Memurların soruşturma süreçlerinde düzenleme yapıldı
OHAL kararnamesinde, memur soruşturma süreçleriyle ilgili önemli düzenleme, 669 sayılı KHK'yla, açığa alınması sonrasında 10 gün içinde soruşturma açılmasına dair düzenlemenin uygulanmayacağı karar altına alındı
Ülkemizde yaşanan hain darbe girişimi sonrası tüm kamu kurum ve kuruluşlarında FETÖ/PDY örgütü ile bağlantısı olduğu tespit edilen memurlar hakkında görevden uzaklaştırma işlemi uygulanmakta olup, bu sayı bugün itibarıyla 50.000'i geçmiştir.
Görevden uzaklaştırma işlemi 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 137 nci maddesi uyarınca gerçekleştirilen ihtiyati bir tedbirdir. Ayrıca soruşturmanın herhangi bir safhasında da alınabilmektedir.
Diğer taraftan, soruşturma başlamadan ilgili kamu görevlisi hakkında görevden uzaklaştırma işlemi uygulandığı takdirde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 139 uncu maddesi uyarınca bu işlemi izleyen 10 iş günü içerisinde soruşturmaya başlanması şarttır.
Ancak, 31 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 669 sayılı KHK'nın 3 üncü maddesinde; "15/07/2016 tarihinden sonra milli güvenlik gerekçesiyle görevden uzaklaştırılan kamu görevlileri hakkında ilgili mevzuatında öngörülen soruşturma açma süreleri olağanüstü hal süresince uygulanmaz" hükmü yer almaktadır.
Bu çerçevede, Olağanüstü Halin ilan edildiği "21/07/2016" tarihinden itibaren 3 (üç) ay süre ile FETÖ/PDY örgütü ile ilgili yürütülen çalışmalar kapsamında, kamu görevlileri hakkında alınacak görevden uzaklaştırma işlemlerinden sonra açılacak soruşturmalarda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda öngörülen 10 iş günlük süre kısıtlayıcı süre uygulanmayacaktır.
Diğer taraftan, 669 sayılı KHK'yla, özel olarak sadece soruşturma açma sürelerinin uygulanmayacağı karar altına alındığına ve 667 sayılı KHK'da sadece memurluktan çıkarmanın nasıl yapılacağı düzenlendiğine göre, 657'de yer alan en azından savunma süresinin uygulanması gerektiğini düşünüyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.