Meclis’te ‘ifade verme’ kavgası

Meclis’te ‘ifade verme’ kavgası

TBMM Başkanı Köksal Toptan, DTP'lilerin “Kesinlikle ifade vermeyiz” şeklindeki açıklamalarıyla ilgili, “Kabadayılığa gerek yok

'Gitsinler, versinler' demiyoruz. Aslında onlar belki de yani insanın aklına o ihtimal geliyor ” dedi.
Toptan:
Kabadayılığa gerek yok
TBMM Başkanı Köksal Toptan, DTP'lilerin “Kesinlikle ifade vermeyiz” şeklindeki açıklamalarıyla ilgili, “Kabadayılığa gerek yok. 'Gitsinler, versinler' demiyoruz. Aslında onlar belki de yani insanın aklına o ihtimal geliyor; polis gelsin, bizi evden alsın, ifadeye götürsün, o fotoğraf da bütün dünyaya, Avrupa'ya yayılsın mı istiyorlar? Yani bunu istemiyorlarsa daha dikkatli konuşmalılar diye düşünüyorum” dedi.
Bahçeşehir Üniversitesi Amerikan Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen 11. Global Liderlik Forumu'ndan ayrılışında basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplandıran Toptan, bir gazetecinin, “DTP'lilerin ifade vermesi konusunda çok uğraştınız ama eylüle ertelendi. DTP'nin de üzerine düşen görevi yapması gerekmiyor mu?” sorusuna karşılık şunları kaydetti:
“Kesinlikle yapması gerekiyor. Tahriklerden kaçınmaları gerekir. Sonuç itibarıyla bir anayasa düzenlemesi var, bir mahkeme kararı var. Ne yapmak lazım? Herkes üzerine düşeni yaparsa sorun çözülebilir.
Şu yanlış: DTP'liler 'Sadece bize yapılıyor, başkalarına yapılmıyor' diyor. Öyle değil. Şu anda DTP'lilerin, ifadesi alınmak istenen dosyalara benzer 150'den fazla dosyası Meclis'te bekletilmektedir. Bununla ilgili bir işlem yapılmamaktadır. Bir trafik suçu veya seçim suçu işleyen milletvekili gibi bunların dosyaları da dokunulmazlıkları nedeniyle dönem sonuna bırakılmaktadır. Ancak isnat edilen suçları, dava konusu suçları seçimden evvel işledikleri iddiasıyla dava açıldığı ve bu suçlar Anayasa'nın 14. maddesine giren suçlardan sayıldığı için bu soruşturmalar devam etmektedir. Bunu birbirinden çok iyi ayırmak lazım.”
İSTANBUL Milliyet

TÜRK:
Kabadayılığa karşıyız
TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın, ifade vermeye gitmeyen DTP'li milletvekilleri için söylediği “Kabadayılığa gerek yok” sözlerine DTP Genel Başkanı Ahmet Türk yanıt verdi.
Kürt sorununun çözümü için gerekirse Kandil'e bile gidebileceğini ifade eden Türk, “Biz kabadayılığa karşıyız, kabadayılık da yapmayız. Biz hukuksuzluğa karşıyız” dedi. Diyarbakır'da Ekolojik ve Yerel Yönetimler Bürosu'nun açılışına katılan Türk, şöyle konuştu:
“Yerel mahkeme yargılamanın durdurulması konusunda bir karar veriyor ama temyiz müddeti bir ay olmasına rağmen 8 gün içinde Adalet Bakanlığı itirazını Yargıtay'a yapıyor. Yargıtay zorlama bir kararla ele alıyor.
Bütün konuşmalarımızda, başta Kürt sorunu olmak üzere sorunları Türkiye'nin bütünlüğü içinde çözmeyi esas alan bir mantığa sahibiz. 83. maddeye baktığınızda, orada gerçekten bir boşluk var. Milletvekili hiçbir zaman sorgulanamaz gibi bir ibare var. Bunu bir bütün olarak ele aldığınızda bizimle ilgili hukuksuzluk var.”
Türk, kan ve gözyaşının herkesi büyük acılara boğduğu 30 yıllık sürecin yaşanmaması için herkese sorumluluklar düştüğünü de söyledi.

Türk için fezleke
Bu arada, Diyarbakır'daki Nevruz etkinliğinde yaptığı konuşmada, terörist Abdullah Öcalan için Güney Afrika'nın eski devlet başkanı Nelson Mandela örneğini veren Türk'ün dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırlandı.
Konuşmasında, “Mandela yıllarca cezaevinde yattı. Mandela özgürleşince zenci-beyaz bir araya gelerek sorunu çözdü” diyen Türk, bölgedeki sorunun çözümü için de Öcalan'ın serbest bırakılması gerektiğini öne sürmüştü.

milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.