Milli Eğitim eski Müsteşarından TEOG önerisi
Ağustos 2011 ila Mayıs 2013 tarihleri arasında Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarlık görevini yürüten Emin Zararsız, TEOG'un amacının liselere yerleştirmek olarak tasarlanmadığını ancak daha sonra liselere yerleştirmenin hedef olarak konulduğunu belirtti.
Ağustos 2011 ila Mayıs 2013 tarihleri arasında Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarlık görevini yürüten Emin Zararsız, sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu.
Zararsız, TEOG'un ilk planlamasının kendi döneminde ve liseye yerleştirme amacı olmaksızın tasarladığını belirtti. Ana hedefin "eğitim sisteminin tümünün performansını ölçmek" olduğunu söyleyen Zararsız, sadece fen, sosyal bilimler ve spor-güzel sanatlar liseleri için merkezi yapılacak bir seçme sınavı planlandığını, bunun dışındaki tüm öğrencilerin mahallelerinde bulunan liselere kaydolmasının hedeflendiğini belirtti.
Eski Müsteşar Zararsız, açıklamasında, 2014 yılında, TEOG'un ilk planlanan hedefinden kaydırılarak tüm liselere yerleştirme yapan bir modele dönüştürüldüğünü belirtti. Eski müsteşar öneri olarak da TEOG'un 2012 yılında planlan hedeflere uygun olarak yapılandırılması gerektiğini söyledi
Müsteşar Emin Zararsız, Mayıs 2013 tarihinde görevden alınmıştı.
İŞTE EMİN ZARARSIZ'IN AÇIKLAMASI
1. Bugün 2017-2018 eğitim öğretim yılı başladı. Tüm öğrencilerimize ve öğretmenlerimize başarılar, velilerimize ise sabırlar diliyorum.
2. Yeni eğitim öğretim yılı Sayın Cumhurbaşkanının açıklamalarından sonra TEOG tartışmalarının gölgesinde başlamış oldu.
3. İlk uygulaması Kasım 2014'te başlayan TEOG, 8. sınıf öğrencilerine 6 dersten her yarıyılda birer kez merkezi olarak yapılmaktadır.
4. TEOG sonuçlarına göre ise öğrenciler liselere yerleştirilmektedir. TEOG'dan önce SBS, SBS'den önce ise OKS yapılmakta idi.
5. TEOG'un ilk planlaması 2012 yılında başlamıştı. Amaç liseye yerleştirme değil, eğitim sisteminin tümünün performansını ölçmekti.
6. Şube bazından başlayarak tüm okulların, öğretmenlerin, okul yöneticilerinin, ilçe ve il yöneticilerinin performansını ölçmek amaçlanmıştı
7. SBS'de kaldırılarak sadece fen, sosyal bilimler ve spor-güzel sanatlar liseleri için merkezi yapılacak bir seçme sınavı planlanmıştı.
8. Ancak bu sınava tüm öğrenciler giremeyecek, belirli kriterleri taşıyan ve öğretmenler kurulunun önereceği öğrenciler girebilecekti.
9. Bunun dışındaki tüm öğrenciler mahallelerinde bulunan liselere Adrese Dayalı Kayıt Sistemine göre kaydolacaktı.
10. Ancak bu sistemden vazgeçilerek tüm liselere merkezi sıralama-eleme sınavı sonuçlarına göre (TEOG)yerleştirme sistemi getirildi.
11. Oysa SBS sisteminde sadece fen, sosyal bilimler ve Anadolu liselerine öğrenci yerleştiriliyordu ve Anadolu lisesi sayısı azdı.
12. Yeni sistem en başarılı öğrencilerin belirli liselerde, başarısız öğrencilerin ise diğer liselerde toplanmasına yol açtı.
13. Diğer bir deyişle Devlet kendi eliyle başarılı liseler - başarısız liseler kategorisi oluşturdu.
14. Bu durum doğal olarak ortaöğretimde seçkincilikle birlikte genel olarak eğitimde başarısız sonuçları doğurdu.
15. 2015 OECD PISA sonuçlarında 2003 düzeyine gerilememizin en önemli nedenlerinden biri de yeni sistemin bu sonuçları olmuştur.
16. Bu durumu, PISA sonuçlarını değerlendirdiğim 8.12.2016 tarihli tweetlerimde belirtmiş idim.
17. TEOG ilk planlandığı şekilde uygulansa idi tüm liselerde hem başarılı hem de daha başarısız öğrenciler bir arada olacaklardı.
18. Fen ve sosyal bilimler liseleri dışındaki liseler şimdiki gibi homojen yapıda değil, olması gerektiği şekilde heterojen yapıda olacaktı.
19. Bu durum pedagojide önemli olan akran öğrenmesi, başarılı çocuklara özenmeden doğan motivasyon gibi durumları doğuracaktı.
20. Bu durum hem eğitimde fırsat eşitliğini sağlamış olacak, hem de eğitimde tüm türlerde ve yörelerde toplam kaliteyi artıracaktı.
21. Ayrıca, fen ve sosyal bilimler alanında başarılı öğrencilerin öne çıkması da sağlanmış olacaktı.
22. Şimdi Sayın Cumhurbaşkanının ikazları üzerine TEOG masaya yatırılacak.
23. Umarım adil, fırsat eşitliğini sağlayan ve eğitimde toplam kaliteyi artıran bir sistem geliştirilebilir.
24. Önerim fen, sosyal bilimler ve spor-güzel sanatlar liseleri dışındaki tüm liselere Adrese Dayalı Otomatik Kayıt Sistemi getirilmeli.
25. Bunun için özellikle büyükşehirlerde her adres bölgesi için yeteri kadar genel, imam hatip ve meslek lisesi oluşturulmalı.
26. Diğer tüm illerde ve ilçelerde de yeteri kadar genel lise, imam hatip lisesi ve meslek lisesi oluşturulmalıdır.
27. Fen, sosyal bilimler, spor-güzel sanatlar liselerine ise belirli kriterleri taşıyan öğrencilerin girebildiği merkezi sınavla yerleştirme yapılmalıdır
28. Ayrıca tüm türlerdeki liselerin öğretim programının çekirdek müfredat bakımından eşitlenmesi,
29. Farklılaşmaların ise ek ve seçimlik derslerle sağlanması gerekmektedir.
30. TEOG ise 2012'de planlandığı amaçları sağlamaya yönelik olarak 3-12. sınıflarda devam ettirilmeli,
31. TEOG'a ek olarak portfolyo ve ayrıca bakelorya, abitur, A-O level gibi lise bitirme sınavı uygulanmalıdır.
32. Son olarak keşke bu çalışmalar Sayın Cumhurbaşkanının ikazı üzerine değil de hiç değilse PISA 2015 sonuçlarından sonra başlasaydı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.