Memurlar Çankaya Köşkü'nde Taleplerini İletti
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı öncesinde Çankaya Köşkü’nde işçi ve Memur Konfederasyon Başkanları ile toplantı yaptı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı öncesinde Çankaya Köşkü’nde işçi ve Memur Konfederasyon Başkanları ile toplantı yaptı. Toplantıya Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’ta katıldı.
Başbakan Davutoğlu toplantıda, konfederasyon başkanlarını da dinledi. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi;
KONCUK: TAŞERONA ÖZEL İSTİHDAM KABUL EDİLEMEZ
“Öncelikle 1 Mayıs öncesi yaptığınız toplantı için teşekkür ederim. 2006 yılında kısmi zamanlı sözleşmeli öğreticilik adı altında bir istihdam türü çıktı ve öğretmenler 8 aylığına sözleşmeli olarak görevlendirildi. Türk Eğitim-Sen olarak bu düzenlemeye dava açtık ve iptal ettirdik. Daha sonra öğretmen ve memurlar 4-B’li olarak istihdam edildi. 2007 yılından 2011 yılına kadar 4-B’liliğin iptal edilmesi için yapmadığımız eylem, söylemediğimiz söz kalmadı.
2011 seçimleri öncesinde bütün siyasi partiler 4-B’ye kadroyu seçim beyannamesine alınca Adalet ve Kalkınma Partisi 4-B’lileri kadroya aldı ama sonrasında da 4-B’li istihdam devam etti. Halen 4-B’li çalışanlar var.
Şimdi taşerona kadro sözüne rağmen, taşeron çalışanları “Özel Statü” ile istihdam etmek istiyorsunuz. Bu doğru bir istihdam türü değildir. Bu özel statü şayet bu şekilde uygulanırsa süreç içinde hem hükümetinizin hem de sendikaların başı çok ağrıyacaktır.
“Göç yolda düzelir” mantığı ile yapılan bu çalışmalar hiç doğru değildir. Dolayısıyla bu özel statü konusunun yeniden değerlendirilmesi doğru olacaktır. İster işçi yapın, isterseniz memur ama güvenceli bir sistem ihdas edilmelidir. Ayrıca esnek istihdam, kiralık işçi ve benzeri uygulamalar asla doğru olmayacaktır” dedi.
KONCUK: GENÇ İŞSİZLİK KONUSUNDA PROJELER ÜRETİLMELİDİR
Genel Başkan İsmail Koncuk, Atatması yapılmayan öğretmenler, İİBF ve MYO mezunları ve tüm genç işsizler sorununu da Başbakan Ahmet Davutoğlu’na iletti. Koncuk, “Ağustos ayında öğretmen alımı yapılmayacağına dair duyumlar alınmaktadır. Halbuki şu an yüz bin öğretmen ihtiyacımız bulunmaktadır. Ağustos ayında mutlaka öğretmen ataması yapılmalıdır. Şu an 75 bin ücretli öğretmenle eğitim-öğretim faaliyeti yaptığımız, sadece İstanbul’da 15 bin ücretli öğretmenin görev yaptığını düşündüğümüzde ciddi bir öğretmen ihtiyacı olduğu görülmektedir.
Bunun yanı sıra, 400 bin ataması yapılmayan öğretmen olduğu göz önüne alındığında bu sayıyı eritmek için yeni projeler üretilmelidir. Mesela öğrencilerimizin ödev ve benzeri çalışmalarını yönlendirmek üzere etüt öğretmenlik sistemi uygulanabilir. İktidarınız tarafından büyük bir iddia ile başlatılan kurs merkezlerinde görevlendirilmek üzere öğretmen ataması yapılabilir.
Ülkemizde 430 İİBF’li, 1 milyon Meslek Yüksek Okulu mezunu olmak üzere ciddi oranda genç işsizler bulunmaktadır. Genç işsizliği en aza indirmek adına radikal tedbirler alınmalıdır” dedi.
KONCUK: 4-C’YE KADRO, ÜNİVERSİTELİ İŞÇİLER GİBİ 21 TOPLU SÖZLEŞME KARARI HALA UYGULANMADI
Genel Başkanımız İsmail Koncuk, toplu sözleşmede karar haline gelmesine rağmen, 21 maddenin hala uygulanmadığının altını çizerek;
“Şu ana kadar 21 toplu sözleşme kararı uygulanmamıştır. 4-C’ye kadro toplu sözleşme kararı haline gelmesine rağmen hala uygulanmamıştır. Üniversiteli işçilerin memur kadrolarına geçirilmesi konusundaki karar da uygulanmamıştır. Bunlar toplu sözleşme kararlarıdır ve kanun gereği bu kararlar mutlaka uygulanmalıdır. Bu konuda zaman zaman Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’da sendikaların talepleri karşısında zor durumda kalmaktadır. Artık, bu kararların uygulanması için harekete geçilmelidir” dedi.
KONCUK: İDARE İLE TERS DÜŞEN TEMSİLCİLERİMİZ SÜRGÜN EDİLİYOR
Sendikal faaliyetler çerçevesinde çalışmalar yapan ve bu sırada zaman zaman idare ile ters düşen temsilcilerimizin sürgün edildiğini belirten Genel Başkan İsmail Koncuk, Başbakanlık genelgesi ile kurumların uyarılmasını talep etti. Koncuk, “Sendikal faaliyetler kanun doğrultusunda yapılan bir etkinliktir. Ancak, bu faaliyeti yaparken idare ile zaman zaman ters düşen bazı sendika temsilcilerimiz sürgünle karşı karşıya kalabilmektedir. Bugün İstanbul’da milli saraylarda görevli Türk Büro-Sen temsilcisi Ankara’ya sürgün edilmiştir. Adalet Bakanlığı’nda, GATA’da görev yerleri değiştirilen Şube Başkanlarımız bulunmaktadır. Halbuki, idare ile zaman zaman ters düşmek sendikacılığın doğasında vardır. Böyle olduğu sürece nasıl sendikacılık yapacağız? Sizden istirhamımız, bu konuda bir Başbakanlık genelgesi ile kurumları uyarmanızdır” dedi.
KONCUK: YARGI KARARLARININ UYGULANMASI İÇİN TALİMAT VERİN
Milli Eğitim Bakanlığı’nda yargı kararlarının uygulanmadığına da dikkat çeken Genel Başkan İsmail Koncuk, Başbakan Davutoğlu’ndan yargı kararlarının uygulanması için bu konuda bir talimat vermesini istedi. Koncuk, “ Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’na açtığı davaları kazanan yöneticilerin kazandığı davalar hala uygulanmamaktadır. Hatta bu konuda uygulanmayanlara yönelik açtığımız tazminat davalarını da kazanmaya başladık. Bu konuda sizden bir talimat vermenizi ve bu yargı kararlarının uygulanmasını sağlamanızı istirham ediyorum” dedi.
Genel Başkan İsmail Koncuk, ayrıca “Bu toplantıları 1 Mayıs’tan önce geleneksel hale getirelim, bir araya gelelim” teklifi için sayın Başbakan’a teşekkür etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.