"Meclis'te daha fazla kadın görmek istiyoruz"

"Meclis'te daha fazla kadın görmek istiyoruz"

Genel seçimler öncesi siyasetin ve toplumsal yaşamın her alanında daha fazla kadının yer almasını amaçlayan Haklı Kadın Platformu üyesi kuruluşların temsilcileri bugün Bahçeşehir Üniversitesi'nde bir araya geldi.

Platformu oluşturan kadın dernekleri ve kuruluşları üyeleri, ortak bir çağrıda bulunarak, daha fazla kadın adayın seçilebilecek yerlerden aday gösterilmesini istedi. Haklı Kadın Platformu’na destek veren Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, "Meclis’te daha fazla kadın görmek istiyoruz. Daha çok kadını aday adayı koyun. Liderlere çağrımız var. Daha çok kadınları seçilebilecek yerlere koyun. Seçmenlere çağrımız da özellikle kadın seçmenlere ama bütün seçmenlere de bunun farkında olun ve oylarınızı da ona göre kullanın" dedi. 

Kadının siyasetteki ve toplumsal yaşamdaki durumunu gösteren çarpıcı rakamlar veren Vuslat Doğan Sabancı, şunları söyledi:

"Dünya üzerinde kadın-erkek eşitliği sıralaması yapılmış. 134 ülke arasında Türkiye sonda 9. sırada. Parlamentoda kadın oranı konusunda 181 ülke içinde 105. Bakanlar kurulunda 25 bakan var. Kaç tane bakanımız kadın. Sadece 2. TBMM’de 17 ihtisas komisyonunda 477 milletvekili görev alıyor. 477 milletvekilinden sadece 45’i kadın. Bütçenin planlanması konusunda plan bütçe komisyonunun 40 üyesi var. Bu 40 üyenin içerisinden ne kadarı kadın bileniniz var mı? Sıfır. Kadın yok. Rakamlar çok haksız. 16 büyükşehir belediye başkanı arasında kadın başkan yok. 2403 belediye başkanından sadece 26’sı kadın. 3281 İl Genel Meclisi üyesinden sadece 115’i kadın. Her 100 muhtardan kaçı kadın? (Salondan bir kişinin tahmini:5) Daha kötü 2’si kadın. Mayıs 2008’den beri bir kadın valimiz yok. Sadece 5 vali yardımcımız. Koskoca Türkiye’de 16 kadın kaymakamımız var. Buna büyükelçileri, başkonsoloslukları, siyasi partilerin karar mekanizmalarındaki kadın sayıları var. Rakamlar çok haksız. Toplumdaki kadına karşı, ayırımcılık, cinayet haksızlık bunların sebeplerinin altında yatan en önemli neden, ama özellikle de siyasette, özellikle bürokraside kadınların sayısının hak ettiğinin çok çok altında olması. Biz onun için burada hep birlekte burada bir araya geldik. Türkiye’de anadolu kadınlarından iş kadınlarına kadar çok önemli sivil toplum örgütlerinin katkısı var.

