MEB'de Kurum İçi Görevlendirme

MEB'de Kurum İçi Görevlendirme

MEB'de Kurum İçi Görevlendirme

Bakanlığımız son dönemde geçici görevlendirme konusunda hassas davranmaktadır. Bu hassasiyet MEB’in tüm çalışanları tarafından takdir görmektedir. Yıllardır bu uygulama adeta MEB’in kamburu durumunda idi. Normu olmadığı halde milli eğitim müdürlüklerinde görevlendirilen yüzlerce öğretmen kadrolarına geri döndürüldü. Dernek sitesinden görüşlerimizi yazdığımızda şiddetle eleştirildiğimizi unutmadık. Dost bildiklerimizden, SANAL DELİKANLILARDAN bayağı eleştiri aldığımızı hatırlıyorum. Geçici görevlendirmelerin nasıl yapıldığını hepimiz biliyoruz. Ancak 800.000 kadar personeli bulunan bir kurumda geçici görevlendirme yapmamak ise imkânsız. En aza indirilen geçici görevlendirme uygulamasının, nasıl yapılacağı ile ilgili usul ve esasları belirleyen kanun ve yönetmelik bulunmamaktadır. Bu durumda adaletsiz uygulamaları beraberinde getirebilmektedir. İdare bu nedenle zor durumda kalmaktadır.

Kurucu müdür görevlendirme kriteri ne olacak?

Okulların ilkokul ortaokul olarak ayrılmasından sonra 673 imam hatip ortaokulu açıldı. 321 bağımsız, 121 i İHL bünyesinde, 206 sı ise diğer okulların bünyesinde açıldı. İl milli eğitim müdürlükleri toplam 321 tane kurucu müdür görevlendirecek. Yönetim kademelerinden de sayılan bu geçici görevlendirmeler nasıl yapılacak? İl müdürlükleri nasıl bir yol izleyecek? Belirsizlik devam ediyor. Diyebilirsiniz ki; ne belirsizliği adamı olan görevlendirilecek. Geçmişte yapıldığı gibi doğru olmayan aynı uygulama devam edecek.

“Kadrolu şube müdürü dahi bulunmayan ilçe MEM lerine görevlendirme”

Bir başka önemli sıkıntıda nüfusu küçük ilçelerde yaşanmaktadır. Kadrolu şube müdürü dahi bulunmayan ilçe MEM ler var. İlçe milli eğitim müdürlüklerine görevlendirmenin kıstası yok. Atanmaya şartları tutanların görevlendirilmesinin uygun olacağı belirtiliyor. Bu şartları taşıyanlar birden fazla ise kimi görevlendireceksiniz? Mesela kadrolu iki okul müdürü bulunan ilçede hangisini ilçe milli eğitim müdürü olarak geçici görevlendireceksiniz? Sonuçta bu gibi ilçelerde geçici görevlendirme uygulamasını tamamen kaldırmak imkânsız!

“Münhal şube müdürlüğü normlarına görevlendirme”

Ülke çapında 1995 şube müdürü kadrosu var. Buna 950 daha ekleyin. Sayı 2945’e ulaşmaktadır. Bakanlığın mart ayında açıkladığı rakama göre 1196 kadro dolu durumda. 1749 şube müdürü kadrosu münhal! Şimdi bu kadrolara yeni geçici görevlendirmeler nasıl yapılacak? Atanmaya şartları tutanları görevlendiriyoruz demek doğru değildir. Şube müdürlüğü kadrolarına hizmette 3 yılını dolduran herkesin şartları tutmaktadır. A okulundan 3 yıllık öğretmeni şube müdürü olarak görevlendirebilirsiniz. Kaldı ki böyle geçici görevlendirmelerde bayağı çok var. Şimdi bu köşeden ilçe ismi zikretsek benim ilçemin adı niye geçiyor diye tepki alıyorum. Yalnızca şunu söyleyebilirim; il büyüklüğündeki bir ilçeye onlarca okul müdürleri varken, okul müdür yardımcısı ve bir okulun Din Kültürü Ahlak Bilgisi öğretmeni şube müdürü olarak görevlendiriliyor. Bu tür görevlendirmeler yasal mı? Yasal… Ama her yasal olanın vicdanları rahatlatmadığı gerçeğini de unutmamız lazım, diye düşünüyorum.

“657 DMK da Kurum içi Geçici Görevlendirme Yok”

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Ek-8 maddesinde kurumlar arası geçici görevlendirmenin nasıl yapılacağını hüküm altına alınmışken, kurum içi geçici görevlendirme hususunda bir hüküm bulunmamaktadır. EK-9. Madde de ise geçici görevlendirme şartları konu başlığında ki hükümler 2012 yılı başında kaldırılmıştır. Ortada bir mevzuat boşluğu bulunmaktadır. Kurum içinde geçici görevlendirmeler ile ilgili tek hukuki dayanak 5442 sayılı il idaresi kanunun 9. Maddesinin g) bendidir. Bu Kanun’da Valiliğin böyle bir uygulama yapabileceğinden bahsetmektedir. Usulü ise belirsizdir.

Aslında kurum içi geçici görevlendirme usullerini belirleyen bir yönetmeliğimiz vardı. Haziran-2011 ayın da bu yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır. Özellikle Kurum içinde yapılan geçici görevlendirmelerin usul ve esasları bu yönetmelikte belirlenmişti.

Bu problemin çözümünün iki yolu var. Öncelikle okulların dönüştürüldüğü ve yöneticilerin tekrar geçici görevlendirildiği, 950 yeni şube müdürü kadrosunun ihdas edildiği şu günlerde mevzuat düzenlemesinin bir an önce yayınlanması gerekmektedir. Ardından da il milli eğitim müdürlüklerinde geçici görevlendirme komisyonları kurulmalıdır. Böyle bir komisyonun oluşturulması, il müdürlerinin ve valilerin işlerini kolaylaştıracaktır.

Davut ÇALIŞKAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.