MEB'in kitabında bir eşek yükü hata var

MEB'in kitabında bir eşek yükü hata var

MEB "Hoş Geldin Öğretmenim" adında bir kitap yayınladı. Kitabı incelediğimde onlarca ciddi hata olduğunu gördüm. Özellikle birçoğu birleştirilmiş sınıf öğretmeni olarak görev yapacak genç öğretmenlere o kadar yanlış bilgiler verilmiş ki inanamadım.

Milli Eğitim Bakanlığı geçen yıl göreve yeni başlayacak öğretmenlere rehberlik yapmak amacıyla “Hoş Geldin Öğretmenim” adında bir kitap yayınladı. Bu güne kadar yapılması gerektiği halde el atılmayan bir konuya el atıkları için müteşekkir olduk. Her yıl 40 bin civarında öğretmenimiz bu kitaptan yararlanacağı için bu kitabın özenle hazırlanmış olması gerekirdi.

Kitabı incelediğimde durumun hiçte öyle olmadığını, onlarca ciddi hata olduğunu gördüm. Özellikle birçoğu birleştirilmiş sınıf öğretmeni olarak görev yapacak genç  öğretmenlere  o kadar yanlış bilgiler verilmiş ki inanamadım.
Kitabın 147. Sayfasında;  Birleştirilmiş sınıflarda uygulanan Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler ve Fen ve Teknoloji derslerine ilişkin uzun süre önce  yürürlükten kaldırılan ortak programlar anlatılmış . Bu programların uygulanma şekli ve yılları yazılmış . Oysa BSİO’larda artık normal sınıfların programları sırasıyla  uygulanıyor. Böyle büyük bir hatanın yapılmasını aklım almadı.
Kitabın 148. sayfasında;  Birleştirilmiş sınıf uygulamasına ilişkin  birçok yanlış anlatım var. Programların uygulanması, aktif-pasif öğretim gibi hususların içeriği  tamamen  yanlış
149.  sayfada ise; Bir öğretmenli okullarda sınıflar kalabalıksa sabahçı –öğleci diye iki gruba  ayrılabileceği yazılmış. . Bir öğretmen günde 12 saat derse nasıl girebilir?  Böyle bir uygulamanın tavsiyesi nasıl yapılmış  şaşırıyorum.
Kitaptaki hatalardan bazılarını sayfa numaralarıyla aşağıda veriyorum:
 
