Yeni yasal düzenleme ile milyonlarca vatandaşa 40'ı aşkın yeni müjde geldi. Şehit, gazi çocuklarına ücretsiz kolej hakkı, muhtaç yaşlılara evde bakım hizmeti ve harçlık, engelliye bakım aylığı imkanı ve dahası var...
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, internet düzenlemesi ile anılan fakat içerisinde yaşlılar, engelliler, şehit yakınları, gaziler, çocuklar ve kadınlara yönelik pek çok yeni düzenleme bulunan 'torba yasa'nın getirdikleri hakkında çarpıcı detayları paylaştı.
Bakan İslam'ın verdiği bilgilere göre, 19 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yasayla milyonlarca vatandaşa sağlanacak haklar şöyle:
ŞEHİT ÇOCUĞUNA ÜCRETSİZ KOLEJ: Özel okulların ücretsiz öğrenci okutma kontenjanlarında öncelik şehit, gazi, vazife malullerinin ilk ve orta öğretim çağındaki çocukları ile devlet koruması altına alınan çocuklar için kullanılacak.
MUHTAÇ YAŞLILARA BAKIM HİZMETİ: Türkiye genelinde muhtaç durumdaki yaşlıların sıra beklemeden 'evde bakım hizmeti' alabilmesi için hizmet alımı yöntemiyle bu olanak sağlanacak.
Ayrıca kurumlarda bakımı sağlanan kimsesiz yaşlılara 'aylık harçlık' ödenecek.
ÖZEL TEDAVİ VE BAKICI ANNE: Suça sürüklenen çocuklar için aile ve topluma uyumlarının sağlanacağı tedavilerin yürütüleceği çocuk destek merkezleri açılacak. Kimsesiz çocuklar için kurulacak çocuk evlerinde 24 saat esasına göre çalışan 'bakıcı anneler' görev alacak.
DAHA ÇOK ENGELLİYE BAKIM AYLIĞI: Evde bakım aylığı uygulamasında evinde birden fazla engelli olan ailelerin gelir hesaplamasında birinciden sonraki her bakıma muhtaç engelli 'iki kişi' sayılacak.
Bu yolla daha çok engelli ailesi gelir kriterinde sıkıntı yaşamadan evde bakım aylığı alabilecek.
ÖZEL SEKTÖRE ENGELLİ TEŞVİĞİ: Özel sektörde devletin daha önce koruma altına aldığı çocukları istihdam edenlerin sigorta primleri 5 yıl süreyle Hazine tarafından karşılanacak.
Ayrıca zihinsel, ruhsal engelliler için korumalı işyeri açan girişimcilere, sigorta primlerinden yanında çalıştırdığı engellilerin maaşlarının bir bölümünün karşılanmasına ve vergi indirimlerine kadar pek çok teşvik verilecek.
GURBETÇİLERE MÜJDE: Aile Bakanlığı, ilk defa gurbetçilerin sorunlarının birebir çözümü için yurt dışında teşkilatlar oluşturacak.
ŞEHİRLERARASI ULAŞIMDA KOLAYLIK: Şehirlerarası otobüsler engellilerin kullanımına uygun hale getirilecek. Engellinin 72 saat önce bildirmesi durumunda firma engelliye uygun aracı temin etmekle yükümlü olacak.
Ayrıca sedye girebilecek büyük araçlar da ÖTV'den muaf tutulacak.
TÜRKİYE'NİN İKİNCİ KADIN MÜSTEŞARIAile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarlığına atanan Nesrin Çelik, Nimet Çubukçu döneminde Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı olan Esengül Civelek'ten sonra Türkiye'nin ikinci kadın müsteşarı oldu. Çelik'in atanmasıyla, Aile Bakanlığı'nın yönetimi bakan, bakan yardımcılığı ve müsteşar olarak kadınlara teslim edildi.