Memur intibak işlemleri - İntibak işlemi ne zaman yapılır?

Memur intibak işlemleri - İntibak işlemi ne zaman yapılır?

Memuriyette iken veya memuriyetten ayrı kaldıkları dönemlerde bitirdikleri bir üst öğrenime istinaden haklarında intibak işlemi yapılmasını isteyen memurların bu taleplerinin kurumlarınca gecikmeli olarak yerine getirildiği durumlarla da karşılaşılabilmek

Memuriyette iken veya memuriyetten ayrı kaldıkları dönemlerde bitirdikleri bir üst öğrenime istinaden haklarında intibak işlemi yapılmasını isteyen memurların bu taleplerinin kurumlarınca gecikmeli olarak yerine getirildiği durumlarla da karşılaşılabilmektedir.

Yapılacak intibak işlemi ilgili memurun aylık maaş miktarını da etkileyebileceğinden, intibak işleminin yapılma zamanı memur için önemli olabilmektedir.

Memurun talebi halinde intibak yapılması zorunlu mu?

İntibak işlemi konusunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36/A/12-d maddesinde yer alan düzenlemede; memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak üst öğrenimi bitirenlerin, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe, her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilecekleri belirtilmiştir.

Buna göre, üst öğrenimi tamamlayan memurun kazanılmış hak aylık seviyesinin, bitirdiği üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdiği (veya geçirmiş sayıldığı) hizmet sürelerinin ilave edilmesi suretiyle bulunacak derece/kademeye (emsalini geçmeyecek şekilde) yükseltilmesi yasal bir zorunluluktur.

İntibak işlemi ne zaman yapılır?

Üst öğrenimi bitiren memurun ilgili belgeyi kurumuna ibraz ettikten sonra intibakının ne zaman yapılacağına ilişkin olarak mevzuatta herhangi bir süre şartı bulunmamaktadır.

Ancak, üst öğrenimi bitirdiği için kurumuna müracaat ederek hakkında intibak işlemi yapılmasını isteyen memurun talebinin karşılanmasının mevzuat gereği zorunlu olması, bu işlemin geciktirilmeden ve memur için hak kaybına sebep olmayacak şekilde yapılmasını gerektirmektedir.

Bu itibarla;

**İntibak işlemi yapılabilmesi için, memurun üst öğrenimden mezun olduğuna dair belgeyi kurumuna ibraz etmiş olması gerekir.

**Kurumların intibak işlemini, memuru zarara uğratmayacak bir sürede ve kadro şartına bağlı olmadan yapmaları gerekir.

Hal böyle iken, bazen çeşitli gerekçelerle memurların intibakının geç yapıldığı veya hiç yapılmadığı durumlarla da karşılaşılabilmekte ve makul bir sürede intibak işlemi yapılmayan memurlar tarafından işlemi geciktiren kurumlara karşı dava da açılabilmektedir. Konuya ilişkin yargı kararı örneği için tıklayınız… 

İntibakın geç yapılmasının memura etkisi

Üst öğrenim bitirdiği için hakkında intibak işlemi yapılması, bazen memurun aylık ve/veya kadro seviyesini (derece/kademe) yükselttiğinden, geç yapılan intibakın memur için hak kaybına sebep olmaması bakımından, mezuniyet belgesinin kuruma ibraz tarihinin intibak tarihi olarak esas alınması ve intibakın geç yapıldığı durumlarda memura geriye dönük ödemelerin de yapılması gerekecektir.

Böylelikle, maaşın intibak işleminden etkilendiği durumlarda, memur; intibak sonrası oluşan yeni seviyeye ilişkin mali hakları, üst öğrenime ilişkin belgeyi kurumuna ibraz ettiği tarihi izleyen aybaşından itibaren elde etmiş olacaktır. (memurunyeri.com)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.