Mezunu 'çok' kadrosu 'yok'
Üniversite adaylarının en çok tercih ettiği İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları, kamuda kadro açılmamasından dertli. Milletvekillerinin de desteğini alan mezunlar 35 bin kadro istiyor
Türkiye'de üniversite adaylarının en çok tercih ettiği İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları, devlet kadrosunda yeteri kadar yer alamamaktan dertli. 350 bin mezunla, 'NATO'nun en büyük 3. askeri gücü olacak kadar çoğaldık' benzetmesi yapan mezunlar, devletten 35 bin kadro istiyor. Mezunlara destek milletvekillerinden geldi. CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay, "Bu fakültelerin sayısı hem çok fazla hem de devlette en az istihdam ediliyor. KPSS'ye girenlerin büyük bir kısmı bu fakültelerden mezun olanlardan oluşuyor. Adil bir dağılım olmalı" dedi.
MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık ise "İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarının taleplerini uzun zamandır dile getiriyoruz. Devlet kadrolarında istihdam edilmeleriyle ilgili ciddi sorunlar var. Yeni yeni üniversiteler açılıyor. Üniversiteler kontenjanlarını çok yükseltti. İstihdam talepleri ise son derece haklı bir talep. Biz Meclis'e bu konuda soru önergesi de verdik. Meselenin takipçisiyiz" dedi.
ADAMA GÖRE İŞ Mİ? İŞE GÖRE ADAM MI?
BÜROSEN Başkanı Fahrettin Yokuş, "Nasıl öğretmeni, mühendis kadrosuna atayamazsak, kamuda genel idare sınıfı dediğimiz bu sınıfta da sadece iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunlarını istihdam etmeliyiz. Adliyeye zabıt kâtibi alırken bilgisayar yazması yeterli bulunurken, ticaret mahkemesine alıyorsanız ticaret hukukunu bilme şartı ararsınız. Bizim bu mezunların talebi şu manada haklı. Adama göre iş mi? İşe göre adam mı? Biz işe göre adam alınsın istiyoruz. Bu işleri kurumların keyfine bırakmamak lazım" dedi.
BELEDİYEDE REFERANS İSTENİYOR
İİBF mezunlarının yüksek sesle dile getirdiği sorunlardan bazıları ise şöyle:
- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı geçiş izni vermediği halde tercihte bulunan kişi bir kadronun boşta kalmasına sebep oluyor.
- Belediyelere alınan personel çoğu zaman dışarıdan referans yardımıyla seçilmekte herhangi bir sınav ya da KPSS şartı aranmıyor. Bu da bir hak gasbıdır.
- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının (SYDV) personel istihdamı da sorun yaratıyor.
- İŞ ve Meslek Danışmanlığı (İMD) için İİBF müfredatında da bulunan uygun dersleri almamıza rağmen kurs belgesi alan herkesin bu mesleğe atanabilmesi büyük bir sorun.
- KPSS'nin aldıkları eğitimle alakası olmayan ve "Genel İdare Hizmetleri" (GİH) kadrolarını basamak olarak kullanan mezunlara tahsisi kurumları, kurumlardan hizmet alan halkı ve İİBF mezunlarını mağdur ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.