Mısır'da 'din' çatışması: 9 ölü

Mısır'da 'din' çatışması: 9 ölü

Mübarek sonrası demokrasiye geçişe hazırlanan Mısır'da önceki gece din değiştiren bir kadın yüzünden bir anda ortaya çıkan Müslüman-Hıristiyan çatışması ülkeyi karıştırdı

Cumali Önal'ın haberi

Mısır'da geçiş sürecini baltalamaya yönelik çatışmalar yaşanıyor. Önceki gece bir anda ortaya çıkan Müslüman-Hıristiyan çatışmasında 9 kişi öldü, 116 kişi de yaralandı. Ordu, 190 kişiyi tutukladı. İki kilisenin de yakıldığı olayların arkasında olduğu zannedilen Selefi gruplar ve devrik lider Hüsnü Mübarek yandaşlarının benzer provokasyonlarından endişe ediliyor.

Demokrasiye geçiş sınavı veren Mısır'da önceki gece yaşanan Müslüman-Hıristiyan çatışmasında 9 kişi öldü, 116 kişi de yaralandı. Çatışmaların, Hıristiyanlıktan Müslümanlığa geçtiği halde kilisenin kaçırarak gizlediği öne sürülen bir kadının salıverilmesi talebiyle çıktığı öne sürülüyor. Devrim sonrası isimleri gittikçe daha fazla zikredilmeye başlanan Selefi grupların çıkardığı iddia edilen çatışmalar sırasında iki kilise ateşe verildi. Mısır ordusu, çatışmadan sonra gözaltına alınan 190 kişinin askerî mahkemelerde yargılanacağını açıkladı.

Kahire'nin İmbaba semtindeki çatışmalar, yaklaşık 500 kişilik grubun Saint Mina Kilisesi'nin önüne gelerek, kilisenin güvenlik korumalarıyla tartışmalarının ardından çıktı. Kısa süre içinde çatışmaya dönüşen olaylarda her iki taraf silah, molotofkokteyli ve taşlarla birbirine saldırdı. Olaylar sırasında semtteki Saint Mina Kilisesi'nin yanı sıra Virgin Mary Kilisesi de saldırganlar tarafından ateşe verildi. Olayların büyümesi üzerine Başbakan İssam Şeref, Körfez ülkelerine yapacağı ikinci geziyi iptal ederek güvenlik kabinesini acilen toplantıya çağırdı. Olaylarla ilgili 190 kişinin yargılanacağı açıklandı. Bölgede geniş güvenlik önlemleri alındı. Güvenlik birimlerinin ülke genelinde hâlâ çok yetersiz olması ve sokaklara çıkamamasından dolayı Selefi gruplar ve devrik lider Hüsnü Mübarek yandaşlarının pek çok yerde benzer olaylar çıkarmasından endişe ediliyor. Bazı görgü şahitleri, Hıristiyanlarla çatışanlar arasında Mübarek yanlısı grupların da bulunduğunu, bu tür olayları alevlendirerek ülkede kaos oluşturmaya çalıştıklarını öne sürüyor. Müslüman-Hıristiyan çatışmalarının yanı sıra ülkenin pek çok yerinde son günlerde çeteler arası savaşlar, hırsızlık ve gasp olayları ile haneye tecavüz olaylarının hızla artması da dikkat çekiyor.

85 milyonluk nüfusun yüzde 7-10'unu oluşturan Hıristiyanlarla Müslümanlar arasındaki ilişkilerde genelde sorun yaşanmazken, zaman zaman alevlenen çatışmalar, ülkenin geleceği açısından en kötü senaryolardan biri olarak değerlendiriliyor. Müslüman Kardeşler örgütüne karşı bir denge unsuru olması için Mübarek rejimi son yıllarında Selefi gruplara daha fazla müsamaha göstermişti. Hatta bazı Selefi liderler, eski Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed Baradey için, Mübarek rejimine karşı çıktığı gerekçesiyle ölüm fetvası vermişti.

Ülkedeki Hıristiyanlar sık sık, kendilerine karşı ayrımcılık yapıldığını belirtiyor. Şikayet ettikleri konuların başında ise yeni kilise inşa edememek ve eskileri restore edememek, devlet mekanizmaları içinde yeterince temsil edilmemek, özellikle güvenlikle ilgili birimlerde üst düzey görevler alamamak geliyor. Buna rağmen Hıristiyan işadamlarının ülkenin en önde gelen şirketlerine sahip olmaları ise dikkat çekiyor. Bu şirketlerin başında, dünyanın önde gelen şirketleri arasında gösterilen Saviris ailesinin sahibi olduğu Orascom bulunuyor. Dünyanın en dindar Hıristiyanları olarak adlandırılan Mısır'daki Kıpti Ortodoks Hıristiyanlarda boşanmak ve Müslümanlarla evlenmek yasak olduğu için zaman zaman görülen Müslüman-Hıristiyan evlilikleri çatışmalara dönüşüyor.

Akşam 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.