Memursuz şubeler geliyor

Memursuz şubeler geliyor

Ziraat Bankası bankacılık teknolojisinde devrim olarak nitelediği, memursuz şube ve görüntülü hizmet noktaları olarak adlandırdığı VTM (Video Teller Machine) projesini kamuoyuna tanıttı.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar'ın hayali olarak gerçeğe dönüştürülen ve ilk prototipi yapılan görüntülü bankacılık uygulaması VTM'nin Türkiye'de ve dünyada patentini almak üzere de başvuruda bulunulduğu açıklandı.

Projenin tanıtım toplantısında konuşan Genel Müdür Can Akın Çağlar, VTM üretiminin kamu ihale kanuna göre yürüyeceğini belirterek “Memursuz Şube olarak adlandırdığımız VTM için ilk örneği ürettirdik. ATM'ye kıyasla biraz daha maliyetli olacağını söyleyebilirim. Ortaya çıkan maliyete bakıldığında hedeflerimize uygun üretimi sürdürebileceğimizi gördük. Bu konuda bir bütçe kısıtımız yok. İhale sürecine bağlı olarak 2009 yılında 1000 adet bu sistemlerden Türkiye'nin birçok noktasında bulundurabiliriz” dedi.

"100 YENİ ŞUBE AÇACAĞIZ”

Genel Müdür Çağlar, Ziraat olarak büyük şehirlerde şubeleşmeye devam edeceklerini ve 2009 yılında Türkiye çapında 100 yeni şube açmayı planladıklarını ifade ederek “ VTM ile şube dışı alternatif dağıtım kanallarını geliştirmeyi amaçlıyoruz. Şubeler önünde kuyruklar oluşuyor, hem bu kuyrukları mümkün olduğunca ortadan kaldırmak hem de şube personelinin verimliliğini arttırmayı planlıyoruz. Yaptığımız hesaplara göre şubelerimizde bir işlem için ortalama 2.99 cent düzeyinde bir maliyet ortaya çıkıyor. Bazı işlemleri şube dışına taşıdığımızda önemli bir maliyet avantajı sağlamış olacağız” dedi.

"MÜŞTERİ SAYIMIZI DEĞİL VERİMLİLİĞİ ARTTIRMAK AMAǔ

Can Akın Çağlar, “Bu projeye ve şubeleşmeye bağlı olarak müşteri sayısını arttırmak, pazar payını geliştirmek gibi hedefleriniz de var mı” şeklindeki soruya şu karşılığı verdi: “Türkiye'de şu anda 70 milyonun üzerinde banka hesabı var. Bu hesapların nerdeyse yarıya yakın bölümü, 33 milyon adedi Ziraat Bankası'nda. Dolayısıyla müşteri sayımızı arttırmaktan ziyade, başta emekliler olmak üzere teknolojiye mesafeli duran tüm müşterilerimize daha iyi hizmet sunmak, şubelerimizin olmadığı noktalara hizmet götürmek daha ön planda bir amaç”. Çağlar “ Türkiye'de halen 4.9 milyon emekli var. Teknolojiyi kullanmak istemeyen ve şubede memurlarımızla yüz yüze iletişimini sürdürmek isteyen önemli bir kitle var. Dolayısıyla özellikle maaş günlerinde ve günlerin belirli saatlerinde kuyruklar oluşuyor. Şimdi bu kuyrukları tam olarak sıfırlayamasak da önemli oranda azaltabileceğimizi düşünüyoruz” dedi

"43 İLÇEDE HİÇ BANKA YOK”

2007 yılında Türkiye'de 457 ilçede Ziraat dışında başka banka şubesinin bulunmadığını ve yedi banka şubesinin gelmesiyle 2008 Kasım sonu itibariyle bu sayının 450'e düştüğünü açıklayan Can Akın Çağlar sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda 43 ilçede hiçbir bankanın şubesi yok. Bu ilçelere ve beldelere de Ziraat olarak VTM'ler aracılığıyla ulaşmayı düşünüyoruz. Şube açmanın maliyeti oldukça yüksek en azından 5-6 personel ve güvenlik görevlisi olmak üzere ciddi bir yatırım gerekiyor. Şubemiz olmayan yerleşim birimlerinden bize sürekli davet geliyor. Hem yer gösteriyorlar hem de her türlü yardımı yapacaklarını söylüyorlar. VTM'lerin vandalizmden korunup güvenlikli bir şekilde Türkiye'de şubemizin bulunmadığı yerlere ulaşmasını sağlayarak bankasız yerleşim birimleri için önemli bir hizmet götürmüş olacağız”.

