MHP delegesinin zor kararı
Genel Başkanlık yarışı yapılıp yapılamayacağı henüz belli değil ama MHP'de üç iddialı isim aday olarak ortaya çıktı; Sinan Oğan, Koray Aydın ve Meral Akşener. İlk hedef tüzük değişikliği için delegelerden yeterli imzayı toplayabilmek ancak delegenin tered
Seçim sonrası yönetim değişikliği tartışmalarının başladığı Milliyetçi Hareket Partisi'nde üç iddialı isim aday oldu. İlk açıklamayı Iğdır eski milletvekili Sinan Oğan yaptı. Koray Aydın ise bu hafta sonunda adaylığını resmen ilan edecek. Son olarak 30 Kasım Pazartesi günü aday olup olmayacağı uzun zamandır konuşulan Meral Akşener bir basın toplantısı yapacak ve adaylığını açıklayacak.
Al Jazeera'nın haberine göre; Olağanüstü kongrede genel başkan seçimine imkan tanımayan parti tüzüğü bu üç ismi birbirleriyle temas kurarak ortak bir strateji belirlemeye itti. Seçim sonrası süreçte açıklamaları ortak yapmak dahil bir çok konuyu tartışan Oğan, Akşener ve Aydın'ın kararı adaylıklarını tek tek açıklamak, delegelerden imza toplama aşamasında ise birlikte hareket etmek yönünde oldu.
Bu karar alındıktan sonra ilk olarak Sinan Oğan açıklama yaptı. Genel Başkan Devlet Bahçeli'yi tüzük değişikliğinin yapılacağı olağanüstü kongreyi toplamaya çağıran Oğan, "Genel Başkanlığa adayım" dedi. Koray Aydın ve Meral Akşener de benzer açıklamalar yapacak.
Delege çekiniyor
Genel Başkanlık yarışının yapılabilmesi için aşılması gereken ilk engel tüzük değişikliğinin yapılacağı olağanüstü kongre için 1241 delegeden beşte birinin imzasını toplamak. Bu hem adayları hem delegeleri düşündürüyor. Adaylar açısından toplanacak imzaların sayısı genel başkanlık için en önemli gösterge niteliğinde. Çünkü ne kadar çok delegeden imza toplanırsa genel merkezin elinin o kadar zayıflayacağı belirtiliyor. Adaylara yakın çevreler, imza sayısı 500-600'ü bulursa "Daha yarışa girmeden Genel Başkan'ın kaybettiğini söyleyebiliriz" diye konuşuyor.
Ancak bu kadar imza toplanması kolay değil. Delegelerin bir kısmının yönetime özellikle de Genel Başkan'a gönülden bağlı olduğu, bu yüzden de kesinlikle imza vermeyeceği biliniyor. Ancak delegenin böyle bir bağlılığı söz konusu olmasa da hatta yönetimin değişmesini düşünüyor olsa bile iş noter kanalıyla resmen imza vermeye gelince tereddütler doğuyor.
"Olağanüstü kongre imzası alınması en zor iş. Kongre toplanamazsa insanların deşifre olup, ihraç edilme ihtimali var" diye konuşan kaynakların verdiği örnek 2012 yılından. 2012 yılında Koray Aydın'ın Devlet Bahçeli'ye karşı yarıştığı kongrede Aydın'a destek veren bazı il başkanlarının görevden alındığı hatırlatılıyor. Bir çoğu il başkanı, ilçe başkanı, belediye meclis üyesi ya da MYK üyesi olan delegelerin aktif siyasette kalma ve partiden dışlanma endişesi var.
Makul bir süre geçtikten sonra imza toplanacak
Bu kaygıları değerlendirerek delegeye güven vermek için birlikte hareket etme kararı alan üç isim, imzaları birlikte toplayacak. Ancak bunun için basın toplantılarında Genel Merkez'e yapacakları "Tüzük kongresini topla" çağrısı doğrultusunda bir süre bekleyecekler.
Sonrasında eğer tüzük değiştirilebilirse genel başkanlık yarışına ilk turda ayrı ayrı girecekler. Koray Aydın, Meral Akşener ve Sinan Oğan'ın ortak kararı ikinci turda hangi aday daha çok oy alırsa o ismin etrafında birleşmek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.