Memur Sen’in Talepleri Masada Karşılık Bulmalı
Beş milyon aile tüm dikkatini bir yerden gelecek sese odakladı. Yaklaşık 3 milyon çalışan ve yaklaşık iki milyon emekli ve dahi tüm aile efradı kendilerini ilgilendiren tekliflerin açıklanacağı günü iple çekiyor.
Beş milyon aile tüm dikkatini bir yerden gelecek sese odakladı. Yaklaşık 3 milyon çalışan ve yaklaşık iki milyon emekli ve dahi tüm aile efradı kendilerini ilgilendiren tekliflerin açıklanacağı günü iple çekiyor.
Esasında 1 Ağustos’a umutla uyanmıştı memurlar ve memur emeklileri. Zira 1 Ağustosta 5. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri başlamıştı. Herkes Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’un açıklamalarını beklemeye koyulmuştu. Acaba hükümet memurlara nasıl bir teklif belirlemişti? Fakat 1 Ağustos’ta bir teklif açıklanmadı ve teklifin 16 Ağustos’ta açıklanacağı ifade edildi.
GÖRÜŞME SÜRESİ ÇOK KISA
2020-2021 yıllarını kapsayacak olan toplu sözleşme görüşmeleri 1 aya sığdırılmak zorunda. Beş milyon insanı ilgilendiren bir süreç yürütülmektedir. On bir iş kolu var kamuda. Her iş kolu için farklı görüşme günleri ve süreçleri işletiliyor. Tüm iş kollarının yüzlerce talebi çalışanların binlerce beklentisi birikiyor iki yıl içerisinde. Fakat tüm iş kollarıyla birlikte genel görüşmelerin 30 güne sığdırılması gerekiyor. Fakat aynı süre kamu işçileri için çok daha uzun. Görüşme süresinin en az üç aya çıkartılması çalışanların ve görüşmeleri sürdüren yetkili sendika Memur Sen’in beklentileri arasındadır.
MEMUR- SEN’İN TALEPLERİ SAHADA MAKUL KARŞILANIYOR
Bir milyonu aşkın üyesi ile yetkili konfederasyon olan Memur Sen taleplerini açıkladı. Buna göre2020 yılı için maaşlara %8+7 artış, % 3 refah payı ve taban aylığa 200 TL iyileştirme talep edildi.
2021 yılı için ise maaşlara %6+6 artış, % 2 refah payı talep edildi.
Son bir yılda kurdaki ve faizlerdeki artış enflasyon canavarını harekete geçirdi ve marketlerdeki artış en az yüzde ellileri buldu. Ulaşım, giyim, temel gıda, konut, kira, doğalgaz yüzde on beşin çok çok üstünde artış gösterdi. İnsanlar her şeye rağmen kendi yağında kavrulmaya çalışıyor. Şikayetini kısık sesle kendi aralarında ifade ediyorlar. Gerçek enflasyon ve artış tablosu bu iken enflasyon beklentisi üzerinden artış teklif etmek çok gerçekçi ve kabul edilebilir değil. Kaldı daha önceki tüm artışlar enflasyonun altında kaldı ve enflasyon farkı ödenmek zorunda kalınıyor.
TEMEL BEKLENTİLER KARŞILANMALI
Kamu çalışanlarının her görüşme öncesi dile getirdiği ve sürekli takip ettiği 3600 ek gösterge çalışmasının artık sonuçlandırılması gerekiyor. Yine verilecek artış oranlarının ikinci 6 aylık dilimi vergi artışına kesiliyor. Yani memurlar talep edilen artış oranlarının ikinci dilimini zaten alamıyor. Vergi dilimi %15’e sabitlenmeli ya da farklı çözüm yolları gündeme alınmalı. Eğitimcilerin kariyer basamakları beklentisi, aile ve çocuk yardımı ödemelerinin artırılması temel beklentiler arasında.Beklenti makul , sonuç da makul olsun dileği ile….
Hacı Sarı - memurpostasi.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.