Merkezi sınav sistemi devam etmeli
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı, sınavla öğrenci alan okul sayısının azaltılarak, merkezi sınav uygulamasının devam etmesi gerektiği önerisinde bulundu
Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) bu sene son kez uygulanmasının ardından, bundan sonra ortaöğretime geçiş sisteminin nasıl olacağına ilişkin öneriler hazırlayan SETA Vakfı, "Türkiye'de Ortaöğretimin Geleceği: Hiyerarşi mi, Eşitlik mi?" raporu hazırladı. Raporda, liselere giriş sisteminin bir sonucu olarak, Türkiye'deki ortaöğretim kurumları arasındaki farkların yıllar içerisinde önemli ölçüde arttığı ifade edildi. Raporda, ortaöğretim yapısının nasıl olması gerektiğine ilişkin politika seçeneklerine de yer verildi. Seçenekler arasında liseye "adrese dayalı yerleştirme", "okul notlarına göre yerleştirme" ve "merkezi sınav veya sınavlarla yerleştirme" yer alıyor. Adrese dayalı yerleştirmenin, liseye başlayan öğrencilerin evlerine en yakın okula gitmeleri anlamına geldiği ifade edilerek, bu durumda ortaöğretim okul türlerinin genel ve mesleki olmak üzere en aza indirilmesinin beklendiği kaydedildi.
BARAJ PUANI ŞARTI
Genel liselerden çok daha iddialı ve programı farklılaştırılmış bazı liselerin var olmasının, hem üstün derecede başarılı öğrencilerin motivasyonunu sağlamak, hem de Türkiye'nin 2023 vizyonu için ihtiyaç duyacağı beyin gücü ihtiyacının karşılanması açısından oldukça önemli olduğu ifade edilen raporda, şunlar kaydedildi:
Ortaöğretime geçişte sınavların var olması, eğitimde niteliğin sağlanması açısından önemlidir. Dolayısıyla, az sayıda okula öğrenci seçmek için merkezi sınavlar uygulanmaya devam edilmelidir.
Norm olarak herkes mahallesindeki liseye devam etmeli, bunun yanında öğrencilerin yüzde 3-5'i seçici okullara yerleştirilmelidir. Böylece eğitim sistemi, maddi imkanı olmayan başarılı öğrenciler dahil bütün çocuklara, seçkin ve ihtisaslaşmış okullarda öğrenim görme fırsatı sunmuş olacaktır.
Sınavla öğrenci alan okullara yerleştirmede, öğrencinin merkezi giriş sınavında alacağı puanın yanında, ilköğretimdeki başarı notları da dikkate alınmalıdır.
Merkezi giriş sınav veya sınavları, hem çoktan seçmeli hem de açık uçlu soruları içerebilir.
Öğretmenlerin notlarını daha nesnel vermelerini sağlayacak etik kurul, zümre öğretmenler tarafından sınav hazırlanması ya da değerlendirilmesi gibi bazı mekanizmalar kurulmalıdır.
Öğrencilerin sınava girmesi için 5, 6 ve 7. sınıf notlarının belli bir baraj puanda olması şartı getirilebilir.
Sabah
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.