MEB'den Okullarda Yeni Ders: Şehrimiz Dersi
Milli Eğitim Bakanlığınca, ortaokullarda seçmeli kapsamına alınan "Şehrimiz" dersinin müfredatı tamamlandı
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), ortaokullarda seçmeli kapsamına alınan "Şehrimiz" dersinin müfredatı tamamlandı.
AA muhabirinin MEB yetkililerinden aldığı bilgiye göre, ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda haftada 2 saat olmak üzere toplam 72 saatlik öğretim programını içeren "Şehrimiz" dersi, seçmeli okutulacak.
MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce hazırlanan ve Talim ve Terbiye Kurulunun onayından geçen "Şehrimiz" dersinin müfredatı, "Şehirlerin Hikayesi", "Şehirde Yaşam", "Şehrimi Tanıyorum", "Şehrim Çalışıyor", "Şehrimde Ben" ünitelerinden oluştu.
Ders için, çocukların birlikte yaşayabilme becerisini güçlendirecek ve estetik duyarlılığını geliştirecek bir içerik hazırlandı.
Buna göre, "Şehrimiz" dersi, tarih, coğrafya, ekonomi, sosyoloji, antropoloji, psikoloji, felsefe, etnografya, sanat ve estetik gibi sosyal bilim alanları ile ilişkilendirilerek disiplinler arası bir yaklaşımla işlenecek.
Derste, milli ve dini bayramlar, mahalli kurtuluş ve kutlama günleri, önemli olaylar, belirli gün ve haftalardan yararlanılarak öğrencilerin tarihsel farkındalığı geliştirilecek.
Derslerde, özellikle şehre özgü mahalli değerlere vurgu yapılacak, okul dışı ortamlardan faydalanmaya önem verilecek. Bu çalışmalar, okulun yakın çevresinden pazar yerine, resmi dairelere, fabrikalara, sergilere, arkeolojik kazı alanlarına, atölyelere, müzelere ve tarihi mekanlara yönelik olabilecek.
Neler işlenecek?
Öğrenciler, "Şehrimiz" dersinde hem yaşadıkları şehri hem de dünya genelindeki bazı kadim şehirleri tanıyacak.
"Şehirlerin Hikayesi" ünitesinde, medeniyetlere yön vermiş şehirler araştırılacak. Bu kapsamda Kudüs, İstanbul, Konya, Eskişehir, Medine, Bağdat, Roma, Kurtuba, Londra, Paris, Viyana, Şanghay, Dakar gibi şehirlerden öğrenci seviyesine uygun örnekler üzerinden şehir ve medeniyet ilişkisi kurulacak.
"Şehirde Yaşam" ünitesinde ise şehirdeki sosyal yaşam araştırılacak, medeni yaşantının kuralları işlenecek. Bu bağlamda, toplu taşıma, alışveriş mekanları, ibadethane, parklar, mesire alanları, tören ve kutlamalar gibi insanların ortak bulunduğu yerlerde uyulması gereken görgü ve nezaket kuralları üzerinde durulacak.
"Şehrimi Tanıyorum" ünitesinde ise yaşanan ilin coğrafi konumunu, demografik yapısı, tarihi öğretilecek ve şehirde karşılaşılabilecek doğal afetler araştırılacak.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.