerek, önceden ilan edilmeden yapılan 158 atamanın tamamının iptal edilmesi istendi.

Mahkeme, atamayı iptal ederse yurt genelinde benzer şekilde atanan 500'ün üzerinde müdür koltuğunu boşaltmak zorunda kalacak.

Habertürk/ Sultan UÇAR


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum