MKE müdürünün soruşturması tamam

MKE müdürünün soruşturması tamam

Casusluktan yargılanacak olan MKE Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi hakkındaki soruşturma tamamlandı.

MP5 silahıyla üretime henüz başlanan Milli Piyade Tüfeği MPT-76'nın çizim ve üretim planlarını satmak isterken yakalandıktan sonra tutuklanan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi hakkındaki soruşturma tamamlandı. 

İddianameye göre, durumu 'ihbar eden' olarak gösterilen Kutlay Kaya, ifadesinde, "ABD'deki Zenith Fire Arms isimli firmanın sahibi olduğunu, uluslararası silah ticareti yaptığını, hem Türk hem de ABD vatandaşı olduğunu" belirterek, MKEK'ye iş nedeniyle gidip geldiği için Tanrıverdi'yi tanıdığını anlattı ve "Tanrıverdi'nin teklif ettiği çizimlerin, kendisi için milyon dolarlar değerinde olmasına rağmen Türkiye'nin menfaatlerine aykırı olduğu için ona sinirlenerek, onu yakalatmaya karar verdiğini" söyledi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Tanrıverdi hakkında "rüşvet almak" ve "devlete ait gizli kalması gereken fenni keşif, buluş ve sınai yeniliklerden yararlanma" suçlarından 29 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle hazırladığı iddianameyi Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunda görevli cumhuriyet savcısı Ali Alper Saylan'ın hazırladığı iddianamede, MKEK Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Maliye Bakanlığı "şikayetçi", Kutlay Kaya ise "ihbar eden" olarak gösterildi.
200 BİN TL VE 300 BİN DOLAR İSTEMİŞ
İddianamede, ihbarcı Kaya'nın 1 Nisan 2016'da başsavcılığa başvurarak, Tanrıverdi'nin, fabrikada üretimi yapılan MP 5 model silahın çizimleri, üretim planları dahil tüm dokümanlarını 200 bin lira, yeni üretilen MPT 76 model silahın çizimleri, üretim planları dahil tüm dokümanlarını ise 300 bin dolar karşılığında kendisine satmayı teklif ettiğini bildirdiği, iddia üzerine soruşturmaya başlandığı kaydedildi.

"TÜRKİYE'NİN MENFAATLERİNE AYKIRI OLDUĞU İÇİN..."
İddianameye göre, Kaya, ifadesinde, "ABD'deki Zenith Fire Arms isimli firmanın sahibi olduğunu, uluslararası silah ticareti yaptığını, hem Türk hem de ABD vatandaşı olduğunu" belirterek, MKEK'ye iş nedeniyle gidip geldiği için Tanrıverdi'yi tanıdığını anlattı.
Kaya, "Tanrıverdi'nin teklif ettiği çizimlerin, kendisi için milyon dolarlar değerinde olmasına rağmen Türkiye'nin menfaatlerine aykırı olduğu için ona sinirlenerek, onu yakalatmaya karar verdiğini" söyledi.
Müracaat sonrasında, Tanrıverdi'nin yakalanabilmesi, sürecin yasal mecrasında takibi ve delillerin tespit edilebilmesi amacıyla "teknik araçla izleme" kararı alındığı bildirilen iddianamede, 6 Nisan akşamı, Tanrıverdi ve Kaya'nın Söğütözü'nde bir lokantada buluşarak, para karşılığında silah bilgilerinin alışverişi konusunda anlaştıkları kaydedildi.
Buluşma öncesinde Ankara Emniyeti Organize Şube Müdürlüğü görevlilerince temin edilen 200 bin lira ve 300 bin doların seri numaralarının alınarak, tutanakla Kaya'ya teslim edildiği aktarılan iddianamede, "Tarafların buluşma yerini son anda kararlaştırmaları nedeniyle lokantada buluşacakları özel odaya teknik araçla izleme kararı uyarınca sadece ses kaydı yapabilen teknik cihaz yerleştirilmiş, görüntü kaydı için teknik cihaz yerleştirme zamanı bulunamamıştır. Ancak özel oda hariç lokantanın giriş kısmı ve koridor kısımlarında yer alan güvenlik kamerası kayıtlarından ihbar edenin ve şüphelinin tüm giriş çıkış görüntüleri tespit edilerek dosyaya eklenmiştir." bilgisine yer verildi.

İNTERNETHABER

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.