 s. 51: Tutulacak gelen-giden yazılar dosyasının desimal sisteme göre tutulacağı yazılmış. Oysa kurumlarımızda standart dosya planına geçildi.
s.19 : Tablo hatalarla dolu. Öğrenci kuruluna ilişkin mevzuat yanlış yazılmış.  Ekibin oluşumu ve görevi de yanlış .
s.20 : Çalışma programında eylül ayında “yöneltme kurulunun seçimi” alınmış. İlköğretimde yöneltme yönergesine göre Yöneltme öneri kurulu ikinci dönem başındaki öğretmenler kurulunda seçilir. Eylülde seçilmez.
s.51: Not cetveline ilişkin açıklama yanlış, Öğretmenin tutacağı dosyalar eksik yazılmış (Şube rehberlik dosyası, Kulüp danışmanlığı dosyası gibi)
s.54: Resmi yazı örneği hatalı İl Milli Eğitim Müdürlüğü Kaymakamlık aracılığıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne yazı yazar. Örnekte direkt yazılmış
s.15: "TKY çalışmaları isteğe bağlı katılım esasına dayanmaktadır"  denilmiş oysa kurumda bu çalışmanın yapılma zorunluluğu vardır.  (Kimse istemezse TKY yapılamaz)
s.15: Okul aile birliği sınıflar temsilcisinden bahsediliyor.  Artık böyle bir temsilcilik yoktur.
s.18: Öğretmenin katılabileceği kurullar eksik yazılmış.
s.27 : Öğretmenlik mesleğinde etik ilkeler “ yolsuzluk yapmama” diye bir ilke yazılmış. Böyle ilke olmaz. Bu “dürüstlük” ilkesi içindedir zaten.
s.47: MEB’de Standart dosya planı uygulanmakta olduğu halde yazışma kuralları açıklanırken desimal dosya sistemi dosya numaraları verilmiş.
s. 52: Örnek olarak verilen birinci tutanakta imzalara ilişkin bölüm eksik. İkinci tutanak çok saçma, böyle bir konuda tutanak tutulmaz.
s. 56: Rehberlik veya teftiş tebliğinin milli eğitim müdürlüğü tarafından okula gönderilmesi diye bir uygulama yoktur. Tebliğ müfettişlerce kurumda yazılıp bırakılır.
s.57: Yönetici teftiş formu hakkında verilen bilgi yanlıştır.
s.58:  YİBO müdür yardımcılarının ekdersi 22 saat yazılmış  pansiyondan sorumlu müdür yardımcısının ek dersi 22 değil 28 saattir.
s.60:  Nöbetçi belletici öğretmenler gece yatakhanede yatarlar, cümlesi yanlış. (Yatakhanede sadece öğrenciler yatar). Nöbetçi belletici öğretmenler yatakhanede değil pansiyonda belletici öğretmen için ayrılan odada yatarlar.
s.66: 1-5. Sınıflarda serbest etkinlik saatlerinde rehberlik çalışmaları yapılacağına ilişkin bilgi eksik.
s.67:  e-okulda not girişi, devamsızlık girişi, öğrenci bilgi girişleri, vs. gerekli  bilgiler verilmemiş.
s.76: OGYE ve Stratejik yönetim 15 ve 76. Sayfalarda iki kez aynı şekilde ele alınmış.
s.91: Müdür yetkili öğretmenliğin müdür olarak atanmada “ön şart “ olduğu ifadesi yazılması  yanlıştır. Kişi müdür yardımcılığından da müdürlüğe atanabilir. Böyle bir ön şart yoktur.
s.100: Ortak beceriler öylesine yazılmış ne olduğu belli değil, başlığı bile yok.
s.107: Dersliklerde “kulüp etkinlikleri panosu” olacağı yazılmış. Bu panolar okul koridorunda olur.
s.107: Okul koridorunda olması gereken panolardan rehberlik panosu ve kulüp panoları yazılmamış.
s.114: Haftasonu hazırlayıcı ve yetiştirici kurslar açılması uygulamasının olduğu ifade edilmiş, bu kurslar hafta içi de  yapılmaktadır.
s.130:  Bu sayfada “Tartışma” strateji, 131. sayfada ise öğretim yöntemi olarak verilmiş, çelişkili.
s.173: Aday öğretmenlerin hiçbir surette yer değiştirme başvurusu yapamayacağı yazılmıştır. Oysa sağlık durumundan başvurabilirler.
s.174:  Sayfadaki şeklin  atamayla alakası yok. Bu şekil 178. Sayfadaki ödemelerle ilgili bir şekil.
s.178: Ayda 4 günden fazla sevk alınırsa ek ders kesintisi yapılacağı, ifadesindeki sevk olayı kalkmıştır.
s.178: Verilen ekders tablosunda hatalar var.
s.179:  Ekders hesabına ilişkin 4. Örnek yanlış 28 saat ders+kulüp danışmanlığı ve şube rehberliği olan matematik öğretmeni  3  saat değil 2 saat hazırlık ve planlama ücreti alır. (Haftada 28+1=29 saat derse girer. 29 saat için planlama ücreti  2 sattir, toplam ekdersi 17 saattir. Kitapta 18 saat yazılmış)
s.180:  Örnek ekders çizelgesinde hatalar var. Müdür yetkili öğretmen ve öğretmenlerin ayın son haftasındaki ek dersleri yanlış yazılmış.
s.192: Ders dışı etkinlikleri yapmak isteyen öğretmen sayısı fazla ise öğretmenler kurulunca değil 2010/49 sayılı genelgeye göre okul müdürünce belirleniyor. Durum yanlış yazılmış.
s.200: Öğretmenlik kariyer basamaklarında uzman öğretmenlik için % 20, başöğretmenlik için % 10 luk kadro sayısı kaldırıldığı halde, bu şekilde yazılmış.
 
“Kendini tanıma ve gerçekleştirmenin önemi” başlığında “Bireyin güçlü ve zayıf yönlerini bilmesi…” tavsiyesinin altında yer alan, arabadaki yükün ağır basarak havaya kaldırdığı eşek resmi için de fazla yoruma gerek yok… Kendini tanımayan eşek mi yoksa onun sahibi mi ayırt edilememiş. Ben de bu resimden esinlenerek yazımın başlığını, komisyonun affına sığınarak  “MEB’in kitabında bir eşek yükü hata var” koymayı düşündüm.
Bu kitaptaki anlatım bozukluklarına ise hiç girmeyeyim en iyisi, bir köşe yazısına sığmayacak kadar fazla hata var!

Bizim tek dileğimiz Devlet adına basılan bu tür yayınların titizlikle hazırlanması. Bakanlığımızın saygıdeğer yöneticilerine sesleniyorum. Lütfen bu tür çalışmaları daha titiz hazırlayalım. Biz, her zaman desteğe hazırız. Makam, mevki, para- para pul istemeyiz. Tek isteğimiz, ülkemizin ve çocuklarımızın daha iyi bir geleceğe sahip olması...

Doğan CEYLAN
Müfettişler Derneği Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.