Memurların sıkça karşılaştığı görevde yükselme...
Bu yazımızda devlet memurlarının görevde yükselme ve unvan değişikliğine yönelik olarak sıkça sordukları soruları Devlet Personel Başkanlığı görüşleri doğrultusunda açıklamaya çalışacağız.
Şube müdürü olarak görev yapanlar sınavsız olarak tekniker kadrosuna atanabilir mi?
Bir kamu kurumunda "şube müdürü" olarak görev yapan bir personelin başka bir kamu kurumunun "tekniker" kadrosuna sınavsız olarak atanması mümkün müdür?
Normal şartlar altında bu soruya olumsuz cevap vermek mümkün değildir. Çünkü, görevde yükselme ve unvan değişikliğinin en temel mantığı haksız yükselme ile sınavsız atamanın önüne geçilmesidir. Ancak, Devlet Personel Başkanlığı'nın vermiş olduğu görüş olumsuzdur.
DPB'nin bu konuda vermiş olduğu 12.05.2006 tarihli ve 9094 sayılı yazısında "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik"in 2'nci ve ek 3'üncü maddesinden bahsedilerek söz konusu Genel Yönetmelik kapsamındaki şube müdürü unvanlı kadrodan tekniker unvanlı kadroya atanmanın unvan değişikliği mahiyetinde bir atama olması sebebiyle, ilgilinin "tekniker" unvanlı kadroya atanmasının, unvan değişikliği sınavına katılarak başarılı olması halinde mümkün olabileceği ifade edilmiştir.
Bu görüşün sağlıklı olmadığını düşünüyoruz. Çünkü, bu mantıkla daha üst kadrolardan unvan ve hiyerarşik olarak daha alt kadrolara sınavsız atanamayacağı gibi bir sonuca götürür ki bu sağlıklı bir çıkarım değildir.
İstisnai kadrolardan şube müdürü kadrosuna sınavsız atama yapılabilir mi?
Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği kadrosunda görev yapan birisinin mevzuatta aranan şartları taşıması kaydıyla, şube müdürü unvanlı kadroya naklen atanması mümkün müdür?
Bu konuda Devlet Personel Başkanlığı'nın 24/11/2006 tarihli ve 22240 sayılı görüş yazısında konuyu açıklığa kavuşturmuştur. Bu yazıya göre, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 61'inci maddesinin birinci fıkrasında;"... istisnai memurluklara atananlar hakkında bu kanunun atanma, sınavlar, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesi dışında kalan bütün hükümleri uygulanır" hükmüne yer verilmiştir.
Ayrıca, "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik"in 2'nci maddesi ile atama yapılacak kamu kurumunun Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği'nin 23'üncü maddesinin (a) bendinde şube müdürü kadrosuna atanabilmek için; "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 68'inci maddesinde öngörülen şartları taşımak" gerektiği hükmüne yer verilmiştir.
Yukarıdaki hükümler çerçevesinde, adı geçen personelin daha önce asaleten basın ve halka ilişkiler müşaviri olarak görev yapmış olması ve mevzuatta aranan şartları taşıması kaydıyla, şube müdürü unvanlı kadroya naklen atanması hususunun kurumunuzun takdirinde bulunduğu mütalaa edilmektedir.
Görüleceği üzere, ilgili kurumlarca atama yapılacak kadroların genel şartlarının taşınması halinde istisnai kadrolar arasında yer alan özel kalem müdürlüğü veya basın ve halkla ilişkiler müşavirliği kadrolarından şube müdürlüğü kadrolarına sınavsız atama yapılabilmektedir. Bu durumun zaman içerisinde kötüye kullanıldığını da ifade etmemiz gerekmektedir.
İstisnai kadro kapsamında olmayan basın müşaviri şube müdürü olabilir mi?
Yurtdışı teşkilatında basın müşaviri unvanlı kadroda görev yapan personel, şube müdürü unvanlı kadroya görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmaksızın atanabilir mi?
Bu konuda DPB 28.05.2007 tarihli ve 6239 sayılı görüş yazısında; basın müşaviri unvanlı kadronun söz konusu genel yönetmelik kapsamı dışında tutulmaması ve basın müşaviri unvanlı kadrodan şube müdürü unvanlı kadroya atanmanın görevde yükselme mahiyetinde bir atama olarak değerlendirilmesi sebebiyle; ilgilinin, şube müdürü unvanlı kadroya görevde yükselme eğitimi sonunda yapılacak sınavda başarılı olması halinde, atanmasının mümkün olduğunu belirtmiştir.
Kariyer meslekler görevde yükselme kapsamında mıdır?
Tüketici ve rekabet uzmanı kadrosunda görev yapanlar görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmaksızın hukuk müşaviri unvanlı kadroya atanabilir mi?
Tüketici ve rekabet uzmanlarının Genel Yönetmelik'in kapsamı dışında bulunması sebebiyle, mevzuatta aranan şartları taşıması kaydıyla, tüketici ve rekabet uzmanı unvanlı kadrodan hukuk müşaviri unvanlı kadroya, görevde yükselme eğitimi ve sınavına tabi tutulmaksızın atanması mümkündür. Yani 657 sayılı Kanun'un 36/A-11'inci maddesinde yer alan kariyer mesleklerde bulunanlar sınavsız olarak görevde yükselme kapsamındaki kadrolara atanabilirler.
Ayrıca, avukat olarak atanabilmek için avukatlık ruhsatı gerekli iken hukuk müşaviri olarak atanabilmek için avukatlık ruhsatına gerek bulunmamaktadır. Ancak, hukuk müşaviri olabilmek için avukatlık şartlarına haiz olmak gibi bir şarta yer verilmesi halinde ise ruhsat aranması gerekmektedir.
Ataması yapılmayanlar için sınavı kazanmak kazanılmış hak teşkil eder mi?
Hem unvan değişikliğinde hem de görevde yükselme sonucunda sınavı kazandıktan sonra kendi istekleriyle atamasından vazgeçenlerin durumu kazanılmış hak teşkil eder mi?
Bu konuda DPB'nin vermiş olduğu 27.09.2007 tarihli ve 15717 sayılı görüş yazısında; 1-Unvan değişikliği sınavında başarılı olma sonucu atamanın yapıldığı mühendis kadrosundaki görevine başlamama durumunda söz konusu unvanı kazanılmış hak olarak elde etmenin mümkün bulunmadığı, 2- Şube müdürü olarak görev yapmakta iken, görevden ayrılmaksızın mühendis kadrosuna atanarak, her iki kadroyu birlikte kullanmanın mümkün olmadığı, 3- Mühendis unvanlı kadroyu kazanılmış hak olarak elde edebilmek için bu kadroda asaleten görev yapmış olmak gerektiği ifade edilmiştir.
Ahmet Ünlü - YeniŞafak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.