Meclis'te skandal atama!

Meclis'te skandal atama!

Cumhurbaşkanı Genel Sekreterliği'nden sonra bürokraside ikinci en önemli görev olan TBMM Genel Sekreterliği'nde skandal bir atama yapıldığı iddia edildi.

Bürokraside Başbakanlık Müsteşarlığı'nın üstünde yer alan ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nden sonra ikinci önemli görev olan TBMM Genel Sekreterliği'nde skandal bir atamanın yapıldığı iddia edildi. DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Macit, TBMM Genel Başkanı Mehmet Ali Şahin'in hukuka aykırı bir şekilde Mehmet Ali Kumbuzoğlu'nu TBMM Genel Sekreter Yardımcılığı'na atadığını öne sürdü.
TBMM Başkanı Şahin, 2009 yılının Ağustos ayında seçildikten sonra Meclis içinde kendi çalışma ekibini kurmak için harekete geçti. Şahin, ilk olarak TBMM Genel Sekreter Yardımcılığı'nı sürdüren Cengiz Köksal ile Cemal Öztaş'ı görevden aldı. Uzun süredir bu makamda bulunan iki ismin görevden uzaklaştırılmasının ardından Şahin, ilk önce Adalet Bakanlığı'nda, ardından Meclis'te danışmanlığını yapan adaşı Mehmet Ali Kumbuzoğlu'nu yasamadan sorumlu genel sekreter yardımcısı olarak atadı. Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Kumbuzoğlu, Devlet Personel Başkanlığı Stratejik Geliştirme Daire Başkanlığı ile Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü görevlerini yürüttü.

HUKUKA AYKIRI
TBMM Başkanlık Divanı'na gönderilen ihbar mektuplarında sekreteri ile ilişkisi olduğu ve bu ilişkiden bir çocuk sahibi olduğuna ilişkin iddialar üzerine görevden alınarak Başbakanlık'a atanan eski Genel Sekreter Ali Osman Koca'nın görevden alındığı günlerde bürokraside en önemli ikinci koltuğa vekalet de eden Kumbuzoğlu'nun atamasına DSP'den itiraz geldi. DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Macit, TBMM Başkanı'nın göreve başlamasından bu yana yapılan atamalardaki “duyum ve iddiaların” kendilerine ulaştığını belirtti. Macit, TBMM Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliği hükümlerine göre kamuda 10 yıllık hizmet süresi ile yönetici olarak aranan sürenin yeterli olmamasına rağmen Kumbuzoğlu'nun Genel Sekreter Yardımcısı olarak atamasının yapıldığını iddia etti. Hukuka aykırı bu atamayla kamunun zarara uğratıldığını belirten Macit, verdiği soru önergesinde de “Hizmet süresi ve nitelikleri o günkü yönetmelik hükümlerine göre uygun olmayan birinin atanması nedeniyle oluşan hukuksuz bir işlem varsa bu işlemde imzası bulunan kamu görevlileri hakkında ne işlem yaptınız?” diye sordu.

YÖNETMELİK DEĞİŞTİ
TBMM Personeli Görevde Yükselme Yönetmeliği, eski Genel Sekreter Koca'nın adının karıştığı skandalın ardından Mart ayındaki TBMM Başkanlık Divanı'nda alınan kararla değiştirildi. TBMM'de “Genel Sekreter”, “Daire Başkanı” ya da “Müdür” olarak üst düzey yönetici olarak atanacaklarda yüksek lisans ve doktora derecesine sahip olanlar için aranan 4 yıl yöneticilik yapma ve kamu hizmetinde en az 10 ya da 12 yıl çalışma şartında değişikliğe gidildi. Böylece master ve doktora yapmış olanlar için “kamu hizmetinde 12 yıl” şartı kaldırıldı. Buna göre kamu hizmetinde 4 yıl çalışmış yöneticilikte hiç deneyimi olmayan master ya da doktora yapmış bir memura, Başbakanlık Müsteşarı, Müsteşar Yardımcısı ve Genel Müdür'e denk düşen bir göreve getirilmenin yolu açıldı.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.