Memur zammı ve şike...

Memur zammı ve şike...

Memur zammı ve şike...

Sonucu önceden bilinen anlaşmalı maçlar için kullanılan “şike” tabiri memur zammı içinde geçerlidir. Yalnız burada şikeyi yapan takımlar değil, federasyondur!  17 aydır çıkmayan sendika yasasını ileri sürüp, OCAK-2012 ayında memurlara verilecek zam oranları açıklanmadı. Dolayısıyla bir mağduriyet söz konusu! Aslına bakarsanız, maaş zam oranları Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş durumda. Belirlenen zam oranlarının dışına çıkılmayacağını da herkes biliyor. Buna rağmen, sendikaların kulis yaparak plan bütçe komisyonundan zammın geçmesini geciktiriyorlarmış gibi haberleri okuyunca, aklıma şike yapılan maçta gol atmaya giden santraforun kıvırtması geliyor.  Gölü kaçırdıktan sonra saçlarını başlarını yolacaklar. Biz istedik vermediler, yan yattı çamura battı diyecekler.

***

İşin aslı şu; Maliye Bakanlığı 26 Aralık 2011 tarihinde yayınladığı 280 nolu tebliğde 9400TL olan %20 lik vergi matrahını 10.000TL ye çıkarmıştır. Artış oranı yüzde 6,38’e denk gelmektedir. Yine 2012 yılı için belirlenen gündeliklere bir bakalım. 6245 sayılı Harcırah Kanunun 33. Maddesinin b bendine göre ek göstergesi 3000-5800 arasında olan memurlara verilecek gündelik, 29,00 TL den 31,00 TL ye çıkarılmıştır. Artış oranı ise 6,8’dir. Ek göstergesi 3000 den aşağı ya da ek göstergesi olmayan memurlarda ise bu artış oranı, yüzde 5,6 da kalmıştır.

Sendikalar ile hükümet arasında ki görüşmelerde uzlaşma sağlanamadığı takdirde hakem heyetine gidilecek. Hakem heyetinin 11 üyesinin 7 sini hükümet belirleyeceğine göre Maliye Bakanlığının belirlediği rakamın üzerine çıkılmayacaktır. Memura verilecek zam toplam yüzde 6 civarında olacaktır. (3+3)  Bu rakam belirlenmiş ve değişmeyeceğine göre yapılan tüm görüşmeler, sonucu önceden bilinen bir maçta yan pas yaparak zaman geçirmeye benziyor.

***

“İl/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin can simitleri ellerinden alındı ”

Küçük ilçelerde, okul aile birliği gelirleri kesinti hesabında para yoktur. Ya da çok azdır. Nüfusu 10000 e kadar olan ilçelerde, kantini olan okul sayısı parmakla sayılacak kadar azdır. %10 luk paylarda çok az bir miktar oluşturduğundan, bu hesapta paralar unutulur. Ama kantini olan okul sayısının fazla olduğu il ve ilçelerde, bu pay büyük meblağlar oluşturuyor. Okul aile birliği yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin okul aile birliği hesapları yalnızca transfer(EFT) hesaplarına dönüştürüldü. Okul aile birliği geliri iyi olan okullar, geliri olmayan okulları destekleyecekler. Şimdi zaten öyleydi diyebilirsiniz ama tam anlamıyla öyle değildi. Bu hesaplar daha çok kurumun ihtiyaçlarını gidermek için kullanılıyordu. İl/ilçe milli eğitim müdürlükleri kâğıt, toner gibi ihtiyaçlarının bir kısmını bu hesaplardan karşılıyorlardı. Kurumlar için bu tarafı iyi olmamıştır.

***

Naçizane düşüncem; yönetmelikte harcamalar için bir oran belirlenmeliydi. Okulların ihtiyaçları için %70, kurum ihtiyaçları için ise %30 gibi bir harcama oranı belirlenmeliydi. 10.000 TL üzerinde kantin geliri olan il/ilçeler var. Hizmetin daha iyi yürütülmesinde, merkezin gönderdiği ödeneklerin zamanında gelmemesinden dolayı lokalde olsa sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu durumda okul aile birliği hesapları can simidi gibiydi. Ama bir kısım il/ilçelerin can simitleri yok artık. Doğru olmadığı düşüncesindeyim.

 

M.Akif MÜELLİFOĞLU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.