Memur-Sen’den KİT’lerdeki Personellerinin Sözleşme Ücretinin Belirlenmesine Usul Önerisi
Memur-Sen, ÇSGB’ye bir yazı yazarak, KİT’lerde görev yapan personellerin belirlenecek olan sözleşme ücretlerinin belirlenme sürecindeki kriterlerin değiştirilmesi gerektiğini belirterek; çalışmanın, ilgili kurumların da desteği alınarak koordineli şekilde
Memur-Sen Konfederasyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yazdığı yazıda, 2018’de yürürlüğe girecek olan hüküm ile KİT’lerde görev yapan personelin “Sözleşme Ücretleri”nin, “yeniden belirlenmesinde esas alınacak ilke ve yaklaşımların belirlenmesi” hedefiyle, Memur-Sen’in bünyesinde KİT ve bağlı ortaklığı bulunan hizmet kollarındaki yetkili sendikalar ile ilgili kurumların katkı ve katılım sağlayacağı bir çalışmanın koordineli bir şekilde yapılmasını istedi.
Memur-Sen’in Bakanlığa ilettiği yazılı açıklama:
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞINA
(Devlet Personel Başkanlığı)
399 sayılı KHK kapsamındaki kuruluşlarda (Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nde) görev yapan sözleşmeli personelin temel ücret gruplarının sayısı, Konfederasyonumuz ile Kamu İşveren Kurulu arasında imzalanan 3. Dönem Toplu Sözleşmesi’nin “Kamu Görevlilerinin Geneline Yönelik Toplu Sözleşme” bölümünün 39. Maddesi kapsamında yer verilen hüküm doğrultusunda beş’ten üçe düşürülmüştür.
KİT’lerde temel ücret gruplarının beşten üçe düşürülmesine ilişkin Yüksek Planlama Kurulu’nun 18/07/2017 tarihli ve 2017/T-8 sayılı kararı, Devlet Personel Başkanlığı’nın 2017/2 No’lu Kamu İktisadi Teşebbüslerinde Uygulanacak Ücretlerin Tespitine İlişkin Tebliğ başlığıyla Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Söz konusu Tebliğin “Ücretlerin yeniden düzenlenmesi” başlıklı 3 üncü maddesinde;
“(1) Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarında (özelleştirme kapsam ve programında olanlar dâhil) 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (II) sayılı cetvele dâhil pozisyonlarda çalışan sözleşmeli personel ile Sümer Holding’de 527 sayılı KHK’nın 31’inci maddesine istinaden istihdam edilen sözleşmeli personelin ücretlerinde, sözleşmeli personelin dâhil olduğu gruba ait en düşük ve en yüksek temel ücret miktarları arasında kalınması kaydıyla, görevin niteliği ve önemi, görev yerinin özelliği, personelin eğitim düzeyi ve hizmet süresi, görevde yükselme yönetmeliğine göre bir üst unvan grubuna ait ücret düzeyi gibi hususlar ile kuruluşun hiyerarşik yapısı ve mali imkânları dikkate alınarak ayarlama yapmaya ilgili teşebbüs ve bağlı ortaklık yönetim kurulu yetkilidir.
(2) Bu şekilde yapılacak ücret ayarlamaları sonucu oluşacak toplam maliyet artışı, söz konusu sözleşmeli personel grubuna ait toplam temel ücret maliyet tutarının % 5’ini hiçbir şekilde aşamaz. Sümer Holding’de 527 sayılı KHK’nın 31’inci maddesine istinaden istihdam edilen sözleşmeli personele ilişkin maliyete esas olan %5’in hesaplanmasında toplam sözleşme ücret maliyet tutarı esas alınır.” hükmüne yer verilmiştir.
1 Ocak 2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek bu hüküm kapsamında, Kamu İktisadi Teşebbüsleri ile bağlı ortaklıklarının Yönetim Kurullarınca, madde içeriğinde yer verilen kriterler ve sınırlıklar çerçevesinde “personelin sözleşme ücretleri” belirlenecektir.
Bununla birlikte, sözleşme ücretlerinin her Yönetim Kurulu’nca münhasıran belirlenecek olması ve bu belirlemenin madde içeriğinde yer verilen soyut kriterlere dayalı yapılma durumu gerek unvanlar, gerek gruplar gerekse kuruluşlar yönüyle ücret adaletsizliğinin, farklılıklarının oluşmasına neden olabilecektir.
Böylesi bir sonuç, ücret gruplarının üçe düşürülmesi ile ortaya çıkan pozitif bakışın üreteceği olumlu katkıyı bertaraf etmek yanında ücret odaklı bir mağduriyetler/eşitsizlikler zincirinin oluşmasına da kapı aralayabilecektir.
Bu itibarla, KİT’lerde temel ücret gruplarının üçe düşürülmesine bağlı olarak ve yukarıda yer verilen hüküm çerçevesinde Yönetim kurulları tarafından sözleşme ücretlerinin belirlenmesine ilişkin yetki kullanımına ve bu yetki kapsamındaki kararlara dair ortak bir bakışın ve belirleme sürecine etki edecek somut değerlendirmelerin ortaya konulmasına imkan sağlayacak şekilde; ücretlerin yeniden belirlenmesine ilişkin hükmün 1 Ocak 2018’de yürürlüğe gireceği de dikkate alınarak yetkili konfederasyon olarak Memur-Sen’in ve bünyesinde KİT ve bağlı ortaklığı bulunan hizmet kollarındaki yetkili sendikalar ile ilgili kurumların katkı ve katılım sağlayacağı bir çalışmanın “ücretlerin yeniden belirlenmesinde esas alınacak ilke ve yaklaşımların belirlenmesi” hedefiyle Devlet Personel Başkanlığı koordinesinde ivedilikle gerçekleştirilmesinin uygun olacağı kanaatindeyiz.
Gereği hususunda hassasiyetinizi bekler, çalışmalarınızda başarılar dileriz.
KİT’lerdeki Temel Ücret Grupları 5’ten, 3’e İndirilmişti
Memur-Sen Konfederasyonu tarafından 3.Dönem Toplu Sözleşme maddeleri arasında yer verilen ve imza altına alınan, “399 sayılı KHK kapsamındaki kuruluşlarda (Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nde) görev yapan sözleşmeli personelin temel ücret gruplarının 5’ten 3’e indirilmesi,” Devlet Personel Başkanlığı tarafından KİT'lerde sözleşmeli personele uygulanacak ücretlerin tespitine ilişkin hazırlanan tebliğ ile, Resmi Gazete'de yayımlanmış ve KİT’lerdeki temel ücret grupları 5’ten, 3’e indirilmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.