MEB'ten yeni uygulama
Milli Eğitim Bakanlığı, engellilerin eğitime devamlarını takip için dersin başında ve sonunda kimlik doğrulama sistemiyle kontrol zorunluluğu getirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.
Bakanlıktan edinilen bilgiye göre yönetmelik değişikliği mevzuatın sadeleştirilmesi, işlerin kolaylaştırılması ve engellilerin daha nitelikli eğitim alabilmesi amacıyla gerçekleştirildi.
Buna göre, 125 maddeden oluşan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Özel Eğitim Okulları Çerçeve Yönetmeliği, Özürlü Bireylere Uygulanacak Destek Eğitim Programları ve Eğitim Giderlerinin Karşılanmasına Dair Yönetmelik ve Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri Yönetmeliği birleştirilerek tek bir yönetmelikte 35 maddeye düşürüldü.
Yönetmelik, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında açılan özel eğitim okullarıyla özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki eğitim, öğretim ve yönetim; özürlülere uygulanacak destek eğitim programları; özür grupları ve dereceleriyle özel eğitim okulunun özel eğitim ve rehabilitasyon birimi, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde engellilere yönelik destek eğitim giderlerinin karşılanmasına ilişkin usul ve esasları düzenliyor.
Özel eğitim kurumlarına devamsızlıklara ilişkin yeni hükümler içeren yönetmeliğe göre, engellilerin ve eğitim personelinin derse devamlarını takip etmek amacıyla dersin başında ve sonunda kimlik doğrulama sistemiyle kontrol zorunluluğu getirildi. Bu uygulamaya, sistemin kurulabilmesi amacıyla yönetmeliğin yayımından altı ay sonra başlanacak.
Yeni yönetmelikle kurumlarca hazırlanan, aylık çalışma takviminin il/ilçe milli eğitim müdürlüğüne teslim edilmesine son verilecek, bu bilgilerin doğrudan özürlü birey modülüne girilmesi sağlanacak.
Yaz tatili kolaylığı
Kurumlarca engellilere telafi eğitimi verilebilmesi için engelli veya eğitim personelinden rapor istenmesi ve 2 gün içinde bu durumun il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine yazıyla bildirilmesi zorunluluğu da kaldırıldı.
Engellinin herhangi bir nedenle eğitime gelememesi durumunda, kurumların modül üzerinden değişiklik yaparak, eğitimlerin aynı haftada telafi edilmesine imkan verildi.
Özel eğitim kurumlarında engellilerin ve eğitim personelinin yaz aylarında tatil yapabilmeleri için haziran, temmuz ve ağustos aylarındaki derslerin iki haftaya dengeli dağıtılmasına imkan verilecek.
Örgün eğitime devam ettiğini belgeleme zorunluluğu
Grup eğitimi alacak özürlü bireylerin grupları oluşturulurken özrün niteliği, derecesi, takvim yaşı, gelişim özellikleriyle destek eğitim programı ve modülleri dikkate alınarak, birden fazla engelliye eğitim verilecek.
Özel eğitim kurumlarına ödeme yapılabilmesi için kurumda istihdam edilenlerin sosyal güvenliklerinin sağlandığına ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinin, Sosyal Güvenlik Kurumu'na verilmesi ve bu kurumların idari para cezası, prime ve prime ilişkin borçlarının bulunmaması veya borcu bulunmakla birlikte taksitlendirildiğine ilişkin belge getirilmesi şartı üç ay sonra uygulanmaya konulacak.
Özel eğitim kurumuna zorunlu eğitim çağındaki engellilerin devam edebilmeleri için bu öğrencilerin öncelikle örgün eğitime devam ettiğinin belgelendirilmesi zorunluluğu getirildi.
Kurumlarca, özürlü bireylerin örgün eğitim aldığı okul ders saatleri dışında bireysel veya grup destek eğitimi verilmesi zorunlu olacak.
Sabah
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.