"BAŞKA HAYALLERİMİZ DE VAR”

Genel Müdür Çağlar, ATM'lerde diğer bankalarla ortak kullanım içinde olduklarını belirterek “ Bu proje yoluyla diğer bankaların da bu alanda yeni projeler geliştireceğini düşünüyoruz. Ancak sistem tam oturduğunda memnuniyetle dileyen bankalarla ortak kullanım fırsatlarını değerlendirebiliriz” diye konuştu.

“VTM projesi sizin hayalinizdi, projenin telif hakkı da siz de mi ve başka hayalleriniz de var mı” şeklindeki soruya Çağlar “Bankada çıkan her türlü düşünce, yaratıcı iş ve proje tüm bankanın malıdır. Benim de tüm arkadaşlarımın da başka hayalleri var tabi ki” diye yanıt verdi.

“ŞUBE KONFORUNDA HİZMET”

VTM'nin kamuoyuna duyurulması amacıyla düzenlenen basın toplantısında sistemi tanıtan Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mesut Güraylı da yaptığı konuşmada VTM'nin 7 gün 24 saat ve 365 gün üzerinden kesintisiz hizmet vereceğini belirterek “ Bankacılık işlemlerinde teknoloji kullanmayan büyük bir kitle var. En rahat ve güvenli bir şekilde şifre vb teknik sorulara gerek kalmadan müşterilerimiz bu hizmetten yararlanabilecekler. Bir anlamda mihmandarlık hizmeti alarak her türlü bankacılık işlemini şubelerimizden müşteri temsilcileri karşısında oldukları kadar rahatlıkla, video konferans ve ilintili teknolojiler kullanılarak, kendi başlarına yapabilecekler” dedi.

YÜZDE 35'İ ŞUBE DIŞI İŞLEMLER

Güraylı, VTM'lerin ağırlıkla şube bulunmayan yerler için düşünüldüğünü, büyük şehirlerde ve yeni gelişen yerleşim bölgelerinde banka hizmetlerine yoğun ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek “Ancak büyük şehirlerde özellikle yeni gelişen bölgelerinde bu hızda şube açmak her zaman mümkün olmuyor. Dolayısıyla şube açılıncaya kadar ya da şube açmak yerine biz VTM'ler yoluyla bir anlamda şube açmış gibi hizmeti ayaklarına götüreceğiz” dedi. Güraylı, Ziraat Bankası'nda son rakamlarla toplam işlemlerin yüzde 32'sinin ATM'ler üzerinden, çağrı merkezi ve internet dahil toplam yüzde 35'inin alternatif dağıtım kanalları üzerinden yapıldığını belirterek “ Kısa vadede hedefimiz bankacılık işlemlerinin yüzde 50'sini elektronik ortama taşımak. Uzun vadede ise bu oranı yüzde yüzde 75'e çıkarmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Güraylı'nın verdiği bilgiye göre VTM'ler ayrıca havaalanlarında, otogarlarda, metrolarda, şehirlerarası güzergahtaki petrol istasyonlarında, alışveriş merkezlerinde hizmete sunulacak.

HANGİ HİZMETLER ALINABİLECEK

VTM'ler aracılığıyla banka müşterilerinin yapabileceği işlemler şunlar:

-Hesap açma kapama,yatırım,döviz işlemlerini

-Para Transferi İşlemlerini

-Kredi kartı işlemlerini

-Banka Kartı İşlemlerini

-Fatura Ödeme İşlemlerini

-Karayolları Geçiş Sistemleri İşlemlerini yapabilecekler.

Banka müşterisi olmayanlar ise fatura İşlemleri ile para transferlerini gerçekleştirebilecek.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.