Mehmet Akif ERSOY  (1873-1936)

Mehmet Akif ERSOY (1873-1936)

Mehmet Akif ERSOY (1873-1936)

1873’te dünyaya geldi. Babası dönemin üniversitelerinde profesör olan İpekli Temiz Tahir Hoca; annesi de Tokat doğumlu. Türkistan’dan -yani Rus zulmünden- kaçıp Türkiye’ye yerleşen Emine Şerife Hanım’dır.

     Milli şairimiz kendi ifadesiyle, iman kuvvetini İpekli babasında Türk kültürüne dayanan milli ilhamlarını da Türkistanlı anasının sütünden almıştır. Kazım Karabekir Paşanın ifadesiyle o, davasına candan bağlı bir şairdir.

     Hayatı boyunca nice savaşlar, yok oluşlar gördü. Trablusgarp savaşı, Balkan Savaşları, 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı... Ancak bir an ümitsizliğe kapılmadı. İmanı ve inançları onu hep ayakta tuttu.

     O, ne Avrupa’dan medet umdu, ne Amerikan mandasına girmeyi savundu, ne Rusya’ya sığındı. Yalnız ve yalnız Türk’ün gücüne Atatürk’ün askeri dehasına güvendi. Bu amaçla; Ülkesi için teşkilat-ı mahsusa emrine girdi. Anlayacağımız şekliyle Türk gizli askeri teşkilatı... Berlin’den Necip çöllerine kadar dolaştı. Kurtuluş Savaşında yalnız fikirleriyle, şiirleriyle değil, bedenende bulundu. Cami ve kürsülerde Türk milletini savaşa çağırdı.

     İleri sürdüğü düşüncelere uyarak yaşayan gerçek bir ahlak adamıdır.     

     ‘‘Cehennem olsa gelen göğsümüzde söndürürüz.

       Bu yol ki hak yoludur dönme bilmeyiz yürürüz.’’ diye haykırmıştır küfre.

Devamı için TIKLAYINIZ!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.