Çağrımız çok net, Meclis’te daha çok kadın görmek istiyoruz. Daha çok kadın milletvekili Meclis’e girsin istiyoruz. Bu siyaset üstü bir platform. Hiç bir siyasi amacımız yok. Amacımız kadının daha fazla temsil edilmesi. Burada birçok sivil toplum örgütünün farklı farklı alanlarda çalışmaları var. Ancak bu platformun özelliği ve önemi, farklılıklardan çok benzerlikleri aynı noktayı desteklememiz. Bir tek neden için bir araya geldik. Meclis’te daha fazla kadın görmek istiyoruz. Sadece Meclis’te daha fazla kadın değil, daha sonra hangi siyasi parti kuruyor olursa olsun, onlardan daha fazla bakan atamalarını, Meclis komisyonlarında daha fazla kadın milletvekiline yer vermelerini istiyoruz. 12 Haziran’da seçimler var. Bazı partilerin aday adayları neredeyse tamamlandı. Bazılarının tamamlanma aşamasında, burada siyasi partilere bir çağrımız var. Daha çok kadını aday adayı koyun. Daha sonra, liderlere çağrımız var. Daha çok kadınları seçilebilecek yerlere koyun. Seçmenlere çağrımız da özellikle kadın seçmenlere ama bütün seçmenlere de bunun farkında olun ve oylarınızı da ona göre kullanın. Bu genel seçimlerinden çok belediye seçimlerinde adayların öne çıktığını biliyoruz. Ama bu en azından bu refleksimizi geliştirmek için iyi bir başlangıç noktası olduğunu düşünüyorum. Dediğim gibi rakamlar çok haksız. Bu rakamları değiştirmek için buradayız. Destek veren herkese teşekkür etmek istiyorum. İyi ki geldiniz iyi ki destek verdiniz. Ama bu bir başlangıç noktası, umuyorum çok daha hızlı büyüyeceğiz. Bu haksız tabloyu değiştireceğiz. Kadınlar Türkiye’de hak ettikleri haklarını temsilini görecekler. Uygulamasını, yansımasını görecekler."

Daha sonra diğer konuşmacılar da söz aldı. Uçan Süpürge Kadın İletişim Araştırma Derneği’nden Selen Doğan "Bu bir demokrasi meselesi, demokrasilerin en önemli sorunu kadın. Güçlü demokrasiler ancak güçlü bir kadın katılımıyla ayakta durur" dedi.

KADER Başkanı Çiğdem Aydın konuşmasında Türkiye siyasetinde kadın azlığını dikkat çeken bir sivil toplum örgütü olduklarını söyledi. Bu kadar çok kurulun bir araya gelmesini çok önemsediklerini söyleyen Çiğdem Aydın, "Bu alan önemli. Bizim açımızdan da siyasette kadın azlığı bir kadın problemi bunun yanı sıra da önemli bir demokrasi problemi" dedi.

Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Dilek Bil, "Amacımız kadınların Meclis’te erkeklerle eşit temsil edilmesini, kadınların şiddetin her türlüsünden korunmasını, kadınların hak ettikleri yeri almasını, hepimiz farklı şapkalarımızla ama aynı gönül birlikteliğiyle buradayız" diye konuştu.

Anadolu Girişimci İş Kadınları Dernekleri Federasyonu adına toplantıya katılan Fidan Aydın "Kadınlar toplumun yarısını oluşturuyorlar. Ne yazık ki kurumlarda bu eşitliği sağlayamıyoruz. Bu adaletsizliğe yol açıyor. Biz bir yerde bu adaletsizliği gidermeye çalışıyoruz. Önümüzdeki genel seçimler var. Her siyasal parti kendi milletvekili listelerini oluştururken listelerde adil bir dengeyi korumasını istiyoruz" dedi.

Haklı Kadın Platformu’nu, Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Hürriyet Gazetesi Reklam Grup Başkanı Ayşe Sözeri Cemal, Hürriyet Gazetesi Yazarı Gila Benmayor, Hürriyet Aile İçi Şiddete Son! Kampanyası, AGİFED (Anadolu Girişimci İş Kadınları Dernekleri Federasyonu), Antalya TOAYDER Kadın Kolu, Aralık Derneği, İş Kadını Aynur Bektaş, Başkent Kadın Platformu, CNN Türk, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, İstanbul Bakırköy Kent Konseyi Kadın Meclisi, İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği, KA-DER (Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği), KAGİDER, KAMER, İş Kadını Leyla Alaton, Marmara Grubu Vakfı, Gazeteci- yazar Meral Tamer, Akademisyen, Hukukçu Nazan Moroğlu, NTV, Akademisyen Prof. Yeşim Arat, Yönetici Tijen Mergen, TÜRKONFED (Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu), Türk Hukukçu Kadınlar Derneği, Türk Kadınlar Birliği, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, TÜSİAD, Uçan Süpürge destekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.