Memur maaş artışında dikkat çeken nokta!

Memur maaş artışında dikkat çeken nokta!

Maaşlardaki artışın dikkat çeken noktası! Vergiler enflasyona maaşlar hedefe göre. Memur, emekli maaşları ve asgari ücret artışında dikkat çeken nokta!

Vergiler enflasyona maaşlar hedefe göre

Yeni yılın ilk zam oranları belli oldu. TÜİK verilerine göre oluşturulan yeniden değerleme oranları yüzde 22,58 artacak. Böylece 2020 yılıyla birlikte, trafik cezaları, pasaport harçları, MTV gibi birçok kalemde vergi artışları gerçekleşecek. Yeni yılda belli olacak asgari ücret ise gerçekleşen enflasyon ve yeniden değerleme oranı üzerinden değil, YEP’te hedeflenen enflasyon üzerinden olacak.

RESMİ OLARAK BELLİ OLDU

Yeni yılla birlikte yeniden değerleme oranı da resmi olarak belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Vergi Usul Kanunu tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu yıl yeniden değerleme oranı yüzde 22,58 olarak kabul edildi. Yeniden değerleme oranının, yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında (ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumunun yurt içi üretici fiyat endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranı olduğu belirtilerek, bu oranın Bakanlıkça Resmi Gazete ile ilan edileceği hükmünün yer aldığı ifade edildi.

ZAMLAR YÜZDE 22,8

Bu kapsamda, yeniden değerleme oranının 2019 için yüzde 22,58 olarak tespit edildiği aktarılan tebliğde, söz konusu oranın 2019 yılına ait son geçici vergi dönemi için de uygulanacağı kaydedildi. Geçen yıl ise bu oran yüzde 23,73 olarak kayıtlara geçmişti. Yeniden değerleme oranının kapsadığı alanlar ise genellikle vergi ve harçlar. Bu oranla birlikte pasaport ve kimlik harcı, Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne ve trafik cezaları gibi birçok kalemde fiyat artışları yaşanacak.

MEMUR MAAŞINDA HEDEFLENEN ENFLASYON

Karar Gazetesi'nden Ali Yıldırım'ın haberine göre Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre oluşturulan yeniden değerleme karşısında, memur maaşı gibi ücret artışları da hedeflenen enflasyon baz alınıyor. Yüzde 12 yıllık enflasyona rağmen zam oranları yüzde 22’yi geçti.

Bu ayın sonunda 2020 yılında uygulanacak asgari ücret belirlenecek. Bu belirlenirken hükümet, 2019 yılı içerisinde gerçekleşen enflasyonu değil 2020’ye enflasyon beklentisini dikkate alacağını Yeni Ekonomik Program’da (YEP) ifade etti. Sadece asgari ücretle ilgili değil diğer bütün ücret artışları da benzer durum söz konusu. Örneğin, YEP’e göre beklenen enflasyon oranı yüzde 8,5 ise asgari ücret kabaca yüzde 8,30 civarında arttırılabilir. Gerçekleşen enflasyon bunun üzerinde olursa, bu vatandaşlar açısından reel yoksullaşma olacaktır.

PASSAPORT 995 LİRA, EN UCUZ CEZA 132 LİRA

* Yeniden değerleme oranıyla birlikte pasaport ve kimlik harcı, Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne ve trafik cezaları gibi birçok kalemde fiyat artışları yaşanacak. Artışlar şu şekilde:

* Pasaport harcı (6 aylık): 170.40 TL’den 208.8 TL’ye

Pasaport harcı (1 yıllık): 248.40 TL’den 304.5 TL’ye

* Pasaport harcı (10 yıllık): 812 TL’den 995 TL’ye

* Tapu harcı: 288 TL’den 353 TL’ye

* Ehliyet harcı: 613 TL’den 751 TL’ye

*Yurtdışından gelen cep telefonu harcı: 1.500 TL’den 1838 TL’ye

* KDV beyanı: 48 TL’den 59 TL’ye

TRAFİK CEZALARI

* Emniyet kemeri takmamak: 108 TL’den 132 TL’ye

* Seyir halinde cep telefonu kullanmak: 235 TL’den 288 TL’ye

* Kırmızı ışıkta geçmek: 235 TL’den 288 TL’ye

* Alkollü araç kullanma (İlk yakalanma): 1002 TL’den 1228 TL’ye


ALİ YILDIRIM

Kaynak : Karar

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.