Milli Eğitim Bakanlığı 1500 müfettiş alımı yapacak
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Maarif Müfettişlerinin sorununu çözüyor. 1500 Müfettiş kadrosu alındı
Milli Eğitim Bakanlığı 1500 müfettiş alımı yapacak
Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığının yeniden yapılanma süreci; 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 12. Maddesi kapsamında 2017 yılı Ağustos döneminde başlamıştır. Bu dönemde Eski Bakanlık Müfettişleri/İlköğretim Müfettişleri arasından mülakatla 480 Bakanlık Maarif Müfettişi alımı ardından Kasım 2017’de ise, şube müdürü ve üstü kadrolardan yazılı ve mülakat yöntemiyle 20 Bakanlık Maarif Müfettişi alımı gerçekleştirilmiştir. Teftiş Kurulu Başkanlığı; Bakanlık Maarif Müfettişleri arasından 50 kişiyi Bakanlık Maarif Baş Müfettişliğine geçirmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı’nda Bakanlık Maarif Müfettişi olarak istihdam edilen 500 müfettişin, sayı itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı’nın rehberlik, denetim, inceleme ve soruşturma görevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getiremediği, sayı olarak yetersiz kaldığı, İllerde soruşturma görevlerinin Muhakkik adı altında okul müdürlerine verilmesiyle eğitim camiasında yakınmalara neden olduğu, Bakanlık Maarif Müfettişi kadrolarına giremeyen illerde kalan Maarif Müfettişlerinin durumu, birçok ilde hiç Maarif Müfettişi bulunmaması veya bir kaç tane olması, Danıştay’da devam eden 480 Bakanlık Maarif Müfettişi alımı ile ilgili dava gibi hususlar uzun zamandır eğitim camiasının gündemini meşgul etmekteydi.
Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK bu duruma kayıtsız kalmayarak; Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek 1500 Bakanlık Maarif Müfettişi kadrosu aldığı, kadro ihtisasının kısa süre içerisinde Resmi Gazetede yayımlanacağı ifade edilmektedir.
“2023 Eğitim Vizyonunda” Kurumsal Rehberlik ve Teftiş Hizmetlerinin yapılandırılacağını ortaya koyan, bu doğrultuda kadro ihtisasını gerçekleştiren Bakan Ziya SELÇUK’u tebrik ediyoruz.
“İyi bir Teftiş sistemi ülkelerin temel eğitim politikalarına yön verir”. Bu bir fırsattır. Sadece 1500 bakanlık maarif müfettişi alımı yapılarak sorunların üzeri kapatılmamalıdır. Teftiş Kurulu Başkanlığı “2023 Eğitim Vizyonu” doğrultusunda tekrar gözden geçirilerek, revize edilmelidir. Bu doğrultuda yapılacak çalışmalarda bazı hususlara dikkat çekmek istiyoruz.
1500 Bakanlık Maarif Müfettişi alımı yapılırken; illerde görev yapan Maarif Müfettişlerinin 17-25 Aralık sonrası FETÖ ile mücadele sürecinde ki durumları değerlendirilecek mi?
500 + 1500 Bakanlık Maarif Müfettişinin sevk ve idaresi ve etkili bir teftiş sistemi için çalışma merkezi/bölge sisteminden hangisinin uygulanacağı ve sayıları iyi analiz edilerek belirlenebilecek mi?
Şube müdürü ve üstü kadrolardan alınan 20 Bakanlık Maarif Müfettişinin bilgi, beceri, deneyim ve alandan gelmeleri nedeniyle Teftiş sistemine büyük katkı sağladığı ifade edilmektedir. Müfettiş alımında Şube müdürü ve üstü kadrolardan yeteri kadar alım yapılacak mı?
Teftiş Kurulu Başkanlığındaki Daire Başkanlığı sistemi kaldırılarak; Bakanlık Maarif Müfettişleri arasından Başkan yardımcısı görevlendirilmesi sistemine geçilecek mi?
“2023 Eğitim Vizyonu”nda “Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri araştırma, inceleme ve soruşturma görevlerinin yanında; yerinde yaptıkları yapılandırılmış gözlemler, paydaşların görüşleri, yapılandırılmış veri toplama araçlarıyla elde ettikleri verilerle oluşturdukları analiz raporlarını doğrudan okula ve Milli Eğitim Bakanlığı’na sunacaklardır. Bu raporlar gelişim odaklı tüm paydaşlar ve ilgili birimler ile paylaşılacak, sadece hata ve eksiklik tespiti olarak değil, gelişimsel veri olarak da hizmet edecektir.” Şeklinde ortaya konan hedef için Bakanlık Maarif Müfettişlerine bu imkan tanınacak mı?
Okul ve program türlerine bağlı ihtisaslaşmış Kurumsal Rehberlik ve Teftiş dalları oluşturulacak mı?
Teftiş sisteminin kurumsal rehberlik ile inceleme, araştırma ve soruşturma bileşenleri ayrılarak okul gelişimine yönelik kurumsal rehberlik, özel uzmanlık alanı olarak yapılandırılacak mı?
Denetim turnelerinde her yıl İl /İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, Halk Eğitim Merkezleri, Öğretmenevleri ve Döner sermayesi bulunan kurumların denetimine öncelik verilecek mi?
Sürekli sahada oldukları için hazırlanan mevzuatın yerelde uygulanabilirliği konusunu deneyimleri çerçevesinde değerlendirip daha anlaşılır ve uygulanabilir bir mevzuat oluşumuna katkı sağlayabilecek Bakanlık Maarif Müfettişlerine MEB mevzuat çalışmalarında yer verilecek mi?
Tematik denetim turnelerine ağırlık verilerek, tematik bazlı genel raporlar hazırlanarak eğitim paydaşları ile paylaşılacak mı?
Bu hususlar Teftiş sisteminin yapılandırılmasında dikkate alınmalı paydaşlarla üzerinde çalışılmalıdır.
kamudanahber.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.