MEB’deki Toplantı Değerlendirmesi (2) Anadolu Liseleri

MEB’deki Toplantı Değerlendirmesi (2) Anadolu Liseleri

Gündeme gelen bir başka konu ise Anadolu Liselerine öğretmen atamaları ile ilgiliydi. Bakanlık bu okullara sınavla alım yapılıp yapılmaması konusunda ne düşündüğümüzü sorduğunda;

Tüm sendikalar sınavla atamanın yapılması gerektiğinde hem fikir olmuşlardır. Söz sırası bana geldiğinde; 
 
“Bakınız 2010 yılında Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile ilgili görüştüğümüzde il müdürleri de vardı. Ve il müdürleri zorunlu hizmet affı gelirse okullarımızda öğretmen bulamayız diye isyan etmişlerdi. O toplantıdan önce bakanlık tarafından zorunlu hizmet affının getirilebileceği dillendirilmiş ve kamuoyunda bir beklenti oluşturulmuştu. Kamuoyunda bakanlıkça oluşturulan beklentinin karşılanması gerektiğini aksi halde bakanlığın zor durumda kalacağını ifade etmiştim. Bu beklenti oluşturulmamış, hiç gündeme getirilmemiş olsa idi belki de bunun konuşmasını hiç yapmayacaktık. Bu nedenle bu affı getirmek zorundasınız demiştik. 
 
Bugün gelinen noktada yönetmelikte olmamasına rağmen yönetmelik değişikliği yapmadan Anadolu Liselerine öğretmen seçimi için sınav yapmışsanız bu beklenti oluşturmaktan öteye bir şey yapmışsınız işi icraata dökmüşsünüz demektir ve bundan dönüşünüz olmaz. Çünkü bugün sınav kazanan 48bin öğretmen vardır ve atama takvimini beklemektedirler. 
 
Gelecek yıl tüm okulların dönüşümü tamamlandığında (memurlar.net) bu konu belki yeniden değerlendirilebilir fakat şu anki pozisyonda sınav kazananların haklarını teslim etmek zorundasınız.
 
Sendika olarak tüm okulların dönüşümünün yani 2010/30 nolu genelgenin eğitim adına doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu dönüşümlerle beraber vatandaş evinin yakınındaki okula gidemeyecek servise mahkum olacak, uzaklara gitmek zorunda kalacak demektir. Vatandaş çocuğunun mesleki eğitim almasını istemiyorsa Anadolu Lisesini de örneğin hazırlanamadığı yada o gün hasta olduğu için kazanamamışsa meslek lisesine mahkum olacak yada özel okulla karşı karşıya kalacak demektir. Bu da bakanlığın özel okul sayısını ve öğrencisini arttırma politikasına hizmet edecektir. 
 
Bu düşüncelerle tüm okulların dönüşümüne karşıyız.
 
Bu noktada sınav kazanan Anadolu Lisesi öğretmenleri ile ilgili takvimi bir an önce açıklamalısınız.n sın Siz sınavını dahi yaptığını bir konuda halen atama yapsak mı yapmasak mı diye düşünüyorsanız büyük bir hata içerisindesiniz. Bu öğretmenleri neden sınava aldınız? Sınavı neden yaptınız? Sorularına cevap dahi veremezsiniz “ 
 
Cümlelerini ifade ettim. 
 
Diğer sendikaların görüşleri de aynı doğrultuda olmuştur.
 
Bakanlığın bu konuda yapması gereken; 
 
1- Bu yıl dönüşen okulların MEBBİS devirlerini gerçekleştirmek; 
 
2- Norm bilgilerinde Anadolu ve Genel Lise normlarının ayrıştırılması talimatını vermek 
 
3- Yönetmelikte gerekli düzeltmeleri yapmak, 
 
4- Başvuruları alıp (öğretmenlerin tatile gittikleri de düşünülerek il dışından başvuru hakkı tanımak şartıyla)
 
5- Atamaları gerçekleştirmek. 
 
Şeklinde olmalıdır. 
 
Bunu gerçekleştirmeden il içi il dışı yer değiştirmeleri gerçekleştirmek ise daha büyük sorunlar doğuracaktır. Bu nedenle bu iş ve işlemlerin ivedilikle (ki sağlıklı bir çalışma ile 15 gün sürmez) gerçekleştirilmesi gerekir.
  
Saygılarımla… 
Maksut BALMUK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.