Milli Eğitim'de İlk adım öğretmene eğitim

Milli Eğitim'de İlk adım öğretmene eğitim

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, PISA sonuçlarıyla somut hale gelen eğitim alanındaki vahim tabloyu kökten değiştirmek için sisteme neşter vurulacağını söyledi. İlk adımı anlattı: Büyük çaplı öğretmen eğitimi projeleri başlatacağız

Göreve geldiği günden beri 'aslolan öğretmenler' diyen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitim sisteminde öğretmenlerle başlatacakları değişimin ipuçlarını verdi. Milli Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Salonu'nda Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden canlı olarak okullarda ders başı hazırlığı yapan yaklaşık 1 milyon öğretmene seslenen Bakan Selçuk "Öğretmen, çocuğun hakkını koruyan kişidir. Çocuğun hayatına dokunmak, onunla her gün göz göze gelmek, onun hayatında çocuk diliyle söylersek, kocaman yer sahibi olmak. İşte öğretmenlik dediğimiz tam da böyle bir şey. Hükmedici bir öğretmen olmak yerine kolaylaştırıcı bir rehber olarak, öğretmeyi tercih edin" dedi. Selçuk öğretmenlere seslendiği konuşmasında şunları söyledi:

İYİ EĞİTİMİ, İYİ İNSANLAR VERİYOR: Öğretmenin omuzlarında yükselmeyen sistemin tarihte yeri yok. Milli Eğitim Bakanı olduğum kadar sizin meslektaşınızım, içinizden biriyim. Biz Batıyız, Kuzeyiz, Güneyiz, Doğuyuz. Dört cepheye birden bakması gereken insanlarız. İyi eğitimi büyük binalar değil, iyi insanlar veriyor. Güçlü bir şahsiyet söz konusuysa, güçlü şahsiyeti olan talebeler yetişecektir.

ÇİFT KANATLI EĞİTİM VERECEĞİZ: Çocuklarımızı çift kanatlı yetiştireceğiz. Bunlardan biri bilim, öbürü erdem, ahlak. Bir işi yaparken nasıl yapacağımızı tekrar tekrar düşünmek zorundayız. Öğretmenlerin daha iyi yetişmiş bireyler olarak sistemimize girmesini sağlamak için büyük çaplı öğretmen eğitimi projeleri başlatacağız. 18 milyon öğrenci, 1 milyon öğretmenimiz yok. Bunlar mevzuattaki rakamlar. Biz hepimiz öğrenme yolculuğundayız. İsterim ki bir okul çıksın "Gözetimsiz sınav yapıyoruz" desin, isterim ki bir başka okul eleştirel düşüncenin örneği olsun. Bu hayalleri gerçekleştirmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı'nın bir paradigma içinde olduğunu yavaş yavaş hissediyorsunuz. Ekim'de yapacağımız sunumumuzda da bunu detaylarıyla izah edeceğiz.

SİSTEM TÜMÜYLE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ: 1970'lerden beri eğitim sisteminin istikametinde bir değişiklik, kayıp var. Bu bugünlerde daha önemli. Bizim için günlük operasyonlarla, şu uygulamayı değiştirelim, iki-üç basamaklı olsun gibi bir dönüşüm değil bu. Çok daha büyük. Sistemin tümüyle dönüştürülmesi gereken bir durumdan söz ediyorum. Türkiye'nin imkanları gidierek artıyor. Çok mesafe almışız. Bunu dönüştürmenin zihniyet kısmındayız. Eğer sizin katkınız, desteğiniz olursa zihniyetin dönüşmesi çok daha kısalacak. Bu çağ bize ilginç mesajlar da veriyor. İnsanı araçlarda zengin, amaçlarda yoksul kılan bir çağda yaşıyoruz. Doğayı yok etmek, uygarlık oldu bu çağda. Biz millet dediğimizde sadece insanlardan bahsetmemeliyiz, kurdu, kuşu, ormanı hepsini milletin içinde ele almalıyız.

DÖNÜŞÜM KOLAY OLMAYACAK: Bir dil kurmak zorundayız. Bunu yapmazsak kavram oluşturamayız. Kendimizi özgürleştiremeyiz. Bilgiden üretime dönen bir eğitime ihtiyacımız var. Bilgimiz gerçekten fazla, ancak bunun görgüye dönüşmesinde sıkıntılar yaşıyoruz. Devasa bir sistemde bu değişiklik, dönüşüm nasıl olacak? Elbette kolay olmayacak. O yüzden zamana ihtiyacımız var. Bizden acil, köklü değişiklikler beklemeyin derken, anlatmak istediğim bu aslında.

HER KARARI TARTIŞMALIYIZ: 150 ülkeden daha fazla sayıda öğrenci sayımız var. Hakkını verdiğimizde bu büyük bir nimet, veremediğimizde de büyük bir külfet olur. En küçük bir değişiklik binlerce öğretmenimizi, öğrencimizi etkiliyor. Ekip olarak nasıl yapacağımızı biliyoruz. Türkiye'de oluşmuş birikimler var, yeter ki, öğretmenlerimizin desteği olsun. Sizin bunu yapmanız halinde, bu sistemin yükselmesi çok zor değil. Öğretmen Ziya Selçuk olarak hep arkanızda bir destek olarak bulunacağım. Hiçbir görüş, ideolojik ayrılık çocukların hakkını teslim etmekten bizi alıkoymamalı. Geldiğimiz günden beri aldığımız her karar sonrası sahadan öğretmen arkadaşlarımızı davet ediiyoruz. Her kararı tartışma ihtiyacımız var. Bunlar sonucunda daha güzel, daha pratik çözümler üreteceğiz.

LİSE ADAYLARININ YÜZDE 99'U YERLEŞTİ

Milli Eğitim Bakanlığı ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas üçüncü nakil sonuçlarını açıkladı. Üçüncü nakil döneminde ilk defa tercih yapan öğrencilerin yüzde 99'u istediği okula yerleşerek kayıt hakkı kazandı. Edinilen bilgiye göre, yerleştirmeye esas üçüncü nakil dönemi sonunda bu sayı 8 bin 738'e geriledi. Herhangi bir liseye yerleşemeyen bu öğrencilerin, dördüncü nakil döneminde bir okula yerleştirilmesi hedefleniyor. Yerleştirmeye esas nakil işlemleri, bugünden itibaren 6 Eylül'e kadar dördüncü dönem başvuruları alınarak tamamlanacak.

KREDİ YURTLARA BAŞVURULAR BAŞLADI

Üniversitelere kayıtların başlamasıyla Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), 2018-2019 eğitim öğretim yılı için yurt başvurularını başlattı. Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, KYK yurt başvuruları, e-Devlet üzerinden alınacak ve 10 Eylül Pazartesi saat 23.59'da sona erecek.

Karar

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.